Σε πρόβα εσωστρέφειας ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, που θα αποτελέσει και τη «μητέρα των μαχών» για το ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, εξελίχθηκε η κεκλεισμένων των θυρών τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή ήταν η πραγματικότητα παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, δίνοντας μια εικόνα ενότητας και συντροφικής αλληλεγγύης με την ομιλία του στο κλείσιμο των εργασιών, που μεταδόθηκε ζωντανά. Πίσω από τις «κλειστές πόρτες» «βγήκαν τα μαχαίρια», καθώς οι συγκρούσεις που εκδηλώθηκαν, ακόμη και για ζητήματα που μπορεί να φαντάζουν δευτερεύουσας σημασίας, όπως το καθεστώς συμμετοχής των εγγεγραμμένων μελών στις προσυνεδριακές διαδικασίες, διαμόρφωσαν ένα σκηνικό έντασης, που δεν προμηνύει μάλιστα σημάδια εκτόνωσης, αλλά κλιμάκωσης.

Άλλωστε, η αποκάλυψη της φράσης «Κομμένη η πλάκα. Εγώ νουθεσίες δεν δέχομαι», την οποία φέρεται ότι χρησιμοποίησε ο Αλ. Τσίπρας για να αποδοκιμάσει τις τρικλοποδιές που του έστησε στη συνεδρίαση της Κ.Ε. η εσωκομματική αντιπολίτευση, δηλαδή η ομάδα των «53+» με τη συνδρομή και του γραμματέα του κόμματος, Π. Σκουρλέτη, αλλά και άλλων κορυφαίων στελεχών, όπως του Ν. Φίλη και του Ν. Βούτση, μόνο σε κλίμα ενότητας δεν παραπέμπει. Αντιθέτως, καταδεικνύει τον διχασμό που αποτυπώθηκε και σε επίπεδο αριθμητικών συσχετισμών, αφού η έκρηξη του Αλ. Τσίπρα ήταν αποτέλεσμα της οριακής νίκης που κατήγαγε όταν οι δυνάμεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν να τεθεί σε ψηφοφορία τροπολογία που είχαν καταθέσει στελέχη της ομάδας των «53+».

«Εμφύλιοι» στην Κουμουνδούρου • Ο Αλέξης Τσίπρας είπε «Κομμένη η πλάκα» σε Π. Σκουρλέτη, Ν. Φίλη και Ν. Βούτση • Η ομάδα των «53+» εμφανίζεται έτοιμη για σύγκρουση στο ζήτημα της αλλαγής ονομασίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Αλ. Τσίπρα • Νίκος Βούτσης εναντίον Παύλου Πολάκη


Σύμφωνα με αυτήν τα νέα μέλη που εγγράφονται διά της ψηφιακής οδού στο κόμμα, δηλαδή μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα I-syriza, για να αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα θα πρέπει να το αποδείξουν με την ενεργό παρουσία τους στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις των οργανώσεων στις οποίες προορίζονται να συμμετάσχουν. Την επίμαχη τροπολογία στήριξε, επιχειρηματολογώντας μάλιστα από το βήμα της Κ.Ε., ο ίδιος ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, ο οποίος υπήρξε και αυτός αποδέκτης της αντίδρασης του Αλ. Τσίπρα να «κοπεί η πλάκα». Αξίζει να σημειωθεί πως τη συγκεκριμένη ψηφοφορία ο Αλ. Τσίπρας την κέρδισε με διαφορά πέντε ψήφων. Αφού 55 μέλη από την προεδρική πλειοψηφία την καταψήφισαν, 50 τάχθηκαν υπέρ και υπήρξαν και 5 λευκά. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η επιμονή των δυνάμεων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του Π. Σκουρλέτη, για υποχρεωτική παρουσία των νέων μελών στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις των οργανώσεων δεν οφείλεται σε λόγους «κομματικής διαστροφής», αλλά αναδεικνύει το μείζον θέμα της δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και των κανόνων διαφάνειας που με τη λογική των «ψηφιακών ακολούθων», την οποία υιοθετεί ο Αλ. Τσίπρας, παραβιάζονται. Διότι εάν δοθεί η δυνατότητα του μέλους σε χρήστες του Διαδικτύου, που μπορεί να είναι μίας χρήσεως ψηφοφόροι, χωρίς υποχρεώσεις, δίχως κομματική συνείδηση, τότε μιλάμε για μια μεθοδευμένη λαθροχειρία στο όνομα της διεύρυνσης. Και αυτό διότι ως μέλη μίας χρήσεως -μέλη «μαϊμού» τα αποκαλούν κάποιοι- θα πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη συγκεκριμένων συνέδρων, θα συμβάλουν στην αλλοίωση της ανθρωπογεωγραφίας του συνεδρίου και μετά «μην τους είδατε, μην τους συναντήσατε».

ΚΛΕΙΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

Επίσης, η αριθμητική επισφάλεια στους συσχετισμούς δυνάμεων εντός του οργάνου της Κ.Ε. υποχρέωσε τον Αλ. Τσίπρα να μην ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με το ονοματολογικό του κόμματος, καθώς η ομάδα των «53+» εμφανιζόταν έτοιμη για σύγκρουση και σε αυτό το πεδίο. Όχι τόσο ως προς την προσθήκη δίπλα από τη λέξη «ΣΥΡΙΖΑ», όσο επί της διαδικασίας και της τήρησης των καταστατικών κανόνων. Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας, θέλοντας να κάνει έναν ακόμη ελιγμό, επιχείρησε να παραπέμψει προς διευθέτηση το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, δηλαδή στο διευρυμένο προσυνεδριακό όργανο, όπου διαθέτει μεγαλύτερη πλειοψηφία, καθώς σε αυτό συμμετέχουν ως μέλη και στελέχη της «Προοδευτικής Συμμαχίας».

