Στα ληφθέντα μέτρα για την οικονομία ελέω κοροναϊού αναφέρθηκε ο υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο MEGA Σαββατοκύριακο .

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως: «Η λίστα με τις επιχειρήσεις θα ανανεωθεί. Μας ενδιαφέρει ο ΚΑΔ της κύριας απασχόλησης της επιχείρησης. Όλα τα μέτρα είναι υπό αναθεώρηση. Προσπαθούμε να κάνουμε τα μέτρα όσο γίνεται πιο δίκαια. Πληγείσες θεωρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν μείωση άνω του 50% στον τζίρο τους».

Συνολικά το κόστος των μέτρων που λαμβάνονται έως τώρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κοροναϊό, ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ και όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης:

«Το κράτος είναι εδώ για να στηρίξει, αλλά δεν έχει άπειρους πόρους, οι πόροι είναι περιορισμένοι. Με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης πρέπει να κάνουμε λελογισμένη χρήση των πόρων του κράτους».

«Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν, μέσω των χρημάτων του ΕΣΠΑ, όλοι θα πάρουν τα 800 ευρώ».

Χρήματα από την Ευρώπη
«Υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι που διεκδικούμε συνεχώς. Η Ευρώπη μας δίνει χρήματα και χαλαρώνει τα μέτρα. Είναι πολύ σημαντικό που είμαστε μέλος της Ε.Ε. Αν ήμασταν μόνοι μας θα είχαμε όλεθρο. Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος της κρίσης, όμως πρέπει να γίνει σαφές, ότι η η κρίση του κοροναϊού δεν πρέπει να γίνει και κρίση χρέους. Πρέπει να είμαστε όλοι στην κρίση αυτή λελογισμένοι. Το ‘μαξιλάρι’ που μας δόθηκε δεν ήταν για να το ξοδεύουμε αλόγιστα. Οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές έχουν την επιλογή να βγάλουν κάποιους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας και να πάρουν τα 800 ευρώ», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης για τους εργαζόμενους
Για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε τον θαυμασμό του:

«Έχουν κερδίσει το σεβασμό, την εκτίμηση και τον θαυμασμό μας. Πίσω από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές έρχονται οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ. Έχουν σταθεί όρθιοι και με κίνδυνο την υγεία τους».

Για τα σούπερ μάρκετ
«Είμαι υπερήφανος. Αυξήσαμε το όριο τον τετραγωνικών που αναλογούν ανά πελάτη στα 15 τ.μ έτσι ώστε να είναι μικρότερος ο συνωστισμός. Σε πολλά σούπερ μάρκετ δεν αποφεύχθηκε ο συνωστισμός. Όσο για το διευρυμένο ωράριο στο σούπερ μάρκετ, τα οποία από αύριο θα δουλεύουν 7 το πρωί με 10 το βράδυ τις καθημερινές και 9 το πρωί με 5 το απόγευμα της Κυριακής, πιθανόν θα αλλάξει», σημειωσε χαρακτηριστικά.

«Έχω πει σε όλες τις ιδιοκτησίες των σούπερ μάρκετ την εβδομάδα αυτή, πως θα δούμε αν θα υπάρξει ομαλοποίηση στην αγορά. Το μέτρο αυτό μπορεί από Δευτέρα να το αναθεωρήσουμε.

«Αύριο θα δουλέψουν 9 με 5 και το πρωί της Δευτέρας (23/3) θα υπάρξει σύσκεψη στο Υπουργείο για την κίνηση στα σούπερ μάρκετ και τα μέτρα για το διευρυμένο ωράριο και της δουλειάς την Κυριακή, μπορεί να αλλάξει αυτό».

Για τα προϊόντα και την επάρκειά τους: «Τις πρωϊνές ώρες δεν δικαιολογείται να μην βρεις αντισηπτικό. Υπάρχει και πλαφόν για 3 τεμάχια ανά πελάτη. Έχει αυξηθεί η εγχώρια και έχουν υπάρξει και εισαγωγές. Πρέπει να τηρείται το πλαφόν.

Η εγχώρια παραγωγή είναι στο μάξιμουμ. Έχουμε αδειοδοτήσει και νέο εργοστάσιο. Όσο περνάνε οι μέρες θα ομαλοποιείται το φαινόμενο.

Για την αισχροκέρδεια
Όσον αφορά στην αισχροκέρδεια: «Αν κάποιος έχει αυξήσει το ποσοστό κέρδους θα έχει βαρύτατο πρόστιμο. Δεν θα διστάσω να βάλω το μέγιστο».

Ο σχεδιασμός της οικονομίας δεν θα είναι ίδιος πριν και μετά την κρίση. Αυτήν την στιγμή, δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Δεν χαρίζονται τα χρέη. Δεν πρέπει να χαθεί η κουλτούρα πληρωμών.

Η συμφωνία που κάναμε τις τράπεζες, είναι ότι θα προσφέρουν ακόμα καλύτερες ρυθμίσεις από το παρελθόν. Δεν θα βρει κάποιος καλύτερη ευκαιρία από την παρούσα».