Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα του προσφυγικού μετά και το «άνοιγμα» των ροών από τον Ερντογάν, ο οποίος για άλλη μια φορά εργαλειοποιεί για δικά του οφέλη και προκειμένου να εκβιάσει την Ευρώπη, ένα ζήτημα-βόμβα για την χώρα μας.

Η Ελληνική πλευρά, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένη να περιφρουρήσει τα σύνορα της χώρας και σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν μετανάστη από την Τουρκία.

Μετά από μια σειρά διαδοχικών τηλεφωνικών επαφών που είχε με ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί εκτάκτως αύριο το πρωί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η σύσκεψη προγραμματίστηκε για τις 09:00 με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.

 

Επαφές με ευρωπαίους ηγέτες 

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να διεθνοποιήσει την κρίση στο μεταναστευτικό, μετά και από τις απειλές Ερντογάν είχε ολοκληρώσει μια σειρά από τηλεφωνικές επαφές με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. 

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Μακρόν,  για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται παρανόμως στη χώρα μας.

Ο Πρωθυπουργός αργότερα το απόγευμα της Παρασκευής και σε συνέχεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών του, μίλησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

  Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Προσφυγικό μετά τις συγκρούσεις στο Ιντλίμπ και αντήλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν.