Mπορεί οι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί και οι σκέψεις του εκάστοτε πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές να μην ανακοινώνονται δημοσίως, όπως λέει κι ένα εγχώριο πολιτικό ρητό, ωστόσο η Ιστορία έχει αποδείξει πως από τη στιγμή που υπάρχει καπνός, αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της και η φωτιά.

Το μόνο βέβαιο είναι πως, όταν έλθει αυτή η ώρα, το σύστημα Μητσοτάκη θα είναι απολύτως έτοιμο για τις σχετικές ανακατατάξεις, αφού η αξιολόγηση των υπουργών και των υφυπουργών, αλλά και των στελεχών που θα μπορούσαν να πάρουν θέση στην κυβέρνηση είναι μια διαδικασία που δεν σταματά ποτέ, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να ενημερώνεται τακτικά για τα εν λόγω στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά τη λίστα των προσώπων που θα μπορούσαν να εισέλθουν στο κυβερνητικό κάδρο, όποτε ο πρωθυπουργός αποφασίσει ότι το πρώτο αυτοδύναμο σχήμα από το 2010 και μετά χρειάζεται φρεσκάρισμα, πρόκειται για μια σειρά τόσο κοινοβουλευτικών όσο και εξωκοινοβουλευτικών στελεχών, τα οποία είτε καταγράφουν αξιοπρόσεκτες επιδόσεις στον τομέα τους, είτε θα μπορούσαν να δώσουν άμεσα λύσεις σε πεδία που γνωρίζουν άριστα λόγω της εν γένει πορείας τους.

Φυσικά, βασική στόχευση της πρωθυπουργικής αυλής θα είναι εκτός των άλλων και η υπουργοποίηση (ή υφυπουργοποίηση) περισσότερων «γαλάζιων» και μη κυριών, καθώς ένα από τα σημεία κριτικής όλο αυτό το διάστημα σε επίπεδο επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η έλλειψη επαρκούς εκπροσώπησης του γυναικείου φύλου στην παρούσα κυβέρνηση της χώρας.

Πάντως, ούτως ή άλλως, ο ορίζοντας του πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο μέτωπο είναι περιορισμένος (τουλάχιστον κοινοβουλευτικά), αφού και οι βουλευτίνες της Ν.Δ. δεν ξεπερνούν τις 23, ενώ ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι κανένα πρόσωπο της οικογένειάς του δεν θα λάβει κυβερνητικό αξίωμα με τον ίδιο στο Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που μοιραία αποκλείει την Ντόρα Μπακογιάννη.

Από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, τον πρώτο λόγο έχουν κυρίως τα στελέχη που αναδείχθηκαν από το 2012 και μετά και πλέον έχουν καταγράψει πολλά χιλιόμετρα κοινοβουλευτικής εμπειρίας, διατηρώντας ωστόσο το προνόμιο της πολιτικής νιότης, μια και οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είναι προχωρημένης ηλικίας. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο Θάνος Πλεύρης από την Α’ Αθήνας, ο Κώστας Καραγκούνης από την Αιτωλοακαρνανία (πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Σαμαρά), ο Κώστας Κατσαφάδος από τον Πειραιά, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης από την Πέλλα, ο Βασίλης Οικονόμου από την Ανατολική Αττική, ο Ιάσων Φωτήλας (έστω κι αν βρισκόταν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού), ο Ανδρέας Κατσανιώτης από την Αχαΐα, ο Μάξιμος Σενετάκης από το Ηράκλειο, ο Αθανάσιος Καββαδάς από τη Λευκάδα και ο Διονύσης Σταμενίτης από την Πέλλα.

ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΕΣ

Από τους νεοεκλεγέντες, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα, που για λόγους ισορροπιών θα πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους στην εσωκομματική επετηρίδα, εξαίρεση θα μπορούσε να αποτελέσει ο Γιώργος Αμυράς, ενώ στην εξίσωση θα μπορούσε να μπει και ο διαχρονικός πολιτικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Σπήλιος Λιβανός. Από το κλαμπ των παλαιοτέρων, που μάλιστα έχουν περάσει στο παρελθόν από κρίσιμα χαρτοφυλάκια, θα μπορούσε να ξεχωρίσει κανείς τον Σίμο Κεδίκογλου από την Εύβοια, τον Κώστα Γκιουλέκα από την Α’ Θεσσαλονίκης, τον Μιχάλη Παπαδόπουλο από την Κοζάνη, τον Μάξιμο Χαρακόπουλο από τη Λάρισα και, βεβαίως, τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και βουλευτή επίσης Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρο Καλαφάτη. Από τις θηλυκού γένους εκπροσώπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κανείς δεν θα πρέπει να λησμονεί την Ολγα Κεφαλογιάννη, παρά τα όσα μεσολάβησαν μετά την άρνησή της να δεχθεί το υπουργείο Τουρισμού τον περασμένο Ιούλιο, την πολύπειρη Μαριέττα Γιαννάκου, καθώς και τη δικηγόρο Ζωή Ράπτη.

Οι καλά γνωρίζοντες τις συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου επιμένουν πως δίπλα στο όνομα της κ. Ράπτη θα πρέπει να προστεθεί κι εκείνο της επίσης πρωτοεμφανιζόμενης στο Κοινοβούλιο Αννας Ευθυμίου. Ωστόσο, στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει και μια ομάδα προσώπων που είτε βρέθηκαν κοντά του την περίοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ακολούθως προωθήθηκαν σε θέσεις-κλειδιά στην κρατική μηχανή ή ακόμη και στα κομματικά ψηφοδέλτια, είτε κέρδισαν κομβικό κυβερνητικό ρόλο χάρη στο πλούσιο βιογραφικό τους. Ενδεικτικά παραδείγματα (για τους τομείς που εκπροσωπεί ο καθείς εξ αυτών) ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Ταραντίλης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Ανάπτυξης, Βασίλης Ανδρικόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος, η γενική γραμματέας Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, Γιάννης Μαστρογεωργίου και η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.