Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, συγκάλεσε σήμερα την πρώτη συνάντηση εργασίας για τη «Διάσκεψη της Αθήνας για τους Ασυνόδευτους Ανήλικους» όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στην πρώτη αυτή οργανωτική συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – υπό την αιγίδα της οποίας θα τελεί η Διάσκεψη- καθώς και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τη UNICEF και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υποστήριξης Ασύλου (EASO), που είναι συνδιοργανωτές της Διάσκεψης.

Πρόκειται για την πρώτη Διάσκεψη επικεντρωμένη αποκλειστικά στο των Ασυνόδευτων Ανηλίκων που διοργανώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι εργασίες της Διάσκεψης και οι συζητήσεις, που θα γίνουν κατά τη διάρκειά της, θα συνιστούν εκ των πραγμάτων και ουσιαστική συνεισφορά στον εν εξελίξει διάλογο για το Νέο Κοινό Σύστημα Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σκοπός της Διάσκεψης της Αθήνας, που θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαΐου, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και κυβερνήσεων, ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη η αλληλεγγύη που απαιτεί αυτό το ευαίσθητο και σοβαρό ζήτημα.

Επίσης, μεταξύ των επιδιώξεων της Διάσκεψης είναι η εξεύρεση συγκεκριμένων συνεισφορών, προτάσεων και λύσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ασυνόδευτων παιδιών.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην πρώτη αυτή οργανωτική συνάντηση τόνισαν ότι στηρίζουν την ελληνική πρωτοβουλία.

Προσέθεσαν, μάλιστα, ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την πραγματοποίηση της Διάσκεψης, λόγω και του θετικού κλίματος και της δυναμικής που διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η επόμενη συνάντηση εργασίας είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη, 11 Μαρτίου.