Στον αέρα βρίσκεται από σήμερα το gov.gr, η ψηφιακή πύλη του ελληνικού δημοσίου, όπως την έχει χαρακτηρίσει εξαρχής τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο αρµόδιος υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης

Πλέον, εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις και συνταγογραφήσεις θα μπορούν να γίνουν από το κινητό ή τον υπολογιστή μας.

Υπενθυμίζεται ότι με αναλυτικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Παραπολιτικά είχε αποκαλύψει όλο το σχέδιο του Κυριάκου Πιερρακάκη για το λεγόμενο ψηφιακό ΚΕΠ.

Να σημειωθεί ότι η κανονική λειτουργία του gov.gr είχε προγραμματιστεί για τον Μάϊο, ωστόσο, η έξαρση του κοροναϊού οδήγησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Κυριάκο Πιερρακάκη να επισπεύσει τις διαδικασίες και να βγάλει στον «αέρα» την ψηφιακή πύλη νωρίτερα - έστω και σε δοκιμαστική λειτουργία (beta) - με κύριο στόχο οι πολίτες αυτήν την περίοδο να εξυπηρετούνται από το σπίτι τους αποφεύγοντας οποιαδήποτε μετακίνηση. 

Τι είναι το gov.gr



Το gov.gr περιλαμβάνει μια σειρά από διαδικασίες που έως τώρα απαιτούσαν αυτοπρόσωπη παρουσία σε ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα.

Στο εξής, θα διεκπεραιώνονται πιλοτικά από τον προσωπικό μας υπολογιστή ή από το κινητό μας τηλέφωνο χωρίς μετακινήσεις και περιττή γραφειοκρατία. 

Το gov.gr φιλοξενεί όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες των υπουργείων, φορέων, οργανισμών και ανεξάρτητων αρχών του Δημοσίου, που παρέχονται ήδη μέσω διαδικτύου.  Μπορείτε να αναζητήσετε απευθείας την υπηρεσία που σας ενδιαφέρει ή να την βρείτε μέσα από τις κατηγορίες. Ακόμη, μπορείτε να δείτε όλες τις υπηρεσίες ανά υπουργείο , φορέα, οργανισμό ή ανεξάρτητη αρχή.

Αρχικά θα λειτουργούν δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Η ηλεκτρονική εξουσιοδότηση και η υπεύθυνη δήλωση, όπου σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, δε θα είναι απαραίτητη πλέον η φυσική παρουσία, αλλά θα αποστέλλεται ένα μήνυμα στο κινητό και από εκεί θα λαμβάνεται το εκάστοτε επιθυμητό έγγραφο, ενώ οι πολίτες στη συνέχεια θα μπορούν να την αποστείλλουν σε όποιον άλλον επιθυμούν. 

Μια πρόσθετη υπηρεσία που ετοιμάζει το υπουργείο από κοινού με το υπουργείο Υγείας, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στις επόμενες μέρες, είναι η άυλη συνταγογράφηση. Επί της ουσίας οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται να επισκεφτούν τον γιατρό για να πάρουν την ιατρική συνταγή αλλά θα τις λαμβάνουν μέσω SMS στο κινητό τους.  Σχετικά με την διαδικασία, o κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι ο γιατρός θα κάνει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στην συνέχεια ο ΕΦΚΑ θα στέλνει sms στο κινητό του ασθενούς.

Περαιτέρω, κάθε νέα ηλεκτρονική υπηρεσία που θα αναπτύσσεται στον ευρύτερο ελληνικό δηµόσιο τοµέα θα είναι διαθέσιµη και στο gov. gr, προκειµένου οι πολίτες να έχουν άµεση πρόσβαση σε αυτήν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απαραίτητοι για την λειτουργία των υπηρεσιών θα είναι οι κωδικοί του TAXIS, γι' αυτό και όσοι πολίτες δεν τους θυμούνται θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να τους επικαιροποιήσουν.

Η ταυτοποίηση δηλαδή των χρηστών θα διενεργείται μέσω των κωδικών Taxisnet και τα έγγραφα που θα εκδίδονται μέσω του gov.gr θα φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης και ηλεκτρονική σφραγίδα, θα γίνονται, δε, υποχρεωτικά αποδεκτά από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το gov.gr, όπως αναφέρθηκε αρχικά, θα είναι σε δοκιμαστική (beta) έκδοση και οι πολίτες θα μπορούν να στείλουν τις παρατηρήσεις τους αλλά και τις προτάσεις τους σχετικά με τη λειτουργία της πύλης αλλά και τις διαθέσιμες υπηρεσίες.

Θα εξελίσσεται συνεχώς, με στόχο να  αποτελέσει το κέντρο ψηφιακής εξυπηρέτησης που θα συγκεντρώνει ό,τι χρειάζεστε για τις συναλλαγές σας με το Δημόσιο.