Τη δεκαετία της μεγάλης κρίσης (2009-2019), η κυρίαρχη αντίληψη είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούσαν λυσσαλέα κριτική στην εκάστοτε κυβέρνηση και πολεμούσαν σκληρά κάθε πρωτοβουλία που έπαιρνε, νομοθετική ή άλλη.

Το συμπέρασμα αυτό εύλογα έχει επικρατήσει στην κοινή γνώμη, αφού τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής η αντιπαράθεση ήταν κατά κανόνα έντονη και πολλές φορές έβγαινε εκτός ορίων. Μια εκτεταμένη έρευνα, όμως, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα. Η μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) εξετάζει την κοινοβουλευτική ψήφο (επί της αρχής) της αντιπολίτευσης απέναντι στα νομοσχέδια της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας από το 2004 έως το 2019. Από τα ευρήματα της έρευνας γίνεται σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση, τόσο απέναντι στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου όσο και απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., έδειξε ιδιαίτερα εποικοδομητική διάθεση, υπερψηφίζοντας ένα μεγάλο μέρος των νομοσχεδίων στη Βουλή, παρά το κλίμα έντονης πόλωσης που επικρατούσε τις περιόδους εκείνες.

Από όλα τα κόμματα που βρέθηκαν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε το μικρότερο ποσοστό υπερψήφισης κυβερνητικών νομοσχεδίων, με 12% (απέναντι στη συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ., 2012-2015), και η Ν.Δ. το μεγαλύτερο, με 53% (απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., 2015-2019).

Ειδικότερα, η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά με τους ΑΝ.ΕΛ. και στη συνέχεια με τη στήριξη ανεξάρτητων βουλευτών, εισήγαγε συνολικά 196 νομοσχέδια προς ψήφιση από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2019. Από αυτά, η Ν.Δ., υπό την ηγεσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αρχικά και του Κυριάκου Μητσοτάκη τα επόμενα τέσσερα χρόνια, υπερψήφισε το 53% και το ΚΙΝ.ΑΛ. το 57%.

Ακόμα και το «καυτό» πρώτο εξάμηνο του 2015, Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής στήριξαν σε σημαντικό βαθμό το νομοθετικό έργο της τότε κυβέρνησης, επιδεικνύοντας μια πιο υπεύθυνη στάση ως αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. εισήγαγε προς ψήφιση 17 νομοσχέδια από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015. Από αυτά, η Ν.Δ. υπερψήφισε το 41% και το ΚΙΝ.ΑΛ. το 65%.

Τι είχε γίνει, όμως, την ακριβώς προηγούμενη περίοδο; Τα στοιχεία που συνέλεξε το ΚΕΦίΜ είναι αποκαλυπτικά. Η συγκυβέρνηση της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ (και τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς για τον πρώτο χρόνο) εισήγαγε προς ψήφιση 148 νομοσχέδια, από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Από αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισε μόλις το 12%.

Επί κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ήταν ακόμα πιο αρνητική. Η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ έφερε συνολικά προς ψήφιση 33 νομοσχέδια την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι τον Μάιο του 2012. Από αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε μόνο το 9%.

Ενδιαφέρον έχει, βέβαια, η πρώτη «μνημονιακή» περίοδος και η στάση της Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά έναντι της κυβέρνησης Παπανδρέου. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που ήρθε στην εξουσία τον Οκτώβριο του 2009, εισήγαγε προς ψήφιση 134 νομοσχέδια μέχρι την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου, τον Νοέμβριο του 2011. Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε τα μισά! Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. είπε «ναι» στο 51% εξ αυτών.