Στο τραπέζι πλέον έχει τεθεί -ξανά- το ζήτηµα ακόµα και της πλήρους άρσης της προστασίας των δύο προστατευόµενων µαρτύρων. Πρόκειται για ένα ορατό πλέον ζήτηµα µετά την άρνηση των δύο προστατευόµενων µαρτύρων, «Μάξιµου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», να προσέλθουν να καταθέσουν ενώπιον των µελών της Προανακριτικής Επιτροπής, και την έκδοση εις βάρος τους ενταλµάτων βίαιης προσαγωγής. Βέβαια σύµφωνα µε πληροφορίες, ο προστατευόµενος µάρτυρας «Μάξιµος Σαράφης» επικοινώνησε µε τις αστυνοµικές Αρχές και δήλωσε την πρόθεσή του να καταθέσει, εφόσον εξασφαλιστεί η µυστικότητα της κατάθεσής του.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποκαλύψεις για τα δύο πρόσωπα είναι καταιγιστικές. Εξαιρετικά σοβαρή θεωρείται η αποκάλυψη του διευθυντή των «Π», Παναγιώτη Τζένου, ο οποίος στην εκποµπή «Live News» του Mega Channel είπε ότι υπάρχει έγγραφο που φέρει την ίδια υπογραφή και προστατευόµενου αλλά και άλλου προσώπου, που έχει καταθέσει ως µάρτυρας.

Πρόκειται για µια εξαιρετικά σηµαντική αποκάλυψη, η οποία µπορεί να οδηγήσει σε αλυσιδωτές εξελίξεις. Κι αυτό διότι, σύµφωνα µε νοµικούς κύκλους, εάν το φυσικό πρόσωπο που έχει καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή ταυτίζεται µε έναν εκ των δύο προστατευόµενων µαρτύρων, τότε πρέπει να ελεγχθεί τι έχει καταθέσει µε το πραγµατικό όνοµα. Στην περίπτωση αυτή τίθεται πολύ σοβαρό ζήτηµα για το πώς µπορεί από τη µία να δηλώνει άγνοια για τα πραγµατικά περιστατικά της υπόθεσης όταν καταθέτει µε το πραγµατικό του όνοµα και από την άλλη µε ψευδώνυµο και «κουκούλα» να καταγγέλλει πολιτικά πρόσωπα. «Όλα τα ενδεχόµενα είναι ανοικτά πλέον και εξετάζονται», τονίζουν αρµόδιες πηγές στα «Π». Σε κάθε περίπτωση, η άρνηση των προστατευόµενων να προσέλθουν και να καταθέσουν προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Ουσιαστικά, τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το πώς µπορεί να γίνει η άρση της προστασίας τους. Οι µάρτυρες «Μάξιµος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» έχουν διπλή ιδιότητα. Αυτή του µάρτυρα δηµοσίου συµφέροντος και του προστατευόµενου µάρτυρα. Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρµόδιες εισαγγελικές Αρχές. Κατά συνέπεια, η Προανακριτική Επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτηµα στις αρµόδιες εισαγγελικές Αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν, σύµφωνα µε εισαγγελικούς κύκλους του Αρείου Πάγου. Βέβαια, κάτι τέτοιο µπορεί να συµβεί και αυτεπάγγελτα από τους αρµόδιους εισαγγελείς, σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως είτε εµπλέκονται στην υπόθεση είτε έχουν οικονοµικό όφελος, όσον αφορά ωστόσο µόνο την ιδιότητα του µάρτυρα δηµοσίου συµφέροντος.

Αρµόδιος για να δώσει εντολή είναι ο σηµερινός εποπτεύων την Εισαγγελία ∆ιαφθοράς και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουµάτσος, όσον αφορά τον χαρακτηρισµό τους ως µαρτύρων δηµοσίου συµφέροντος, ενώ για την ιδιότητά τους ως προστατευόµενων µαρτύρων αρµόδια είναι η Εισαγγελία ∆ιαφθοράς.

Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση, όπως είχαν αναφέρει τα «Π» σε ρεπορτάζ τους, τα µέλη της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής να υποβάλουν αίτηµα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των δύο προστατευόµενων µαρτύρων µε πρόσωπα που υπάρχει η εικασία πως είναι η «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιµος Σαράφης». Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε αυτοµάτως στην αποκάλυψη της ταυτότητάς τους. Σε κάθε περίπτωση, η αντιπροσωπία των µελών της Προανακριτικής Επιτροπής µε το έγγραφο αίτηµα που κατέθεσε την προηγούµενη Πέµπτη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έθεσε ξανά το θέµα της άρσης της προστασίας µέσα από ένα διαφορετικό πλαίσιο.

FBI: Διαβιβάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής από την Εισαγγελία Διαφθοράς έγγραφα που έχουν ζητηθεί για την υπόθεση της Novartis. Ωστόσο, σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα κρίσιμα έγγραφα του FBI. Υπενθυμίζεται πως σήμερα τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής ανάμεσα στα αιτήματα που υπέβαλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου περιέλαβαν και αυτό για την αποστολή σειράς εγγράφων του FBI, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή, δεν υπάρχουν απόρρητα έγγραφα στις ανακριτικές διαδικασίες.


ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
Στο έγγραφο που κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επισηµαίνει: «Η εξέταση των προστατευόµενων µαρτύρων από την επιτροπή µας είναι κρίσιµη για την ανεύρεση της αλήθειας και σηµαντική διότι πρέπει να εξεταστεί εάν αυτοί έλκουν όφελος ή είναι εµπλεκόµενοι στην υπόθεση, καθώς µάρτυρες έχουν καταθέσει προς τούτο και εποµένως πρέπει να αξιολογηθεί εάν νόµιµα εισήχθησαν στο καθεστώς ή δύνανται να παραµένουν». Το έγγραφο καταλήγει, µεταξύ άλλων, στο εξής αίτηµα προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα: «Στο πλαίσιο των πραγµατικών περιστατικών που επισηµαίνουµε, απευθυνθείτε στους αρµόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιµήσουν τα ανωτέρω, λαµβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόµενων µαρτύρων που κατέθεσαν στην επιτροπή µας και την εν τέλει άρνησή τους να εξεταστούν, καθώς και το ενδεχόµενο, βάσει των καταθέσεων που έχουµε ήδη διαβιβάσει, να είναι εµπλεκόµενοι στην όλη διαδικασία».

Παράλληλα, µε το έγγραφο ζητήθηκε να διασφαλιστεί η κατάθεση των προστατευόμενων µαρτύρων µε τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας Λάµπρος Σοφουλάκης. Επίσης, ζητήθηκε να διασφαλιστεί πως θα λάβουν όλα τα έγγραφα που ζητήθηκαν από την Εισαγγελέα ∆ιαφθοράς.

ΘΡΙΛΕΡ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Ουσιαστικά, η κατάθεση των προστατευόµενων µαρτύρων ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής κρίνεται επιβεβληµένη από κάθε άποψη από την πλειοψηφία των µελών της, πλην του ΣΥΡΙΖΑ. Το «θρίλερ» πάντως που εκτυλίχθηκε τις προηγούµενες ηµέρες µε την κατάθεση του «Μάξιµου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση» είναι δίχως προηγούµενο. Αρχικά, από τη µία, ο «Μάξιµος Σαράφης» ζήτησε να καταθέσει όχι διά ζώσης αλλά µέσω ηχητικής µετάδοσης και συγκεκριµένα σε ειδικά διαµορφωµένη αίθουσα στη ΓΑ∆Α, που είχε τα κατάλληλα µέσα. Από την άλλη, η «Αικατερίνη Κελέση» είχε δηλώσει πως δεν επιθυµεί να καταθέσει, καθώς δεν είχε να εισφέρει τίποτα για τον τέως αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης, ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο. Τελικά, και οι δύο δεν εµφανίστηκαν, µε αποτέλεσµα να εκδοθούν εντάλµατα βίαιης προσαγωγής τους από την Προανακριτική Επιτροπή. Πρόκειται για µία διαδικασία νόµιµη, σύµφωνα µε την επικρατέστερη νοµική άποψη. Μάλιστα, ο κ. Μπρακουµάτσος µε έγγραφό του ενηµερώνει ότι αποκλειστικά αρµόδιοι για το θέµα αυτό είναι τα µέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες τον Παπαγγελόπουλου.