Ούτε όμως αυτό το διαδικαστικό τέχνασμα ευοδώθηκε, αφού η ομάδα των «53+» ήταν έτοιμη να καταθέσει πρόταση με την οποία θα ζητούσε η όποια απόφαση να ληφθεί μόνο από τα μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και όχι από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, όπου δικαίωμα ψήφου θα έχουν και οι «σύμμαχοι». «Δεν πάει να ονοματιστεί και ΣΥΡΙΖΑ - κουρδιστό πορτοκάλι. Αυτό θα το αποφασίσουν μόνο τα μέλη της Κ.Ε. του κόμματος ή το συνέδριο. Κανένα άλλο όργανο», ήταν η χαρακτηριστική αντίδραση-απάντηση του κορυφαίου στελέχους της ομάδας των «53+», Π. Λάμπρου.

ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΑΨΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Η τελευταία Κ.Ε. ανέδειξε σημαντικές διαφορές για τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ασκεί τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα. Οι προκλητικές αναφορές του Αλ. Τσίπρα για την ανάγκη ελέγχου των αρμών της εξουσίας, που εκ των υστέρων επιχείρησε να διορθώσει με την επίκληση άσχετων θεμάτων από αυτά που αρχικώς όλοι κατάλαβαν, δηλαδή έλεγχο της Δικαιοσύνης και άλλων θεσμικών δομών του πολιτεύματος στα πρότυπα της «γραμμής Πολάκη», δεν έμειναν ασχολίαστες στη συνεδρίαση της Κ.Ε. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εκείνος που με έμμεσο πλην σαφή τρόπο προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από την επίμαχη φράση του Αλ. Τσίπρα, επαναφέροντάς τον με κομψό τρόπο στην τάξη, ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ο οποίος φέρεται να είπε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε θεσμική προσήλωση.

Την απάντηση για λογαριασμό του Αλ. Τσίπρα έδωσε ο Π. Πολάκης, ο οποίος μόλις πήρε τον λόγο εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του κ. Βούτση, λέγοντας πως εξαιτίας του ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη μάχη των καναλιών, επειδή την περίοδο που ήταν πρόεδρος της Βουλής εμπόδιζε τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με κριτήριο την ισχύ της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ν. Βούτσης ξαναπήρε τον λόγο, τον χαρακτήρισε «άσχετο», επικρίνοντάς τον για «αντιθεσμική ξεφτίλα», ενώ έριξε και τη σπόντα του στον Αλ. Τσίπρα, αναφέροντας πως με τους χειρισμούς του δεν είχε διαφωνήσει ο τότε πρωθυπουργός.

Ζητήθηκε κατάργηση των σχολικών παρελάσεων και αντικατάστασή τους με εκδηλώσεις και περιπάτους ιστορικής μνήμης


ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Προτάσεις που αναμένεται να πυροδοτήσουν αντιδράσεις, καθώς διαπνέονται από την κουλτούρα του διεθνισμού, την περαιτέρω αποχριστιανοποίηση των δομών του κράτους, την αποδυνάμωση των σωμάτων ασφαλείας και την πλήρη απελευθέρωση των εξαρτησιογόνων ουσιών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο των Πολιτικών Θέσεων της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων, η Νεολαία στις θέσεις που θα φέρει προς επικύρωση στο συνέδριό της, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 5 έως τις 8 Μαρτίου, ζητεί κατάργηση των σχολικών παρελάσεων, αντικατάστασή τους με εκδηλώσεις και περιπάτους ιστορικής μνήμης, απεμπλοκή των εθνικών συμβόλων από λογικές επαίνου, απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τους χώρους διδασκαλίας των σχολείων και κατάργηση της προσευχής ως καθημερινής πρακτικής στα σχολεία. Σχετικά με το Προσφυγικό, ζητούν αποποινικοποίηση του αδικήματος της παράνομης εισόδου, διαμονής και εργασίας και κατάργηση του πλαισίου για τις επιστροφές των προσφύγων, έχοντας στο επίκεντρο τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

Σε σχέση με την ασφάλεια, ζητούν την αποστρατιωτικοποίηση των δομών και των κανονισμών λειτουργίας των σωμάτων ασφαλείας, κατάργηση του Π.Δ. 141/1991 για εξακρίβωση στοιχείων σε υπόπτους, που νομιμοποιεί τις προληπτικές συλλήψεις και προσαγωγές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και κατάργηση όλων των διατάξεων που επιτρέπουν τη χρήση καμερών στις διαδηλώσεις. Επίσης προτείνουν τη μετάβαση σε καθεστώς αποποινικοποίησης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, όπου το τρίπτυχο ενημέρωση - πρόληψη - θεραπεία θα διασφαλίζεται για το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό ανθρώπων, καθώς και νομιμοποίηση της κάνναβης. «Αυτό σημαίνει κυκλοφορία στη δημόσια σφαίρα, μακριά από κάθε ποινική, διοικητική ή άλλη κύρωση, πάντα όμως υπό τον έλεγχο του κράτους και υπό τους όρους που εκείνο θέτει», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 22/2