Έκανες καριέρα μέσα στην υποτίμηση...», ανέφερε σε ανύποπτο χρόνο, απευθυνόμενος στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόσωπο που τον παρακολουθεί (στενά) από την πρώτη ημέρα που εισήλθε στην πολιτική. Μάλιστα, ο ίδιος σήμερα επισημαίνει ότι «έχουν πολλαπλασιαστεί τα πολιτικά πτώματα όσων υποτίμησαν τον Μητσοτάκη». Και μπορεί αυτή η ανάγνωση να φαντάζει ολίγον υποκειμενική, ωστόσο, όπως προκύπτει από τα ευρήματα των τελευταίων μυστικών δημοσκοπήσεων, μάλλον πέρα έως πέρα αντικειμενική είναι.

Ο πρωθυπουργός, που τον τελευταίο μήνα κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε όλα τα επίπεδα, κατέδειξε, εκτός από αποφασιστικότητα, και ότι διαθέτει και καλά οργανωμένο σχέδιο. Τόσο στην περίπτωση του Μεταναστευτικού, που αρχικώς παρουσιάσθηκε οργανωτική ανεπάρκεια, όσο και στην περίπτωση του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης έσκυψε προσωπικά πάνω από τα προβλήματα, αναζητώντας τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Στο Μεταναστευτικό, αιφνιδίασε τους πάντες οδηγώντας σε στρατηγικό αδιέξοδο τόσο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, όσο και την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά. «Το θέμα είναι να επιλέγεις το σωστό timing και να οδηγείς τις εξελίξεις», αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πρόσωπο που συνομιλεί καθημερινά με τον πρωθυπουργό. Στην περίπτωση του Μεταναστευτικού ο κ. Μητσοτάκης έκανε αυτό που κανείς δεν περίμενε να κάνει: Βγήκε μπροστά και με ξεκάθαρα μηνύματα κατάφερε από τη μια να αναχαιτίσει τη στρατηγική των Τούρκων και από την άλλη να συσπειρώσει στον απόλυτο βαθμό την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας. Η εξέλιξη αυτή είναι που οδήγησε τον κ. Τσίπρα σε ακόμα μία πολιτική κυβίστηση και αναδίπλωση, αφού, βλέποντας τις τάσεις της κοινής γνώμης, δεν είχε άλλη επιλογή από το να συρθεί πίσω από την κυβέρνηση.

ΑΠΗΧΗΣΗ

Το εντυπωσιακό στην εξέλιξη της όλης ιστορίας, όπως αυτό αποτυπώνεται και στις μυστικές δημοσκοπήσεις, έχει να κάνει με την απήχηση που απολαμβάνουν από τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας οι επιλογές Μητσοτάκη στον άξονα των «κλειστών συνόρων». «Τα ευρήματα είναι πρωτόγνωρα...», αναφέρει με νόημα πολύπειρος ερευνητής, ο οποίος επισημαίνει, εκτός των άλλων, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει καταφέρει να αναδείξει εαυτόν ως τον μοναδικό κυρίαρχο παίκτη του πολιτικού σκηνικού.

Πάντως, σε επίπεδο αριθμών, εκείνο που έχει αξία είναι η τρομακτική απήχηση της απόφασης Μητσοτάκη για κλείσιμο των συνόρων, όταν αποκαλύφθηκε το σχέδιο εισβολής από την πλευρά του Ερντογάν. Στις έρευνες που έχουν γίνει, το 90% δείχνει να επικροτεί τη συγκεκριμένη απόφαση. Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά που καταγράφονται σε σχέση με την παρουσία των Ευρωπαίων στον Εβρο, όπου ποσοστό που ξεπερνά το 70% τη χαρακτηρίζει ως «θετική». Σε σχέση με τη σκλήρυνση της στάσης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, και σε αυτή την περίπτωση τα ποσοστά όσων επιδοκιμάζουν την τελική απόφαση Μητσοτάκη ξεπερνούν το 80%.

Αντίθετα από την τάση που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κινούνται τα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Από το σύνολο των κυλιόμενων ερευνών προκύπτει ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει περιέλθει σε στρατηγικό αδιέξοδο. Η καταγραφή των αριθμών είναι πλήρως αποκαρδιωτική για την Κουμουνδούρου, που επένδυε στην αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον αιφνιδιασμό των Τούρκων αλλά και συνολικά το μεταναστευτικό ζήτημα...

Τις τελευταίες ημέρες τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για τον κ. Τσίπρα, αφού, όπως προκύπτει από τις διενεργούμενες δημοσκοπήσεις, καταγράφει τάσεις αποσυσπείρωσης, κυρίως από τα αριστερά. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες που παραλάμβανε η κυβέρνηση δεν είχαν καταγράψει πλήρως την «κωλοτούμπα» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με το Μεταναστευτικό.

Το παρασκήνιο και οι κινήσεις του πρωθυπουργού για διεθνοποίηση του θέματος

Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε την Κυριακή το απόγευμα, έδειξαν ότι η κυβέρνηση προετοιμαζόταν από καιρό για την ασύμμετρη τουρκική απειλή.
Η αναβάθμιση των μέτρων φύλαξης στα σύνορα έγινε μέσα σε ελάχιστες ώρες. Η κίνηση της διαδικασίας του Αρθρου 78, παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (προσωρινά μέτρα για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών) ήταν κάτι που είχε προαναγγελθεί από τον Γιώργο Κουμουτσάκο στη Βουλή ήδη από τις 11 Οκτωβρίου. Για την άμεση επιστροφή στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος είχε προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινωνία συνεργάτη του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο.