Σύµφωνα πάντως µε τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουµάτσο, ο οποίος εποπτεύει την Εισαγγελία ∆ιαφθοράς, παρά τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η έκδοση των ενταλµάτων βίαιης προσαγωγής ήταν αποκλειστικής αρµοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία, καθώς επέχει θέση εισαγγελέα, είναι υπεύθυνη µε την κλήτευση, την εξέταση, το καθεστώς προστασίας τελούντων µαρτύρων και την έκδοση εντάλµατος βίαιης προσαγωγής.

Από την άλλη, ο κ. Μπρακουµάτσος, όσον αφορά τον τρόπο εξέτασης των προστατευόµενων µαρτύρων, παρέπεµψε στην κοινή υπουργική απόφαση του 2018, σύµφωνα µε την οποία η εξέτασή τους µπορεί να γίνει µόνο µε ηλεκτρονικά, ηχητικά ή ακουστικά µέσα. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι ακόµα και εάν εκτελεστούν τα εντάλµατα βίαιης προσαγωγής που έχουν εκδοθεί για τους προστατευόµενους µάρτυρες, αυτοί θα καταθέσουν µε τη χρήση των ηλεκτρονικών µέτρων προστασίας.

Εξαιρετικά σοβαρή θεωρείται η αποκάλυψη του διευθυντή των «Π», Παναγιώτη Τζένου, στο Mega Channel για την ύπαρξη εγγράφου με ίδια υπογραφή προστατευόμενου και μη μάρτυρα


Βέβαια, η αντιπροσωπία της Προανακριτικής Επιτροπής που επισκέφθηκε τον Άρειο Πάγο ζήτησε να εξεταστούν µε τον τρόπο που κατέθεσαν ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάµπρου Σοφουλάκη. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι προστατευόµενοι µάρτυρες κατέθεσαν ενώπιον του κ. Σοφουλάκη µε ελαφρώς αλλοιωµένα χαρακτηριστικά.

Με νεότερο έγγραφό του προς την Προανακριτική Επιτροπή, χθες, ο εποπτεύων την Εισαγγελία ∆ιαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Π. Μπρακουµάτσος, επανέλαβε την ισχύουσα νοµοθεσία για την εξέταση των προστατευόµενων µαρτύρων, την ΚΥΑ του 2018, επισηµαίνοντας πως ο προστατευόµενος µάρτυρας επιλέγει πώς θα εξεταστεί. Εξελίξεις για τα άλλα δύο ερωτήµατα που έθεσε η Προανακριτική Επιτροπή αναµένονται στις αρχές της ερχόµενης εβδοµάδας.

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής, βουλευτής Φωκίδας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Μπούγας


Παράλληλα, το διαδικαστικό µέρος της εξέτασης των µαρτύρων θα το καθορίσουν η ΕΛ.ΑΣ. και το αρµόδιο Τµήµα Προστασίας Μαρτύρων.
ΣΤΑ «Π» µίλησε για τις πρόσφατες εξελίξεις ο Ιωάννης Μπούγας. Ο βουλευτής Φωκίδας της Νέας ∆ηµοκρατίας και πρόεδρος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά µε τη διερεύνηση αδικηµάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του είπε: «Η επιτροπή προχωρά κανονικά τις εργασίες της και αναµένουµε να εντοπιστούν οι µάρτυρες µε πλασµατική ονοµασία, να εµφανιστούν ενώπιόν µας και να καταθέσουν. Εµµένουµε και θα εµµείνουµε µέχρι τέλους στην αποκάλυψη της αλήθειας. Σηµαντικό µέσο που θα µας οδηγήσει στην αποκάλυψη αυτή είναι και οι προστατευόµενοι µάρτυρες. Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι δεν θα ανεχθούµε οποιοδήποτε εµπόδιο στο έργο µας για την αναζήτηση και αποκάλυψη της αλήθειας, σύµφωνα µε την εντολή που έχουµε λάβει από τη Βουλή. Οι προστατευόµενοι µάρτυρες δεν πρόκειται να παραµείνουν σε καθεστώς άρνησης µαρτυρίας. Ασφαλώς, δεν πρέπει να τους περνά από το µυαλό ότι οι καταθέσεις που έδωσαν δεν θα επανελεγχθούν. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να µην καταθέσουν, η οποία κλιµακώθηκε και έφτασε µέχρι τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ»

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 22/2