Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος δέχεται πλήγμα από την κρίση με τον κορωνοϊό δήλωσε σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης


Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη ένα από τα μέτρα που συζητούνται είναι και η παράταση του εποχικού επιδόματος, όπως εξήγησε όμως οι ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες.

Όπως τόνισε η κυβέρνηση ανέμενε τα αποτελέσματα του Eurogroup καθώς πλέον με τις αποφάσεις του υπάρχει ευελιξία να σχεδιαστεί πολιτική στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων και αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
Ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε την κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη, και σημείωσε πως παρακολουθούμε την εξέλιξη του υγειονομικού ζητήματος του κορωνοϊού ώστε να τελειώσει η εθνική δοκιμασία το δυνατόν γρηγορότερο.


Η σημερινή κατάσταση είναι προφανές ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη, τόνισε αναφερόμενος στις αποφάσεις για τα σύνορα και τις αεροπορικές συνδέσεις.

«Η αγορά είναι σε χειμερία νάρκη αυτή τη στιγμή και περιμένει το τέλος για να ξεκινήσουμε όλοι τις προσπάθειες μας να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος» πρόσθεσε, εξηγώντας πως «θα είναι μια δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία γιατί δεν πρόκειται όλες οι χώρες να ξεκινήσουν να επανέλθουν σε μία κανονικότητα την ίδια στιγμή. Είναι αυτό που συνήθως λέμε μία ασύμμετρη απειλή αυτή τη στιγμή που χτυπά τις χώρες με διαφορετικό τρόπο, είναι η κάθε μία σε διαφορετικό στάδιο».

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, τα ξενοδοχεία που είναι ανοιχτά 12 μήνες, τα ξενοδοχεία των πόλεων, είναι με πολύ χαμηλές πληρότητες λειτουργούν αν θέλετε με τους ορόφους συμπτυγμένους και όχι όλη τη δυναμικότητα ανοιχτή διότι κι αυτά πρέπει να μειώσουν τα έξοδά τους και βλέπουμε πληρότητες ακόμα και στο 10%-15%-20%-25% δηλαδή πάρα πολύ χαμηλές που δεν μπορούν να συντηρήσουν την κατάσταση αυτή. Όσον αφορά τα ξενοδοχεία τα εποχικά προφανώς δεν μπορούν να ανοίξουν έως 1η Μαΐου, οι κρατήσεις έχουν παγώσει, δεν κινείται ακόμα τίποτα γιατί ο κόσμος έχει μια αβεβαιότητα, δεν ξέρει καν πόσο θα κρατήσει όλο αυτό» περιέγραψε.