Αναφορικά με τα μέτρα που έχουν παρθεί για τη μη εξάπλωση του κοροναϊόυ στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Για την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κανένα κρούσμα σε καμία δομή φιλοξενίας από τον κοροναϊό». «Δεν έχουμε ενημέρωση για κανένα κρούσμα παρότι γίνονται έλεγχοι όταν υπάρχουν συμπτώματα, γίνονται οι ίδιοι έλεγχοι που γίνονται σε όλους», διευκρίνισε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή σημείωσε πως «εχουμε επιλέξει από 1η Μαρτίου όποια νέα άφιξη υπάρχει, και πλέον είναι αρκετά περιορισμένες οι αφίξεις λόγω των εκτάκτων μέτρων που υπάρχουν και στον Έβρο και στα θαλάσσια σύνορα, όποιες αφίξεις υπάρχουν μένουν σε ξεχωριστό χώρο μέχρι να παρέλθει ένα διάστημα και μετά όσοι είχαν έρθει στα νησιά έχουν ήδη μεταφερθεί σε ειδικά κλειστά κέντρα στη Μαλακάσα και στις Σέρρες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συγχρωτισμός των νέων αφίξεων με τους υφιστάμενα διαμένοντες στις δομές».

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες προβλέπεται σημαντικός περιορισμός των μετακινήσεων των διαμενόντων στα κέντρα». «Θα εφαρμόσουμε ανάλογους κανόνες με τη γενική απαγόρευση που υπάρχει για την πρόληψη του κοροναϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «προβλέπεται και ήδη έχουμε ξεκινήσει και δημιουργούμε, ειδικές υγειονομικές μονάδες εντός της περιμέτρου των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης ώστε αφενός να μπορεί να γίνεται η εξέταση και των εργαζομένων και των διαμενόντων στα κέντρα και αφετέρου στην περίπτωση που υπάρχουν κρούσματα να μπορούμε να τα κρατήσουμε σε απόσταση από το γενικό πληθυσμό».

Για τις ανοιχτές δομές, ο κ. Μηαράκης ανέφερε ότι «έχουμε πει ότι οι ανοιχτές δομές δημιουργούν προβλήματα στη δυνατότητα περιορισμού της κίνησης από εκεί και πέρα έχει δοθεί, με την κοινή υπουργική απόφαση, η εντολή στην ελληνική αστυνομία να εφαρμόσει μέτρα περιμέτρου, να έχει κλειστές τις δομές από 7 το βράδυ μέχρι το πρωί και στο διάστημα από 7 το πρωί μέχρι 7 το απόγευμα να επιτρέπεται μεμονωμένα, όχι οικογένειες ολόκληρες, ένας εκπρόσωπος ανά οικογένεια να εξέλθει για μόνο λόγο την προμήθεια βασικών αγαθών». Άρα όπως δήλωσε ο ίδιος, «εφαρμόζουμε την ανάλογη λογική του μένουμε σπίτι στις ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν σε αυτές τις δομές».

«Η ανάγκη επίταξης που τότε τόσο επικρίθηκε από κάποιους λέγοντας ότι ο κοροναϊός ήταν μια δικαιολογία, νομίζω ότι ενάμιση μήνα μετά φαίνεται ότι ο κοροναϊός δεν ήταν μια δικαιολογία, είναι μια αναγκαιότητα που υπάρχει ειδικά στα νησιά μας τα οποία αυτή τη στιγμή απαιτούν από την κυβέρνηση να προστατεύσει με κάθε τρόπο τη δημόσια υγεία», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Επιπρόσθετα διευκρίνισε ότι «στην Κω και στη Λέρο θα προχωρήσουμε σε επίταξη χώρων ώστε αυτοί που είναι εκτός του ανοιχτού χώρου να βρεθούν στο νέο κλειστό χώρο που θα έχει αφενός καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και αφετέρου δυνατότητα επιβολής των περιοριστικών μέτρων». «Το ίδιο συμβαίνει και στη Σάμο όπου το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει την ολοκλήρωση των διαδικασιών της κλειστής δομής. Για τη Χίο και τη Μυτιλήνη παραμένει εκκρεμότητα», συμπλήρωσε ο κ. Μητράκης.

Αναφορικά με τις επιστροφές παράνομων μεταναστών, ο υπουργός ανέφερε ότι «η Τουρκία εδώ και λίγες μέρες με έγγραφό της έχει διακόψει τις επιστροφές προς την Τουρκία λόγω κοροναϊού». «Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή ο κοροναϊός επηρεάζει αρνητικά όλες τις διεθνείς μετακινήσεις και τη διάθεση κρατών να δεχτούνε μετακινήσεις υπηκόων, ισχύουν γενικά περιοριστικά μέτρα», σημείωσε επιπρόσθετα.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «ο Μάρτιος μέχρι στιγμής έχει πολύ χαμηλότερες ροές από το 2019». «Το θέμα είναι ότι από εκεί και πέρα με βασική πολιτική την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και την καλύτερη φύλαξη των συνόρων θεωρούμε ότι η ανάγκη για νέες δομές θα είναι πολύ πιο περιορισμένη από τον αρχικό σχεδιασμό», πρόσθεσε. Όπως διευκρίνισε, «ειδικά στα νησιά ο αρχικός σχεδιασμός που είχε γίνει το Νοέμβριο για το μέγεθος των δομών έλαβε υπόψη του τα τότε δεδομένα, η αντιστροφή των δεδομένων μας επιτρέπει πλέον στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου να σχεδιάζουμε για πολύ μικρότερες δομές από τις αρχικές ανάγκες που είχαμε επισημάνει».

Αναφορικά το ενδεχόμενο επιβολής καραντίνας στις δομές φιλοξενίας, απάντησε: «Τοποθετούμε ειδικούς οικίσκους περιμετρικά των δομών ώστε να υπάρχει δυνατότητα καραντίνας. Έχουμε εφεδρική δυνατότητα με μεγάλες σκηνές να πάμε εκεί που χρειάζεται, αυτές δεν μπαίνουν προληπτικά θα μπουν όπου χρειαστεί».

Για τη σελίδα στο Facebook για την πληροφόρηση των αιτούντων ασύλου, ο υπουργός σημείωσε ότι «προχωράμε στην αναβάθμιση των τεχνολογικών δυνατοτήτων και με ένα app το οποίο θα δημιουργήσουμε τις επόμενες εβδομάδες και με τη νέα πολύγλωσση σελίδα ώστε να έχουμε πλέον τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους αιτούντες άσυλο».

Εν κατακλείδι ο κ. Μηταρακής εξήγησε πως «το app θα είναι ονομαστικό δηλαδή καθένας από αυτούς θα έχει ονομαστικό λογαριασμό και βάσει αυτού θα μπορεί να χρησιμοποιεί το WF που υπάρχει στις δομές ώστε να έχουμε τη δυνατότητα, ανά πρόσωπο, ανά δομή να μπορούμε μέσω του app να επικοινωνήσουμε και να στείλουμε πχ πληροφορίες για θέματα υγείας, για θέματα πρόληψης του κοροναϊού ή και ατομικές πληροφορίες που αφορούν την προσωπική του αίτηση ασύλου».

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα