Με υπευθυνότητα και μέτρο απαντά στην έντονη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων 24ώρων η ελληνική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να αναδείξει ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τη συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας. 

Κατά τη χθεσινή ημέρα, πληροφορίες έκαναν λόγο για μικρές εστίες φωτιάς που έχουν ξεσπάσει κοντά στις Καστανιές αφού λίγες δεκάδες πλησίασαν τον φράχτη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως από την τουρκική πλευρά βάζουν τώρα μόνοι τους φωτιές για να κατηγορήσουν την Ελλάδα. 

Νωρίτερα, οι Τούρκοι αστυνομικοί, σε οργανωμένη στοίχιση και με κατάλληλο εξοπλισμό, εκτοξεύουν χημικά προς την ελληνική πλευρά. Υπενθυμίζεται πως από το πρωί επικρατούσε ένταση στις Καστανιές.

Ανησυχία εγείρει και το γεγονός ότι η γειτονική χώρα βοηθά μετανάστες στις μετακινήσεις τους προς τις Καστανιές. Εκτός από αυτό, δακρυγόνα χειρός δίνουν οι Τούρκοι σε κάποιους από τους μετανάστες.

«Προσοχή! Πρόκειται για στρατιωτικό πολεμοφόδιο. Διανεμήθηκε προς της Jandarmaya (η στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας)», αναγράφεται πάνω στο δακρυγόνο.

Οι μετανάστες, με τη σειρά τους, τα πετούν στο ελληνικό έδαφος και στους αστυνομικούς. Τραβούν την περόνη και τα ρίχνουν περίπου όπως λειτουργεί η χεροβομβίδα.

Παράλληλα, χθες το πρωί στο Αιγαίο, ένα πλοίο της τουρκικής χωροφυλακής παρενόχλησε ελληνικό σκάφος με προφανή κίνδυνο σύγκρουσης.

ΗΧΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

“Η Ελλάδα κάνει ό,τι κάθε κυρίαρχο κράτος δικαιούται, προστατεύει τα σύνορά της από παράνομες διελεύσεις”, τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην εκπομπή του Ρίτσαρντ Κουέστ στο CNN (δείτε εδώ). Επεσήμανε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες χρησιμοποιούνται από την Τουρκία ως “γεωπολιτικά πιόνια” για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της και υπενθύμισε ότι δεν ήταν η Ελλάδα εκείνη που ξεκίνησε την κρίση.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιαστεί με αυτό το πρόβλημα από την Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να το κατανοήσει αυτό. Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να πάψει να είναι ο υποκινητής ψευδών ειδήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στο CNN ότι όσοι έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν προέρχονται από το Ιντλίμπ της Συρίας, αλλά βρίσκονταν επί μακρόν στην Τουρκία. Αρνήθηκε δε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα έχει κάνει χρήση υπερβολικής βίας.

Αναφερόμενος στην κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016, υποστήριξε ότι αυτή είναι “νεκρή”, επειδή η Τουρκία αποφάσισε να την παραβιάσει, “βοηθώντας συστηματικά ανθρώπους στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα”. “Δεν είμαστε εμείς που κλιμακώνουμε τη σύγκρουση”, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρίτσαρντ Κουέστ.