Μία από τις πρώτες εντολές που είχε δώσει στην Αστυνομία ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ήταν οι μετανάστες -ανεξαρτήτως αν εισέρχονταν λαθραίως στη χώρανα μη συλλαμβάνονται και όσοι είχαν συλληφθεί να αφεθούν ελεύθεροι. Αυτή η πολιτική ήταν, ουσιαστικά, ένα κάλεσμα που αύξησε σταδιακά πολύ επικίνδυνα τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα στον Ερντογάν να αποδυθεί σε ένα είδος υβριδικού «πολέμου» σε βάρος της Ελλάδας, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο. Οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν δεδομένες στη διόγκωση του μεταναστευτικού προβλήματος, καθώς η πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα και ο τρόπος που διαχειρίστηκε ένα τεράστιο σύγχρονο πρόβλημα αντιπροσώπευε στην ουσία «ανοικτές πύλες» για όποιον αλλοδαπό ήθελε να περάσει τα σύνορά μας.

«Μας κάνανε κριτική ότι δήθεν ανοίξαμε τα σύνορα. Ποια σύνορα; Εχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε;» Αλέξης Τσίπρας Σεπτέμβριος 2015


Στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2019 ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε κληθεί πρώτος να αντιμετωπίσει τις ροές μεταναστών, κυρίως παρανόμως εισερχομένων στη χώρα, είχε επισημάνει την εξής πραγματικότητα, που ζούμε πλέον σήμερα πολύ έντονα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα σύνορα στις αρχές του 2015 και τη στρόφιγγα την κρατάει πλέον η Τουρκία. Και την ανοίγει όποτε θέλει, όσο θέλει, πιέζοντας την Ευρώπη και εκβιάζοντας την Ελλάδα... Η χώρα μας υφίσταται πλέον έναν άτυπο λαθρο-εποικισμό».

Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν ακόμη και πριν από την ανάληψη της εξουσίας, με τη ρητορική τόσο του κ. Τσίπρα όσο και των στελεχών του που καθόρισαν και τη μετέπειτα κυβερνητική πολιτική. Ενδεικτική είναι η πολιτική απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία, όσον αφορά στο Μεταναστευτικό, η ερμηνεία των κυρίαρχων αιτιών του προβλήματος είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Ειδικότερα, την πολιτική των «ανοικτών συνόρων» την αιτιολογούσαν οι απόψεις σύμφωνα με τις οποίες: Το Μεταναστευτικό είναι αποτέλεσμα της... νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, που ξεριζώνει τους ανθρώπους από τις εστίες τους γιατί τους καθιστά θύματα πολέμων ή τους στερεί τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης. Απαιτείται να παραχωρηθούν σε όλους τους εισερχόμενους στη χώρα μας ταξιδιωτικά έγγραφα. Να αποκτήσουν όσοι έχουν εισέλθει στην Ελλάδα άδειες παραμονής και εργασίας. Να αρχίσει μία νέα διαδικασία νομιμοποίησης για τους μετανάστες «χωρίς χαρτιά». Να αρχίσει νέα διαδικασία πολιτογράφησης για όσους ζουν στην Ελλάδα επί χρόνια. Να αντιμετωπίζονται δίκαια και ισότιμα όσοι εξ αυτών εργάζονται στην Ελλάδα. Να παρέχεται άμεσα ιθαγένεια σε όσα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα.

5465

Αυτός είναι ο «Επτάλογος» της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελούσε στην ουσία ένα κάλεσμα για κάθε παρανόμως εισερχόμενο και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ανοικτά σύνορα. Συγχρόνως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόταν για κατάργηση «των απάνθρωπων κέντρων κράτησης αλλοδαπών» και για τη δημιουργία «ανοικτών κέντρων διαβίωσης με αξιοπρεπείς όρους». Τους «αξιοπρεπείς όρους» τους διαπίστωσαν διεθνείς Οργανισμοί και διεθνή ρεπορτάζ, χαρακτηρίζοντας «κόλαση» τα κέντρα αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, με κύριο παράδειγμα τη Μόρια, επιβεβαιώνοντας άθλιες συνθήκες, βιασμούς, παιδοφιλικά φαινόμενα και άλλες εγκληματικές ενέργειες.

ΟΛΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

Μετουσιώνοντας σε πράξη τη χαλαρή -έως και σε οιονεί πρόσκληση- πολιτική του στο Μεταναστευτικό, ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν έγινε κυβέρνηση, από τις πρώτες ενέργειες που έκανε ήταν να δώσει εντολή στο αρχηγείο της Αστυνομίας να κοινοποιήσει σε αστυνομικές υπηρεσίες έγγραφο με συστάσεις, υπό τον τίτλο: «Νέα πολιτική διαδικασιών κράτησης αλλοδαπών». Μεταξύ των οποίων προέβλεπε ότι όσοι μετανάστες εισέρχονται στη χώρα δεν θα συλλαμβάνονται. Είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης που δημιούργησε τελικώς στο Μεταναστευτικό ο ΣΥΡΙΖΑ οι καυστικές δηλώσεις του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου της αριστερής κυβέρνησης και μετέπειτα επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος σε συνέντευξή του είχε επισημάνει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή κατάσταση.

