Επιχείρησαν να στήσουν μια σκευωρία κατά 10 πολιτικών προσώπων και η εξέλιξη είναι τέτοια που δείχνει να «βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολύ πιο γενικευμένη σκευωρία σε βάρος της διάκρισης των εξουσιών, της διαφάνειας και του κράτους δικαίου», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με τις εξελίξεις της έρευνας της προανακριτικής και τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σ. Μιωνή.

Αναφορικά με όσα έγιναν στο Μαξίμου παρουσία Νίκου Παππά και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σημείωσε: «Σας φαίνεται κανονικό στο γραφείο του πρωθυπουργού, παρουσία δύο Υπουργών, να εμφανίζονται ιδιώτες αντίδικοι σε διάφορες μηνύσεις ή αγωγές για να διευθετήσουν τα ζητήματά τους προδικάζοντας σε ένα συμφωνητικό το τι θα κάνει ο ένας Εισαγγελέας, ο άλλος Εισαγγελέας, το άλλο δικαστικό Συμβούλιο, ωσάν να είναι σε θέση να καθοδηγήσουν και να ελέγξουν όλη τη δικαστική διαδικασία. Αυτό, εάν δεν είναι αφέλεια, που δεν είναι, είναι ένα ακατάσχετο θεσμικό θράσος, είναι κάτι μοναδικό.

Αυτές οι δικαιολογίες που ακούω να ψελλίζουν τώρα, νομίζω ότι είναι επιβεβαίωση αυτής της θεσμικά αδιανόητης κατάστασης. Εδώ πάμε να ελέγξουμε τη σκευωρία Novartis και βρισκόμαστε σε μία πολύ πιο γενικευμένη σκευωρία σε βάρος τη διάκρισης των εξουσιών, της διαφάνειας και του Κράτους Δικαίου».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμά πως ο κ. Παπαγγελόπουλος «δεν μπορεί να απομονωθεί από το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Πιστεύω ότι υπάρχει πολύ βαρύ παρελθόν. Υπάρχει μία σχέση, η οποία είναι σχέση, αν όχι αίματος, αιμομικτική εν πάση περιπτώσει, ανεξαρτήτως της πολιτικής καταγωγής και ταυτότητας του καθενός. Άλλωστε η κυβέρνηση δεν ήταν μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πολλών παραγόντων και πολλών διαστάσεων, υπήρχε και δεύτερη και τρίτη συνιστώσα, και δεν μπορεί τώρα κάποιος να απαλλαγεί από τα βάρη του. Θα πορευτούν από κοινού ενώπιον της ιστορίας και των ηθικών ευθυνών που πρέπει να αναλάβουν».

Όπως ανέφερε, «με το σκάνδαλο Novartis δεν έχει ασχοληθεί κανείς. Τόσα χρόνια δεν υπάρχει μία δίωξη η οποία να αφορά γιατρούς, η οποία να αφορά μη πολιτικά πρόσωπα. Έγινε μία δίκη στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη με γιατρούς που δήθεν υπερσυνταγογραφούσαν υπέρ της Novartis με συγκατηγορούμενο τον κ. Φρουζή και αθωώθηκαν αυτοί, και πρωτοδίκως και κατ’ έφεση.

Άρα έχουν εγκαταλείψει το ζήτημα το μη πολιτικό για να στήσουν μία σκευωρία κατά δέκα πολιτικών προσώπων και η εξέλιξη είναι αυτή, όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου πέφτει ο ίδιος μέσα, τα έχω πει στη Βουλή εγκαίρως. Δεν έχω προφητικό χάρισμα, αλλά έχω κοινή λογική, ήταν όλα πολύ εμφανή, δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη ικανότητα προκειμένου να καταλάβει κανείς ότι θα προσκρούσουν με μεγάλη φόρα στον τοίχο και βέβαια προσέκρουσαν».

Τέλος, ανέφερε πως «οι θεσμοί έχουν πληγωθεί εδώ και χρόνια. Η περίοδος αυτή, από το 2018, όταν ξέσπασε αυτή η περιβόητη υπόθεση Novartis και εμφανίστηκε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών, προκάλεσε πολλές πληγές στο Σώμα της Δικαιοσύνης. Είχα πει από τότε ότι είναι η πιο μεγάλη και η πιο πρόχειρη σκευωρία που επιχειρήθηκε στο χώρο του δημοκρατικού πολιτεύματος για αυτό, όπως θυμάστε, είχα μιλήσει νομικά για εσχάτη προδοσία.

Η εσχάτη προδοσία δεν είναι η προδοσία της χώρας στους εχθρούς, είναι η αλλοίωση θεμελιωδών θεσμών του πολιτεύματός μας και τώρα με πολύ μεγάλη ευκολία ο κ. Τσίπρας λέει, «Α, πάτε να βγάλετε τις κουκούλες από τους μάρτυρες. Αλλοίωση των θεσμών, προσβολή της διάκρισης των εξουσιών!».