Καλεσμένοι στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» βρέθηκαν την Δευτέρα (24/2) ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας, με φόντο τις εξελίξεις στο προσφυγικό και τον αναβρασμό στον οποίο βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς προχωρούν οι νέες δομές σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Συρίγος «χρειάζεται να κατεβάσουμε τους τόνους και να δούμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση» ενώ ο ίδιος διευκρίνισε παράλληλα πως θα υπάρξουν και μεταφορές προσφύγων - μεταναστών στην ενδοχώρα.

«Πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι το να πέσουμε από τους 25 στους 5 χιλιάδες πρόσφυγες και μάλιστα σε έναν κλειστό και οργανωμένο χώρο, είναι μια τεράστια πρόοδος σε σύγκριση με την σημερινή, χαοτική εικόνα που επικρατεί στα ελληνικά νησιά» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Συρίγος.

Ο ίδιος τόνισε ταυτόχρονα πως έχει υπάρξει σαφής μείωση στις παράνομες εισόδους προσφύγων από τα σύνορα στον Έβρο, ενώ γίνονται σημαντικές προσπάθειες για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και στα νησιά, στα πλαίσια του δυνατού.

Από τη μεριά του ο κ. Μουζάλας σχολιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο για τις νέες προσφυγικές δομές υποστήριξε πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα χάος το οποίο ωστόσο δεν δημιουργήθηκε ξαφνικά, τονίζοντας πως δεν έχουν γίνει μεταφορές προσφύγων -όπως επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ενώ υποστήριξε πως η ΝΔ ότι έχει χαθεί μέσα σε ιδεοληψίες, κατηγορώντας δε μέλη της κυβέρνησης για ακραίο ρατσιστικό λόγο.

Ο ίδιος, τόνισε επίσης πως οκτώ μήνες αφού έχει έρθει στην κυβέρνηση η ΝΔ, «έχουμε απλά δει σχέδια επί σχεδίων» ενώ όπως υποστήριξε:

«Δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα αν δεν υπάρξει άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, πράγμα που είναι στο χέρι της κυβέρνησης να το κάνει, προκειμένου να μπορέσει να μπει σε έναν πραγματικό διάλογο μαζί τους».