«Πρέπει να υπάρχει ανοικτός δρόμος, ώστε όποιος πρόσφυγας θέλει να μπει στην Ελλάδα να μπορεί να μπει» Τασία Χριστοδουλοπούλου Ιανουάριος 2015


«Η αθλιότητα των συνθηκών στα ΚΥΤ των νησιών, οι καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις στον Έβρο, η αβεβαιότητα για τη συνέχιση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για τη στέγαση είναι λίγες από τις παρακαταθήκες», είχε πει ο κ. Σακελλαρίδης.

Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που διευκόλυνε τις ροές αλλοδαπών στην Ελλάδα όσο σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα -χώρες που ως γνωστόν, κυρίως δε οι βαλκανικές, έχουν εδώ και καιρό κλείσει τα σύνορά τους- είχε την επικοινωνιακή στήριξη με σειρά δηλώσεων στελεχών του κόμματος. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία, εκτός από το γνωστό ότι οι μετανάστες... λιάζονται, έχει δηλώσει και τα εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει τις δεσμεύσεις του, μεταξύ των οποίων είναι η υπόθεση των μεταναστών δεύτερης γενιάς, αλλά και των παιδιών της... δεύτερης γενιάς. Επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσµευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και µεγάλωσαν στην Ελλάδα, τη λεγόµενη δεύτερη γενιά µεταναστών, θα υπάρξει παρέµβαση για την αποκατάσταση και εκείνων των παιδιών που δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα, ακόµη και αυτών που δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά ήρθαν πολύ µικρά στη χώρα µας, µεγάλωσαν εδώ, πήγαν και τελείωσαν το σχολείο τους εδώ.

«Στις πλατείες δεν υπάρχουν μετανάστες. Βγαίνουν τα πρωινά απλώς για να λιαστούν» Τασία Χριστοδουλοπούλου Απρίλιος 2015


Αντίστοιχες ήταν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού και νυν αντιπροέδρου της Βουλής, ∆ηµήτρη Βίτσα:

Σε µία από τις πολλές αναλύσεις του σχετικά µε την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στο Μεταναστευτικό, ο σηµερινός βουλευτής της Ν.∆. Αγγελος Συρίγος, που είναι επίκουρος καθηγητής ∆ιεθνούς ∆ικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο, είχε επισηµάνει µία σειρά κορυφαίων λαθών που η αριστερή κυβέρνηση είχε διαπράξει. Καταγράφουµε:

1.Πρώτο λάθος µήνυµα, η εξίσωση οικονοµικών µεταναστών µε τους πρόσφυγες. Αυτό σηµαίνει ότι όλοι ήταν ελεύθεροι να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην υπόλοιπη Ευρώπη.

2.∆εύτερο λάθος η κυβερνητική παραίνεση του ΣΥΡΙΖΑ να µη χρησιµοποιείται ο όρος «µετανάστης», διότι όλοι ήταν πρόσφυγες. Όµως, στις πρόχειρες καταγραφές των εισερχοµένων, πολλοί οικονοµικοί µετανάστες δήλωναν ότι ήταν Σύροι (ή και Αφγανοί) µε τη χρήση πλαστών εγγράφων που είχαν εκδώσει στην Τουρκία. Η πραγµατικότητα των δεκάδων χιλιάδων πλαστών εγγράφων αποκαλύφθηκε όταν αυτοί οι άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για άσυλο στη Γερµανία.

3.Τρίτο λάθος. Η Ελλάδα, από χώρα όπου σε γενικές γραµµές τηρούνταν οι κανόνες της συµφωνίας Σένγκεν, µετατράπηκε σε έναν απλό σταθµό στην πορεία προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Λόγω του Ιντερνετ και των κινητών τηλεφώνων, έγινε γρήγορα γνωστή στους ενδιαφεροµένους η νέα κατάσταση.

4.Τέταρτο λάθος. Η διαδροµή από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη κατέστη οικονοµικά προσιτή. Οι τιµές των εισιτηρίων από τον Πειραιά στο Μόναχο µέσω Βελιγραδίου είναι πλέον συγκεκριµένες, ενώ έχουν αποβληθεί οι λαθροδιακινητές. Τον ρόλο τους έχουν αναλάβει απλοί µεσάζοντες, που έναντι µικρής αµοιβής διευθετούν την έκδοση εισιτηρίων και την προσωρινή στέγαση σε οικίες ή ξενοδοχεία. Σε άλλη ανάλυση, του κ. Λεάνδρου Ρακιντζή, αρεοπαγίτη και επί σειράν ετών επιθεωρητή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, περιγράφεται αδρά το αποτέλεσµα της συγκεκριµένης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Σύµφωνα µε τα αδιαµφισβήτητα στοιχεία του κ. Ρακιντζή, οι πραγµατικοί πρόσφυγες έχουν, ήδη, σχεδόν όλοι περάσει από τη διαδικασία παροχής ασύλου. Οι δε υπόλοιποι, που ισχυρίζονται ότι είναι πρόσφυγες, είναι οικονοµικοί µετανάστες, που προσπαθούν να επωφεληθούν από τα προνόµια των προσφύγων και κυρίως από το επίδοµα των 400 ευρώ τον µήνα, που τους δίδεται, το οποίο στέλνουν µε έµβασµα αµέσως στο χωριό τους.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 7/3