Κατώτεροι των περιστάσεων εµφανίζονται για ακόµα µία φορά οι Ευρωπαίοι, καθώς, αν και ο κορονοϊός «ροκανίζει» τις ήδη αδύναµες προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονοµίας, αποφάσισαν ότι χρειάζονται άλλες... δύο εβδοµάδες για να... καταγράψουν τις επιπτώσεις και να καταλήξουν τότε αν και ποια µέτρα είναι αναγκαία.

Αν και δεν προκαλεί, πλέον, έκπληξη, στο έκτακτο Eurogroup, που έγινε µε τηλεδιάσκεψη για λόγους ασφαλείας, οι Βόρειοι έβγαλαν την... ουρά τους απ’ έξω, ενώ και οι Γερµανοί, που µίλησαν, κάθε άλλο παρά εξέπεµψαν σήµα αποφασιστικής κοινής δράσης. Με αυτά τα δεδοµένα, στην Αθήνα προετοιµάζονται πυρετωδώς, διαπιστώνοντας ότι τα στοιχεία που άρχισαν να καταφτάνουν σε καθηµερινή βάση στο υπουργείο Οικονοµικών ενέχουν, πλέον, στοιχεία προβληµατισµού. Η Ελλάδα, που έχει πολλά ανοικτά µέτωπα µε τους Ευρωπαίους (προσφυγικές δαπάνες, αλλαγή χρήσης ANFA - SMP, µείωση πλεονασµάτων), είναι σαφές ότι προτιµά µια κοινή ευρωπαϊκή «οµπρέλα» µέτρων, υπό την οποία θα µπορεί να καλυφθεί για να αναλάβει πρωτοβουλίες αντιµετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού. Το θετικό είναι ότι στην ίδια ακριβώς γραµµή κινούνται Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Κροατία, που νιώθουν πολύ έντονα τις αναταράξεις από την επέλαση του ιού. Ωστόσο, επειδή το µήνυµα που εξέπεµψε ο πρόεδρος του Eurogroup φαίνεται να παραπέµπει σε εθνικά µέτρα, ήδη στο οικονοµικό επιτελείο σχεδιάζουν την επόµενη ηµέρα, µε έµφαση στον τουρισµό.

57

Το έκτακτο σχέδιο, που θα χρησιµοποιηθεί ως «ασπίδα» για την οικονοµία, «βασίζεται» πάνω στους Κανόνες του Συµφώνου Σταθερότητας, και συγκεκριµένα στο άρθρο 9, που προβλέπει ότι «σε περίπτωση ασυνήθων περιστάσεων, που εκφεύγουν του ελέγχου του συγκεκριµένου κράτους-µέλους και έχουν σηµαντική επίπτωση στη δηµοσιονοµική του κατάσταση, ή σε περιόδους σοβαρής επιβράδυνσης της οικονοµικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ ή την Ε.Ε. συνολικά, επιτρέπεται στα κράτη-µέλη να αποκλίνουν προσωρινά από την πορεία προσαρµογής για την επίτευξη του µεσοπρόθεσµου στόχου που προβλέπεται στο τρίτο εδάφιο, µε την προϋπόθεση ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η µεσοπρόθεσµη δηµοσιονοµική διατηρησιµότητα». Πώς µεταφράζονται τα παραπάνω;

Ότι το υπουργείο Οικονοµικών µπορεί να λάβει έκτακτα µέτρα ενίσχυσης και στήριξης κλάδων, χωρίς αυτές οι δαπάνες να συνυπολογιστούν στον στόχο για πλεόνασµα 3,5%.

Το αδύναµο σηµείο σε αυτό το «παράθυρο» είναι ότι η Κοµισιόν θα έρχεται εκ των υστέρων και θα πιστοποιεί ποιες δαπάνες θα πρέπει να θεωρηθούν έκτακτες, άρα εξαιρούνται από το δηµοσιονοµικό αποτέλεσµα, ωστόσο στην ελληνική πλευρά δεν δείχνουν να προβληµατίζονται, καθώς το έκτακτο σχέδιο ∆ΕΝ θα εφαρµοστεί οριζόντια, αλλά κατά περίπτωση.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Στο «µπουκέτο», που ακόµα τελεί υπό διαµόρφωση, µπορούν να χωρέσουν µέτρα επιδότησης δανείων επιχειρήσεων που θα αποδεικνύουν ζηµίες λόγω κορονοϊού, µέτρα παροχής ρευστότητας -κρίσιµος θεωρείται ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας- για δραστηριότητες µε αποδεδειγµένη πτώση τζίρου, διευκολύνσεις φορολογικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα (π.χ., παράταση προθεσµιών, «σπάσιµο» δόσεων κ.λπ.), µέτρα στήριξης εργαζοµένων επιχειρήσεων που θα αναστέλλουν τη λειτουργία τους κ.ά.

Κι αν για το δηµοσιονοµικό φαίνεται ότι υπάρχει οδός... διαφυγής από τους αυστηρούς κανόνες δηµοσιονοµικής πειθαρχίας, η βασική πηγή ανησυχίας παραµένει ο τουρισµός. Οι επιπτώσεις από τη µαταίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων αντιµετωπίζονται ως... παρωνυχίδα µπροστά στο τσουνάµι των επιπτώσεων που µπορεί να προκαλέσει η παράταση της κρίσης και πέραν του Απριλίου. Ήδη καταγράφονται ακυρώσεις και µείωση κρατήσεων σε ποσοστό τουλάχιστον 20% µε ορίζοντα το Πάσχα, αλλά, αν η κατάσταση ξεφύγει, τότε η ζηµία στη θερινή σεζόν θα είναι αναπόφευκτη. Το µεγαλύτερο πρόβληµα φαίνεται ότι αντιµετωπίζουν επί του παρόντος η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, που βασίζονται στον 12µηνο τουρισµό.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, αν και η µεγάλη ∆ιεθνής Εκθεση Τουρισµού στο Βερολίνο ακυρώθηκε, ο αρµόδιος υπουργός, Χ. Θεοχάρης, ταξίδεψε έως εκεί προκειµένου να συναντήσει τους µεγάλους tour operators και να ενηµερωθεί από πρώτο χέρι για τις τάσεις που διαµορφώνονται µετά την επέλαση του κορονοϊού. Ως «κόκκινη γραµµή» χαρακτηρίζεται η αναστολή λειτουργίας ξενοδοχειακών µονάδων λόγω µείωσης κρατήσεων και ήδη το υπουργείο Τουρισµού έχει στήσει ανοικτή γραµµή επικοινωνίας µε τους αρµόδιους φορείς για την καθηµερινή αποτίµηση της κατάστασης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 7/2