«Μπήκαμε σε μια εποχή που πρέπει να οργανώσουμε καλύτερες τις ζωές μας λόγω κοροναϊού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπήκαμε σε μια εποχή που πρέπει να οργανώσουμε τη ζωή μας αρκετά διαφορετικά από ότι είχαμε συνηθίσει όλοι, και το κράτος και οι πολίτες».

«Όσο καλύτερα συνεννοηθούμε όλοι μαζί, όσο πιο ενωμένοι, με μεγαλύτερη αλληλεγγύη και με σχέδιο κινηθούμε μπορούμε να τα καταφέρουμε πάρα πολύ καλά για να είμαστε όλοι εδώ την επόμενη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Την ίδια στιγμή εκτίμησε ότι «ο πρωθυπουργός έχει δράσει με αποφασιστικότητα και με σχέδιο απέναντι σε αυτή την έκτακτη κατάσταση».
Για τον Δημόσιο τομέα, ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε πως «στο Δημόσιο πρυτανεύουν δύο προτεραιότητες, η μια να προστατεύσουμε τους εργαζομένους, να μη τους βάλουμε σε κίνδυνο και η δεύτερη προτεραιότητα, σε κάθε περίπτωση ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργεί κανονικά, ειδικά σε μερικές κρίσιμες υπηρεσίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την πορεία της χώρας».

Ακόμη διευκρίνισε ότι «από την πρώτη μέρα έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους του δημοσίου που έχουν παιδιά ως 15 ετών να κάνουν χρήση αδειών ειδικού σκοπού ή να συνεννοηθούν με την υπηρεσία τους σε σχέση με το ωράριο εργασίας». «Επίσης έχει δοθεί οδηγία εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να τύχουν ειδικής άδειας και να μην έρχονται καθόλου στη δουλειά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε: «Έχουμε στηρίξει αποφασιστικά την αυτοδιοίκηση, θεωρώ ότι είναι ένας βασικός πυλώνας για την κοινωνική συνοχή και την πολιτική προστασία σε έκτακτες καταστάσεις. Καταρχάς έχει υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση, δεύτερον μεριμνάμε ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον δύο βάρδιες καθαριότητας. Και από σήμερα το πρωί με εγκύκλιό μας αφού πρώτα είχαμε συνεννοηθεί με την Κεντρική Ένωση των Δήμων για να ενισχυθεί περαιτέρω το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μεταφέρουμε σε αυτό το πρόγραμμα δημοτικούς εργαζομένους οι οποίοι ήταν στα ΚΑΠΗ και στους παιδικούς σταθμούς ώστε να μπορούν να συνδράμουν στο έργο του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Παράλληλα ανέφερε ότι έχει ζητήσει από όλους τους δήμους «να πάρουν πρόσθετα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και ειδικά των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας, για αυτό δώσαμε μια πρόσθετη οικονομική ενίσχυση 10,7εκ. στους δήμους και εδώ είμαστε να δούμε για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί». «Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την προστασία αυτών των ανθρώπων, κάνουν την πιο κρίσιμη δουλειά έτσι όπως είναι τα πράγματα», τόνισε.

Τέλος επισήμανε ότι «έχουμε μπροστά μας ανηφόρα αλλά στις κρίσεις οι Έλληνες έχουμε τη δυνατότητα να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό». Επιπρόσθετα εξέφρασε τη γνώμη ότι «υπάρχει αρκετή ψυχραιμία, υπάρχει σχέδιο, υπάρχει αλληλεγγύη και ανθρωπιά πρέπει να μείνουμε πειθαρχημένοι στο ‘’μένουμε σπίτι’’ ώστε με αυτό τον τρόπο να καθυστερήσουμε τη διάδοση του ιού».

«Η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη, θα είναι δύσκολη αλλά θα είναι σπουδαίο να έχουμε ανταπεξέλθει σε αυτή την κρίση με τις μικρότερες δυνατές ανθρώπινες απώλειες», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα