Σε θετική κατεύθυνση για την ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας κρίνει η ΔΑΚΕ Ι.Τ. πως βρίσκονται τα μέτρα που εξειδικεύθηκαν χθες από τους αρμόδιους υπουργούς. Αξίζει να σημειωθεί πως οι γαλάζιοι συνδικαλιστές είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την κυβερνητική διαχείριση τόσο στο ζήτημα του περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού, όσο και σε αυτό του Εβρου υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού.

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. από τις 13.3.2020 με ανακοίνωσή της είχε καταθέσει ένα διεκδικητικό πλαίσιο –η μόνη συνδικαλιστική παράταξη– για τη στήριξη του κόσμου της μισθωτής εργασίας (εργαζομένων, εποχικά απασχολούμενων και ανέργων) σε αυτές τις εξαιρετικά έκτακτες συνθήκες.

Η ρήτρα της μη δυσμενούς μεταβολής των εργασιακών σχέσεων (απολύσεις, μετατροπή συμβάσεων κ.α.) για την ένταξη των επιχειρήσεων στις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις είναι μια κεντρική πρόταση και θέση της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Επίσης, το εφάπαξ επίδομα (είχαν ζητήσει 718€ τελικά πήγε στα 800€) η επιμήκυνση στην καταβολή των επιδομάτων ανεργίας (τακτικής και εποχικής), τα μέτρα κοινωνικής προστασίας (μείωση επαγγελματικών και οικιακών ενοικίων, ΔΕΗ, κόκκινα δάνεια) υπήρξαν βασικές διεκδικήσεις που υλοποιούνται.

Στελέχη της ΔΑΚΕ σημειώνουν πως λόγω της ταχύτητας των εξελίξεων και τις τεράστιες προεκτάσεις της όλη κατάστασης, επιβάλλεται σύντομα να παρθούν και νέα μέτρα και για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν αλλά βλέπουν το τζίρο τους να έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί.

Μια εξαιρετικά σοβαρή βελτίωση που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η ενεργοποίησης αναδρομικότητας για την απαγόρευση απόλυσης από 1.3.2020 ώστε να αντιστραφεί η τραγική κατάσταση των 30.000 απολύσεων μέσα στις δύο προηγούμενες εβδομάδες, μια κατάσταση που υπογράμμισε και ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτση.