Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση ότι το μεταναστευτικό αποτελεί ζήτημα ευρωπαϊκών διαστάσεων, στέλνει η ελληνική κυβέρνηση.

 Η ελληνική κυβέρνηση διεθνοποιεί το μεταναστευτικό ζητώντας την έμπρακτη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση της κατάστασης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τόσο στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο όσο και στα νησιά του Αιγαίου.

 Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, άλλωστε, κινείται και το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter υπογραμμίζει ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε», προαναγγέλλοντας την κοινή επίσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την Τρίτη στον Έβρο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναβαθμίζει τα μέτρα φύλαξης των συνόρων στο μέγιστο επίπεδο και ενεργοποιεί μέτρα έκτακτης ανάγκης όπως η προσωρινή αναστολή για ένα μήνα της υποβολής αιτημάτων ασύλου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Αθήνα ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει αίτημα στη Frontex για ανάπτυξη της ομάδας Rabit προκειμένου να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ενώ επικαλείται και το άρθρο 78 παρ.3 της Συνθήκης της ΕΕ προκειμένου να ληφθούν μέτρα υπέρ της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

 Στήριξη από Μακρόν

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει αμήχανη μπροστά στις εξελίξεις. Από τη μία ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. «Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση στο πεδίο. Θα επισκεφθώ τα ελληλοτουρκικά σύνορα την Τρίτη με τον πρωθυπουργό (Κυριάκο) Μητσοτάκη», αναφέρει στο twitter.

 Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος με μήνυμά του στο twitter, τόνισε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην προσπάθεια να στηριχθεί και να προστατευτεί η χώρα στα σύνορά της, με αφορμή την άφιξη χιλιάδων μεταναστών, μετά το άνοιγμα των συνόρων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για να τους παρασχεθεί ταχεία βοήθεια και για την προστασία των συνόρων. Πρέπει να δράσουμε μαζί για να αποφύγουμε μία ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση», ήταν το μήνυμα του Μακρόν.

 
Σύγκληση Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Το αίτημα, πάντως, της Αθήνας για διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ έγινε δεκτό και η Σύνοδος αναμένεται να συγκληθεί εντός της εβδομάδας, όπως ενημέρωσε τον Νίκο Δένδια ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

 Ο Νίκος Δένδιας είχε τις τελευταίες μέρες διαδοχικές επαφές με τους ομολόγους του από Ισπανία, Ρουμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Δανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία, τους οποίους κι ενημέρωσε για τις εξελίξεις.

 Τέλος, είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ενώ με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει πως αναγνωρίζει «το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους νόμους της πάνω στα σύνορά της».