Μόλις το 4% των μεταναστών που είναι στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι από την Συρία, και στην πλειοψηφία τους είναι Αφγανοί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα στοιχεία τον ανθρώπων που επιχείρησαν να περάσουν στη χώρα μας από τα σύνορα στον Έβρο, δεν έχουν προσφυγικό προφίλ, καθώς δεν προέρχονται από χώρες που έχουν πόλεμο, αλλά είναι στην πλειοψηφία τους παράτυποι οικονομικοί μετανάστες.

 Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, από το πρωί της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου 2020 έως σήμερα στις 06.00 το πρωί (Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020), οι εθνικότητες των ανθρώπων που συνελήφθησαν στον Έβρο διαμορφώνονται ως εξής:

 Αφγανιστάν, 64%

Πακιστάν, 19%

Τουρκία, 5%

Συρία, 4%

Σομαλία, 2,6%

Ιράκ, Ιράν, Μαρόκο, Αιθιοπία, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος: 5,4

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στον Έβρο

Υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα 34.649 μετανάστες και πρόσφυγες επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Το 24ωρο από τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης έως τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης, στην περιοχή του Έβρου:

 Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε tweet του δημοσίευσε βίντεο με την προπαγάνδα της τουρκικής πλευράς και την κατάσταση που έχει δημιουργήσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η Τουρκία συστηματικά ενθαρρύνει και βοηθά δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στους Έλληνες.

 «Το χρονοδιάγραμμα της κρίσης στα ελληνικά σύνορα: μια κατάσταση που δημιουργήθηκε, οργανώθηκε και συντονίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση. Δεν είναι ζήτημα προσφυγικό. Είναι μια κραυγαλέα προσπάθεια από την Τουρκία να χρησιμοποιήσει απελπισμένους ανθρώπους για να προωθήσει το γεωπολιτικό της πρόγραμμα», σημειώνει ο Στέλιος Πέτσας.