Σε διπλό μέτωπο φαίνεται πως καλείται να πολεμήσει η ελληνική κυβέρνηση με τις ψευδείς ειδήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα αναφορικά με τις εξελίξεις και τα τεκταινόμενα στον Έβρο. Από την μία πλευρά, οι Τούρκοι επιδιώκουν με κάθε τρόπο να αναδείξουν την Ελλάδα ως υπεύθυνη για την κατάσταση στον Έβρο ενώ, από την άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ μάχεται να κερδίσει... λίγες ψήφους την ώρα που στρατός και αστυνομία επιχειρούν να απωθήσουν τον κίνδυνο. 

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διασπείρει ψευδείς ειδήσεις, τόσο με τον αριθμό των προσφύγων που έχουν περάσει σε ελληνικό έδαφος, όσο και με το τι ακριβώς συμβαίνει στα σύνορα.

«Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να πάψει να είναι ο υποκινητής ψευδών ειδήσεων. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, υποτίθεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες πέρασαν ήδη στην Ελλάδα, διατυπώνοντας εντελώς ανακριβείς κατηγορίες σχετικά με ό,τι συμβαίνει στα σύνορα», δήλωσε επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τα δικά της σύνορα.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί άλλωστε και ο Στέλιος Πέτσας εντός της εβδομάδας καθώς είχε ξεκαθαρίσει ότι οι ισχυρισμοί περί νεκρού πρόσφυγα και τραυματιών από ελληνικά πυρά στα σύνορα είναι τελείως αναληθείς.

Όπως είπε το κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η τουρκική πλευρά κατασκευάζει και διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις σε βάρος της χώρας μας. Ακόμα μια τέτοια ψευδή είδηση κατασκεύασαν σήμερα, για δήθεν τραυματίες από ελληνικά πυρά...επειδή τα fake news δεν έχουν τελειωμό, ενώ πριν από λίγο μιλούσαν για τραυματίες, τώρα μιλούν για νεκρό, επιβεβαιώνω ξανά την προηγούμενη διάψευσή μου- δεν υπάρχει κανένα περιστατικό με πυρά από ελληνικές αρχές».

Το Παρατηρητήριο της ΝΔ «χτυπάει» τα Fake News

Σε τρεις ακόμη περιπτώσεις ψευδών ειδήσεων αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Παρατήριο Fake News της Νέας Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ψευδείς ειδήσεις αφορούν το μεταναστευτικό και προέρχονται τόσο από την Τουρκία όσο κι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ:

Συνεχίζουν η Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ με τα φερέφωνά του να αναπαράγουν το fake news ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κάνει αίτημα για την μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης, στην ίδια ομιλία που χρησιμοποιεί η Αυγή για να αναπαράξει fake news μέσω κοπτοραπτικής, λέει επί λέξει «Η Ελλάδα έχει υποβάλει γραπτώς δύο αιτήματα μετεγκατάστασης προσφύγων. Κατέθεσε γραπτό αίτημα στις 10 Σεπτεμβρίου του 2019, με συγκεκριμένο ανά χώρα αίτημα ώστε να διαμοιραστούν δυόμισι χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Και ως προς τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης η Ελλάδα έχει θέσει γραπτώς το αίτημα για υποχρεωτικές μετακινήσεις προσφύγων στη βάση του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης, με επιστολή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου της 27 Ιανουαρίου του 2020, ζητώντας τον ισομερή καταμερισμό των βαρών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

2. Ξυλοδαρμό και βρίσιμο προσφύγων στα σύνορα καταγγέλλει δημοσιογράφος του ολλανδικού RTL

Ακραία και βάναυση αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα καταγγέλλει με ανάρτησή του στο twitter o Ολλανδός δημοσιογράφος του RTL, Olaf Koens. Ο ίδιος αργότερα έσβησε το tweet του! Φυσικά τα μέσα που αναπαρήγαγαν την ανάρτησή του, ούτε κατέβασαν την είδηση, ούτε έγραψαν ότι πρόκειται περί ψευδούς είδησης.

3. Η Frontex αρνήθηκε να εκτελέσει εντολή «ρίξτε τους στην θάλασσα» στην Κω

Πρόκειται για άλλη μια από τις πολλές ψευδείς ειδήσεις που εκπορεύονται καθημερινά από την Τουρκία και δυστυχώς αναπαράγονται με τεράστια ευκολία από ΜΜΕ που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα η ενημέρωση που δίνει o δημοσιογράφος της δανέζικης ραδιοτηλεόρασης Ole Ryborg είναι ότι η εντολή που δόθηκε από τον Έλληνα επικεφαλής της επιχείρησης Poseidon της Frontex προς τους Δανούς συναδέρφους του ήταν να ρυμουλκηθεί το σκάφος με τους μετανάστες στην άλλη πλευρά των θαλασσίων συνόρων.

Πέτσας: Λυπηρή η αναπαραγωγή Fake News από ελληνικά ΜΜΕ

Ο κ. Πέτσας εγκάλεσε μερίδα του ελληνικού Τύπου που υιοθετούν fake news της Άγκυρας. Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για «μάστιγα» και «χιονοστοιβάδα», ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τα ελληνικά σύνορα.

«Είναι μάστιγα η παραπληροφόρηση και τα fake news. Υπάρχει χιονοστιβάδα fake news εκ μέρους της Τουρκίας που αναπαράγονται από ελληνικά ΜΜΕ. Είναι κρίμα να υιοθετούνται και λυπηρό που τα αναπαράγουν. Τέτοια φερέφωνα δεν θα τα σχολιάζαμε αν δεν έπλητταν το εθνικό συμφέρον», είπε και προσέθεσε στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους γείτονες« Εμείς θα προστατεύσουμε τα σύνορα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια έκανε αναφορά στην ρύθμιση για την ενίσχυση του Τύπου. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το νέο πλαίσιο προέρχεται από τις διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες ενώσεις του Τύπου.