Ο κ. Σισιλιάνος εξήγησε την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου, που δικαίωσε την Ισπανία για την απέλαση μεταναστών προς το Μαρόκο, και υπό ποιες προϋποθέσεις αυτό βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση της Ελλάδας. Τις κρίσιμες ώρες καθοριστική υπήρξε η συμβολή της νέας διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, κ. Σουράνη, στο πεδίο αυτό.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ και έχοντας διαπιστώσει την επίμονη και συστηματική διασπορά ψευδών ειδήσεων από την τουρκική πλευρά, αλλά και τη διστακτικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να στηρίξει ανοιχτά την Ελλάδα και να ενισχύσει την προσπάθεια που κάνει, ο κ. Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να φέρει για πρώτη φορά σύσσωμη την ηγεσία της Ε.Ε. στην Ελλάδα. Ζήτησε από όλους τους συνεργάτες του να βγουν από το γραφείο, πήρε τηλέφωνο κατά σειρά τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, καθώς και τον προεδρεύοντα της Ε.Ε. πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, και τους έπεισε να έρθουν εντός 48 ωρών στον Εβρο και να πετάξουν όλοι μαζί με ελικόπτερο πάνω από τα σύνορα.

Η εικόνα των τεσσάρων ηγετών δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στα σύνορα της Ελλάδας, όπως τονίζει συνεργάτης του πρωθυπουργού, έστειλε από μόνη της ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και αποτροπής. Οι εξελίξεις δικαίωσαν τις επιλογές του πρωθυπουργού.

Στο ζήτημα του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε απόλυτος κυρίαρχος, σε αντιδιαστολή μάλιστα με τον Αλέξη Τσίπρα, που τις τέσσερις πρώτες ημέρες της κρίσης ήταν εξαφανισμένος. Οπως φαίνεται και στην πρώτη έρευνα της κοινής γνώμης που δημοσιεύθηκε προχθές (Pulse), ο κ. Μητσοτάκης προηγείται του κ. Τσίπρα με 19 μονάδες διαφορά (45% έναντι 26%) και στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ με 14 μονάδες (39% έναντι 25%).

Πλέον οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στρέφονται κυρίως στα ακόλουθα μέτωπα: στην αυξημένη επιτήρηση και φύλαξη των ελληνικών συνόρων (χερσαίων και θαλάσσιων), στην προετοιμασία για τυχόν εκδήλωση προβοκατόρικης ενέργειας από την Τουρκία, στην προστασία των κρατικών ψηφιακών υποδομών από τυχόν κυβερνοεπίθεση, αλλά και στη διαπραγμάτευση για το νέο Κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Κεντρικός ελληνικός στόχος είναι η υποχρεωτική -επί χρηματική ποινή μάλιστα- μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων.

“Ορκίστηκα, να υπηρετώ, τους Ελληνες”





Την περασμένη Παρασκευή το πρωί, οι σύμβουλοι και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού συγκεντρώθηκαν γρήγορα στο γραφείο συσκέψεων, στο ισόγειο του Μεγάρου Μαξίμου.

Μόλις είχε γίνει γνωστό ότι, στη συνέχεια του θανάτου 33 Τούρκων στρατιωτών στη Βορειοδυτική Συρία, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε αποφασίσει να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να τον στηρίξει ανοίγοντας τα σύνορα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και διευκολύνοντάς τους να φτάσουν εκεί. «Ως πρωθυπουργός, ορκίστηκα να τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και να υπηρετώ το συμφέρον του ελληνικού λαού», είπε στο επιτελείο του ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες των «Π». Ηταν αποφασισμένος, όπως λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» συνεργάτης του, να μην αφήσει ούτε λεπτό να πάει χαμένο και να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπιστεί, όπως τους τόνιζε, την ακεραιότητα της χώρας. «Προστατεύουμε, σφραγίζουμε, ενημερώνουμε». Αυτές τις τρεις οδηγίες έδωσε ο πρωθυπουργός το ίδιο πρωί, με εντολή να εκτελεστούν άμεσα.

Η πρώτη οδηγία αφορούσε την άμεση ενίσχυση των δυνάμεων του Στρατού και της Αστυνομίας κατά μήκος των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων, αλλά και των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων, με σκοπό την αποτροπή.

Η δεύτερη, που αποδείχθηκε σημείο-κλειδί στην εξέλιξη της κρίσης, αφορούσε το άμεσο κλείσιμο των συνόρων στον Εβρο, όχι μόνο για τους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για οποιονδήποτε ήθελε να περάσει.

Η τρίτη οδηγία απευθυνόταν ουσιαστικά... στον ίδιο. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε άμεσα έναν γύρο τηλεφωνικών επαφών με τους ξένους ηγέτες, για να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, να προλάβει το ξέσπασμα της επικοινωνιακής προπαγάνδας του Ερντογάν και να ζητήσει τη στήριξή τους. Τη Δευτέρα μάλιστα θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και την Τρίτη με τον Σεμπάστιαν Κουρτς στη Βιέννη. Το Σάββατο το πρωί, σε μια σύσκεψη επιχειρησιακού χαρακτήρα -ουσιαστικά συνέχεια των όσων συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στο μίνι υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης ημέρας-, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για τις κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων και για την κατάσταση στα σύνορα και -όπως τονίζει στα «Π» ένας από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη- διαλύθηκε η παραμικρή αμφιβολία ότι όλο το σκηνικό είναι κατευθυνόμενο από την Αγκυρα. Ακολούθησε πυρετός επαφών όλο το Σαββατοκύριακο: Με τις Βρυξέλλες για ενίσχυση της Frontex, με τους αρμόδιους υπουργούς για τον σχεδιασμό μέτρων έκτακτης ανάγκης και με το επικοινωνιακό του επιτελείο για να αποκρουστεί η προπαγάνδα με ψευδείς ειδήσεις από την τουρκική πλευρά σε πρώτο χρόνο.