Τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή διερευνά από την Πέμπτη η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο πρώην υπ.Δικαιοσύνης του ζήτησε χρήματα για διευθέτηση της υπόθεσης του μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία και του πρώην υπουργού Επικρατείας, Ν.Παππά.

Πρώτος μάρτυρας σήμερα στην Επιτροπή εμφανίστηκε ο κ.Ν.Παππάς, ο οποίος δεν αμφισβήτησε τις συναντήσεις, ωστόσο διέψευσε κατηγορηματικά ότι έγινε απόπειρα εκβιασμού για χρήματα, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων παρουσία Μιωνή-Παπαγγελόπουλου.


Υποστήριξε ωστόσο ότι η επιτροπή οφείλει να καλέσει για κατάθεση και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου και εκείνος να απαντήσει για την «πρωτοβουλία» που ανέλαβε το 2013, να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και τον εκδότη Γ.Φιλιππάκη.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, καταθέτοντας σήμερα στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, υπογράμμισε την ανάγκη να εξεταστεί και ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης, ο οποίος βρίσκεται σε μακροχρόνια αντιδικία με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Ερωτηθείς για τις εισαγγελικές πράξεις που προεξοφλούνταν στο συμφωνητικό Μιωνή-Φιλιππάκη, ο πρώην υπουργός είπε μεν ότι είναι πολύ σημαντικό να διακριβωθεί ποιος «φύτεψε» τέτοιες πρόνοιες στο κείμενο της συμφωνίας, δήλωσε όμως ότι το κείμενο αυτό δεν επιδείχθηκε ποτέ στις συναντήσεις που έγιναν, το 2016 και το 2018, παρουσία του.

Ο μόνος λόγος της δικής του παρουσίας, στη συνάντηση με τον Σ. Μιωνή και τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ήταν η «παράκληση» του Ισραήλ. Μετά το τέλος της κατάθεσής του, ο Νίκος Παππάς ρωτήθηκε από δημοσιογράφους ποια είναι η γνώμη του για τα κίνητρα των καταγγελιών του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. «Η πλειοψηφία της επιτροπής έπεσε σε ξέρα και χρησιμοποιεί την κατάθεση του Σάμπυ Μιωνή. Η γραμμή της ΝΔ είναι πως έχει τον κατηγορούμενο και τώρα πρέπει να βρει την κατηγορία», είπε ο Νίκος Παππάς, σημειώνοντας ότι «από τις μέχρι τώρα εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής δεν είναι δυνατό να στοιχειοθετηθεί σκευωρία», απάντησε ο Νίκος Παππάς.

«Παππάς και Παπαγγελόπουλος θα εγγυούνταν την αρχειοθέτηση υπόθεσης για εγκληματική οργάνωση, ως προς τη λίστα Λαγκάρντ», ανέφεραν πηγές της ΝΔ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της κατάθεσης του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, στην προκαταρκτική επιτροπή.

Βουλευτές της πλειοψηφίας στην επιτροπή σημειώνουν, ότι «είναι απαράδεκτο να καλείται αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, σε συνάντηση στο Μαξίμου, με κάποιον επιχειρηματία που θεωρεί ότι διώκεται άδικα, ακόμη και αν τη συνάντηση την έχει ζητήσει άλλο κράτος». Επισημαίνουν ακόμη, ότι και στην περίπτωση που το αντικείμενο της συνάντησης ήταν μόνο η αντιδικία Φιλιππάκη-Μιωνή, δεν υπήρχε κανένας λόγος παρουσίας εκεί του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Στην προκαταρκτική επιτροπή απέστειλε υπόμνημα ο εκδότης της εφημερίδας «Δημοκρατία», Γ.Φιλιππάκης που παραθέτει το ιστορικό των προσπαθειών εξωδικαστικού συμβιβασμού με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Ο εκδότης κατηγορεί τον Σάμπυ Μιωνή ότι είπε ψέματα στην επιτροπή και αναφέρεται, με χρονική σειρά, στις πρωτοβουλίες του Αντώνη Σαμαρά, και στη συνέχεια στην πρωτοβουλία του Νίκου Παππά για εξωδικαστικό συμβιβασμό του επιχειρηματία με τον εκδότη.