Την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα ΕΛΤΑ περιέγραψε στη Βουλή ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανσή του ότι ο Οργανισμός αδυνατεί να πληρώσει ακόμα και τη μισθοδοσία Μαρτίου, κάτι που για να συμβεί χρειάζεται ένεση ρευστότητας από την κυβέρνηση.

Εξού κιόλας στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ εισήχθη διάταξη, σύμφωνα με την οποία χορηγούνται 15 εκ. ευρώ προς τα ΕΛΤΑ ως προκαταβολή της αποζημίωσης συνολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας που θα λάμβαναν για όλο το 2020.

Επί της ουσίας, με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση έδωσε «παράταση» στον Οργανισμό, ευελπιστώντας ότι η υπάρχουσα οικονομική κατάσταση θα διορθωθεί με την συνολική κυβερνητική παρέμβαση.


«Τα χρήματα αυτά δεν λύνουν το πρόβλημα. Με αυτή την ενίσχυση και με το πρόγραμμα διάσωσης ελπίζουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Σε διαφορετική περίπτωση ο Έλληνας φορολογούμενος θα έπρεπε να πληρώνει 6 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα για να συντηρεί τα ΕΛΤΑ», σημείωσε μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την λειτουργία των ΟΤΑ.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είχε προαναγγείλει ότι τα ΕΛΤΑ Θα παρουσιάσουν ταμειακό έλλειμμα άνω των 100 εκατ. ευρώ και ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 23 εκατ. ευρώ, όλα αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, με την εταιρεία να αποτελεί μια διογκούμενη βραδυφλεγή βόμβα.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με τον Γ. Γεωργαντά, υπάρχουν 115 εκατομμύρια ευρώ συσσωρευμένες ζημιές, ενώ το 2014 τα ΕΛΤΑ παραδόθηκαν με 15 εκατομμύρια ευρώ κέρδη και 38 εκατομμύρια ευρώ ίδια κεφάλαια.