Πρωτοφανή αύξηση των δυνάμεων της στο 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ κατέγραψε η ΔΑΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Κιουτσούκη αυξάνοντας τη δύναμη της από τις 7 στις 11 έδρες ενώ παράλληλα πέτυχε τη συρρίκνωση του διασπαστικού ψηφοδελτίου.

Η ΔΑΚΕ επανήλθε στην παλαιότερη δυναμική της ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται οι επαναπατρισμοί στελεχών. Σημαντικό είναι επίσης ότι μέρος της αυξημένης δυναμικής της προέρχεται και από τη διάσπαση των προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ παρατάξεων (ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ Φωτόπουλος / ΕΑΚ –Βασιλόπουλος).

Η συγκυρία, όπως σημειώνουν παλαιοί συνδικαλιστές, είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκή για την ιστορική παράταξη η οποία παρά τις αντιξοότητες κατάφερε να σταθεί όρθια, να ενισχύσει κατά πολύ τα ποσοστά της και πλέον να δρομολογεί διαδικασίες για την επόμενη μέρα. Πέραν των συσχετισμών και των εσωτερικών διαβουλεύσεων, η ουσία είναι πως η γαλάζια παράταξη εδραιώνεται στη συλλογική συνείδηση του κόσμου της εργασίας, ως αφετηρία, σταθμός και προπομπός, με σαφή ιδεολογική ταυτότητα, σύγχρονο διεκδικητικό πλαίσιο και δράσεις που εστιάζουν απευθείας στον πυρήνα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.