Στη ΓΑΔΑ βρίσκεται ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος από την περασμένη Παρασκευή δήλωσε πως είναι στη διάθεση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με όλα τα μέσα προστασίας της ανωνυμίας του.

Στη ΓΑΔΑ βρίσκεται ο πρόεδρος της προανακριτικής, Γιάννης Μπούγας και ένας βουλευτής από κάθε κόμμα που μετέχει στην επιτροπή, πλην του ΚΚΕ που ανακοίνωσε την αποχώρησή του και το ΜέΡΑ25 που εξαρχής δεν μετείχε στην επιτροπή.

Στις 20:30 αναμένεται η εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση».

Πώς θα γίνει η εξέταση

Από άλλο δωμάτιο, σε διαφορετικούς ορόφους της ΓΑΔΑ -στον 13ο όροφο τα μέλη της προανακριτικής και στον 8ο όροφο οι προστατευόμενοι μάρτυρες- και με χρήση ηλεκτρονικών μέσων (είτε με οθόνη που θα μεταδίδει υποφωτισμένη την εικόνα των μαρτύρων και αλλοιωμένο τον ήχο της φωνής του, ή μόνο με αλλοιωμένο ήχο), αναμένεται να εξεταστούν ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση».

Σύμφωνα με νομικούς – μέλη της επιτροπής, οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα, ούτε και έγγραφα παρά μόνο σημειώσεις στις οποίες μπορούν να ανατρέχουν κατά την κατάθεσή τους. Επιπλέον, η πλειοψηφία της επιτροπής έστειλε νέο αίτημα προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη προκειμένου να αποστείλει άμεσα πριν τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων κρίσιμα έγγραφα που δεν περιέχονται στο «στικάκι» που απέστειλε στην προανακριτική.

Πρόκειται για έγγραφα του FBI προς την εισαγγελία, τα οποία θεωρούνται άκρως απαραίτητα. Αλλά ακόμα και αν δεν αποσταλούν πριν τις καταθέσεις, αυτές θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Στην συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης ανέφερε σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των μαρτύρων ότι «είχαμε ψηφίσει οι μάρτυρες να εξετασθούν κατά τον ίδιο τρόπο με εκείνον που τους εξέτασε ο Αντεισαγγελέας Σοφουλάκης, ωστόσο η πλειοψηφία θεωρεί απολύτως σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».