Την επί της ουσίας «κατάργηση» κάθε δημοσιονομικού φραγμού αποφάσισε το Ecofin, ενεργοποιώντας για πρώτη φορά τη ρήτρα γενικής διαφυγής (general escape clause).

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί «την ισχυρή βούληση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό κάθε διαθέσιμο εργαλείο, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να διασφαλιστεί ότι αυτές θα είναι παροδικές» όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Τονίζοντας ότι η Ελλάδα μετά τις πρόσφατες αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων διαθέτει ισότιμα σε δημοσιονομικό επίπεδο, όλους τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας, ώστε να αντιμετωπίσει, με σύνεση και επιμέλεια, έγκαιρα και αποτελεσματικά, την πανδημία, ο κ. Σταϊκόυρας τόνισε ότι:

«Σήμερα όμως, προέχει η ατομική ευθύνη και η συλλογική συνείδηση, για να εξέλθουμε από την κρίση με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Το σύστημα δημόσιας υγείας έχει και θα έχει όσους πόρους χρειάζεται, για να αντιμετωπιστεί, με επάρκεια, η πρωτόγνωρη κρίση.»

» Η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγει, και θα βγει, όρθια και με συνοχή από τη μεγάλη δοκιμασία!»

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα