Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε, σήμερα, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορα της.

Ο Πρόεδρος Τράμπ αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της.

Αναλυτικά, εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου με ανακοίνωσή τους δήλωσαν:

«Σήμερα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ μίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος Τράμπ εξέφρασε την στήριξή του στην Ελληνική προσπάθεια να διαφυλάξει τα σύνορά της και ενθάρρυνε τους Έλληνεςνα δουλέψουν με περιφερειακούς τους εταίρους προκειμένου να λύσουν την μαζική μετακίνηση των προσφύγων στην Ευρώπη»


Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους νόμους της στα σύνορά της

Νωρίτερα, μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα είχε στείλει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα του Έβρου υπογραμμίζει πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορά της.

«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς αυτή η κατάσταση εξελίσσεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα», απάντησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal.

Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο, προέτρεψε την Τουρκία και την Ελλάδα να διασφαλίσουν ότι θα διαχειριστούν τη συγκεκριμένη κατάσταση κατά έναν τρόπο που θα είναι συμβατός τόσο με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και με το διεθνές προσφυγικό δίκαιο.

Ο Μητσοτάκης διεθνοποιεί το προσφυγικό

Επιδιώκοντας να διεθνοποιήσει το μεταναστευτικό προσφυγικό ζήτημα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επικοινώνησε, επίσης, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Γάλλο πρόεδρο της Γαλλίας και ανέφερε τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται παρανόμως στη χώρα μας.

Παράλληλα, την Τρίτη θα μεταβεί στον Έβρο, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Την επίσκεψή του στα σύνορα είχε προαναγγείλει από την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του στο Twitter.