Την «ακτινογραφία» του νέου πακέτου μέτρων στήριξης της οικονομίας που θα εξαγγείλλει σήμερα η κυβέρνηση, σε ότι αφορά τον περιορισμό των επιπτώσεων του κοροναϊού, πραγματοποίησε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», o υπουργός των Οικονομικών σημείωσε ότι τα μέτρα που θα εξαγγελθούν σήμερα είναι τα δεύτερα που λαμβανονται, ενώ αναμένονται κι άλλα προσεχώς.

Σύμφωνα με τον ισχυρό άντρα της ελληνικής οικονομίας, από τα σημερινά μέτρα -πακέτο δύο δισ.- «το ένα θα πάει στις επιχειρήσεις που κλείνουν, στους αυτοαπασχολούμενους και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Το υπόλοιπο ένα δισ. σε 700.000 εργαζόμενους».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το υπουργείο του και η κυβέρνηση εν τω συνόλω, οφείλουν να δρουν «προληπτικά και προνοητικά, γιατί δεν ξέρουμε πόσο διαρκέσει και με τι ένταση αυτή η κρίση».

Από πλευράς δαπανών, ξεκαθάρισε πώς ότι ζητήσει το υπουργείο Υγείας θα το έχει, ενώ επανέλαβε σε κάθε τόνο πώς προέχει η υγεία και μετά η οικονομία.

Σε ότι αφορά τις δόσεις και ρυθμίσεις χρεών, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η τετράμηνη αναστολή καλύπτει όσες επιχειρήσεις πλήττονται.

Ταυτόχρονα, αποκάλυψε ότι θα ανακοινωθεί κυβερνητική πρωτοβουλία για τα ενοίκια, «στις περιπτώσεις που κάποιοι επιχειρηματίες κλείνουν με κυβερνητική εντολή».

Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από το νέο έτος αλλά και πώς ο φετινός ΕΝΦΙΑ δεν θα μειωθεί.

Τέλος, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύει για την Ελλάδα φέτος ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% επί του προϋπολογισμού, επισήμανε, ότι την ώρα που οι ευρωπαϊκές οικονομίες, θα έχουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, η Ελλάδα θα κινείται άνω του μηδενός.


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα