Για την επάρκεια των αγαθών στην αγορά αλλά και τις ελλείψεις σε αντισηπτικά και μάσκες μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Ο κ. Παπαθανάσης διευκρίνισε ότι «υπάρχει μεγάλη επάρκεια αγαθών στην αγορά και κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί». «Τα super market μπορεί προσωρινά κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της μεγάλης κίνησης να αδειάσουν κάποια ράφια αλλά το βράδυ γεμίζουν», υπογράμμισε ο ίδιος.
Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι «με τον κ. Γεωργιάδη θα βρισκόμαστε κάθε πρωί σε ένα μεγάλο super market για να μπορέσετε να δείτε και εσείς οι δημοσιογράφοι ότι όλα τα ράφια είναι γεμάτα».

«Υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε τρόφιμα, υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε καταναλωτικά είδη, οι εφοδιαστικές αλυσίδες και αποθήκες είναι γεμάτες», ξεκαθάρισε ο ίδιος. Επιπρόσθετα υπογράμμισε πως «ακόμα και αν σήμερα σταματούσαμε την παραγωγή στην Ελλάδα, κι αν σήμερα σταματούσαμε τις εισαγωγές θα είχαμε για τρεις μήνες τρόφιμα και καταναλωτικά είδη». «Αυτό δεν συμβαίνει όμως, η παραγωγή στην Ελλάδα συνεχίζεται, τα εργοστάσια στην Ελλάδα παράγουν, οι εισαγωγές γίνονται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αν συνεχίσουν να αγοράζουν οι καταναλωτές είδη που δεν χρειάζονται απλά γεμίζουν τα ντουλάπια τους και χαλάνε τα λεφτά τους και έχουν αφήσει τα νωπά προϊόντα στα αζήτητα. Έχουν προμηθευτεί 200 τεμάχια από μακαρόνια ή ρύζι η χαρτιά υγείας και τα ψάρια πχ είναι αζήτητα, είναι φθηνότερα και από κοτόπουλο κι οτιδήποτε», τόνισε κ. Παπαθανάσης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισήμανε πως «όσα μέτρα να εξαγγείλει η ίδια η κυβέρνηση θα πρέπει ο ίδιος ο πολίτης να έχει μια συναίσθηση στο τι πρέπει να κάνει». Γιατί όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαθανάσης «ναι μεν έχουμε βάλει τα μέτρα, ελέγχουμε ότι τηρούνται τα μέτρα αλλά το να μη βρίσκεται σε απόσταση 2 μέτρων ο ένας από τον άλλο θα πρέπει και ο ίδιος ο πολίτης να νοιάζεται για αυτό». «Και σαφώς επειδή είναι δυναμικά εξελισσόμενη η υπόθεση αυτή αν χρειαστεί και δούμε ότι δεν τηρούνται τα μέτρα, επειδή οι πολίτες δεν το αντιλαμβάνονται, θα συνεχίσουμε και θα λάβουμε και νέα μέτρα», συμπλήρωσε.

Για τις ελλείψεις σε μάσκες και αντισηπτικά, ανέφερε ότι «το πρωί όσοι βρέθηκαν στο super market είδαν άπειρες ποσότητες από αντισηπτικά εκείνο το οποίο είδαν όμως είναι ότι κάποιοι πήγαν και έβαλαν σε σακούλες 30 ή 40 κομμάτια».

«Έχει πλέον επιβληθεί όριο, σε κάθε super market έχει τεθεί όριο 3 αντισηπτικών ανά καρότσι έτσι ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι» υπογράμμισε προσθέτοντας ότι «επειδή έχουμε τη διαβεβαίωση και από τις φαρμακαποθήκες ότι οι εισαγωγές αυτή την εβδομάδα θα αυξηθούν στο κομμάτι των αντισηπτικών θεωρούμε ότι αυτή η αγορά θα αρχίσει να εξομαλύνεται».

«Εκείνο το οποίο είναι πιο δύσκολο και θα αργήσει λίγο παραπάνω είναι οι μάσκες», δήλωσε. «Έχουμε κάνει μια πανελλαδική καταγραφή των μασκών ώστε να ξέρουμε ποια είναι τα αποθέματα της χώρας ακριβώς και μόνο για να ελέγξουμε εάν υπάρχει αισχροκέρδεια επάνω σε αυτό. Έως το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η καταγραφή», συμπλήρωσε. Την ίδια στιγμή τόνισε ότι «όποιος αρνηθεί να κάνει καταγραφή θα υπάρξουν κυρώσεις».

Παράλληλα ανέφερε πως «πέραν της απογραφής αυτής φέρνουμε και νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου με πολύ αυστηρές κυρώσεις και ποινικές διώξεις σε όποιους τολμήσουν να αισχροκερδήσουν επάνω σε αυτή την εθνική προσπάθεια που κάνουμε».

Ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε: «Σιγά-σιγά θα αρχίσει να υπάρχει ομαλή ροή μασκών, δεν θα γίνει γρήγορα διότι αυτές οι μάσκες εισάγονται όλες και υπάρχει παγκόσμια έλλειψη από μάσκες αλλά θα πρέπει ο καταναλωτής να ελέγχει και να μην αγοράζει από άτομα τα οποία προσπαθούν να αισχροκερδήσουν. Από την άλλη έχουμε το 1520 όπου μπορούν όλοι οι καταναλωτές να καταθέσουν την καταγγελία τους σχετικά με πιθανή αισχροκέρδεια και επίσης οι επαγγελματίες να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τα καταστήματά τους αν πρέπει και πότε πρέπει να είναι ανοιχτά».

Για τις λαϊκές αγορές, ο υφυπουργός ανέφερε ότι «πρόκειται για υπαίθριο εμπόριο και προς το παρόν δεν έχουμε λάβει απόφαση για αυτές, παρακολουθούμε την εξέλιξη, σκεφτόμαστε να αφαιρέσουμε κάποια είδη από τις λαϊκές αγορές για να μπορέσουμε να μειώσουμε τον αριθμό των επισκέψεων». «Το παρακολουθούμε και αν χρειαστεί να λάβουμε μέτρα θα λάβουμε μέτρα», πρόσθεσε.

Τέλος όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα, ο κ. Παπαθανασης δήλωσε ότι «αναμένεται η ολοκλήρωση του Eurogroup σήμερα όπου ο κ. Σταικούρας θα παρουσιάσει όλη την ελληνική υπόθεση και θα υπάρξουν μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα». «Είτε σήμερα είτε αύριο θα έχουμε μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων», συμπλήρωσε καταλήγοντας ο υφυπουργός.


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα