Λίγο πριν τις 10:30 βρέθηκε κοντά στους πολίτες του ακριτικου Έβρου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός, πριν από τη συνάντησή του και την κοινή περιοδεία με τους Ευρωπαίους ηγέτες, θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη, τις Φέρες και τους Κήπους του Έβρου.

Ακόμα και αν έπρεπε να υπάρξει τέτοια ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα για να συμβεί αυτό, το γεγονός παραμένει: Για πρώτη φορά, σύσσωμη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα, για να δει από κοντά την κατάσταση στον Έβρο, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Λίγο μετά τη 1 λοιπόν το μεσημέρι, θα προσγειωθούν στην Αλεξανδρούπολη οι τρεις πρόεδροι και ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι και ο πρωθυπουργός της Κροατίας (που έχει την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε.) Αντρέι Πλένκοβιτς.

Μαζί τους και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Νταβόρ Μποζίνοβιτς.

Στην πρωτεύουσα του Έβρου θα τους υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που σύμφωνα με πληροφορίες, θέτει τέσσερις στόχους για την επίσκεψη αυτή. Πρώτον, να δουν από κοντά την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αντιληφθούν τους κινδύνους που εγκυμονεί η πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν με τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Δεύτερον, να διασφαλίσει την πολιτική στήριξη της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση αυτή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τρίτον, να πετύχει την άσκηση πίεσης από την ηγεσία της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία. Τέταρτος και τελευταίος στόχος είναι να εξασφαλίσει τη λήψη πρακτικών μέτρων, όπως η σύσταση ομάδων ταχείας επέμβασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με συνοριοφύλακες άλλων κρατών-μελών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τους έξι Ευρωπαίους ανώτατους αξιωματούχους θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφθούν το Φυλάκιο 1. Εκεί θα γίνει αναλυτική ενημέρωση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στη συνέχεια, στις 15:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών, ενώ στις 17:30 ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αλεξανδρούπολη.