Τις 8 στρατηγικής σημασίας προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.

«Το 2019 βιώσαμε μια δύσκολη χρονιά στο μεταναστευτικό και σήμερα αντιμετωπίζουμε τα απόνερα και τις επιπτώσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, τονίζοντας ότι σε αυτό το πρόβλημα «απαντάμε με σχέδιο, σκληρή δουλειά και ενότητα».

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου «δύο είναι οι στόχοι μας για το 2020: Να περιορίσουμε τις ροές και να μειώσουμε τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες». Στη συνέχεια ο κ. Μηταράκης ανέδειξε τις 8 στρατηγικές προτεραιότητες οι οποίες συγκροτούν την ολοκληρωμένη πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και είναι οι ακόλουθες:

1. ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, υποχρέωση που επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

2. η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, ώστε η παραμονή στα νησιά να μπορεί να περιοριστεί κάτω των 6 μηνών αρχικά και λιγότερο στο άμεσο μέλλον. Για αφίξεις μετά την 1/1/20, οπότε ισχύει το νέο νομικό πλαίσιο για το άσυλο, σήμερα εκδίδουμε τις αποφάσεις πρώτου βαθμού σε 24 ημέρες.

3. Τρίτη βασική μας προτεραιότητα είναι οι επιστροφές. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει 11 αποστολές το 2020, κινούμαστε σε πολλαπλάσιο ρυθμό από το 2019 αλλά ακόμα έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες. Στόχος να κάνουμε 200 επιστροφές την εβδομάδα.

4. Τέταρτη βασική προτεραιότητα είναι τα νέα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα, τα οποία πρέπει να λειτουργήσουν το ταχύτερο δυνατόν: Για την ασφάλεια των νησιωτών, για την

βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, για την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, για να μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες κράτησης όπου προβλέπεται. Επιλέγουμε συνειδητά κλειστές δομές εκτός αστικού ιστού από τις ανοικτές που λειτουργούν σήμερα. Οι νέες δομές στα πέντε νησιά θα έχουν συνολικά 20,000 θέσεις, άρα θα οδηγήσουν σε αποσυμφόρηση πέρα το 50% από την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

Δεν θα έχουν δικαίωμα εξόδου:

· οι νέο-αφιχθέντες, μέχρι ουσιαστικά να εκδοθεί η πρώτη απόφαση,

· όσοι είναι παραβατικοί και δημιουργούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία ή στους άλλους διαμένοντες

· όσοι έχει κριθεί ότι δεν δικαιούνται προστασίας. Θα έχουν δικαίωμα εξόδου, για συγκεκριμένες ώρες της ημέρες, με χρήση ηλεκτρονικής κάρτας ο γενικός πληθυσμός.

· Το βράδυ τα κέντρα θα είναι απολύτως κλειστά. Και παράλληλα, πρέπει να κλείσουν οι δομές φιλοξενίας (διαμερίσματα) εκτός δομών στα νησιά για τους αιτούνται άσυλο, καθώς η παραμονή στα κέντρα θα είναι υποχρεωτική.

5. Πέμπτος στόχος μας ο αποτελεσματικός έλεγχος των ΜΚΟ. Για να ξεχωρίσουμε τους πολλούς που πραγματικά βοηθούν από τους λίγους που εκμεταλλεύονται την κρίση για ίδιο όφελος.

6. Έκτη βασική μας προτεραιότητα η διεθνοποίηση της κρίσης. Η κρίση αφορά όλη την Ευρώπη. Και η νέα συμφωνία για το Άσυλο πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά τα κράτη πρώτης υποδοχής. Και στο πλαίσιο της κοινής ανακοίνωσης ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να επανεξετάσουμε τον γεωγραφικό περιορισμό, αυτόν που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο οποίος δημιούργησε τον εγκλωβισμό στα νησιά.

7. Έβδομη προτεραιότητα η προστασία των ασυνόδευτων. Με διαδικασίες όμως πλέον αντικειμενικού προσδιορισμού της ηλικίας και με μείωση κόστους, όπως κάναμε πρόσφατα με νέου τύπου δομές.

8. Όγδοη και πολύ σημαντική προτεραιότητα η στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Ψηφίσαμε ήδη και καταβάλλουμε αποζημίωση αναδρομικά για το 2019, στους Δήμους που

φιλοξενούσαν δομές, ως ανταποδοτικό τέλος. Θα πράξουμε το ίδιο το 2020.

«Συζητήσαμε διεξοδικά με τις τοπικές κοινωνίες, υπάρχει δυσπιστία για την εφαρμογή του σχεδίου, θα κριθούμε από το αποτέλεσμα. Σε λίγους μήνες η εικόνα στα νησιά θα είναι εντελώς διαφορετική, πολύ καλύτερη από σήμερα», ανέφερε ο κ. Μηταράκης. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «δεν θα δεχθούμε να σηκώσουν την στην πλάτη τους τα νησιά.

Μια κρίση που δουλεύουμε ουσιαστικά να την περιορίσουμε, να περιορίσουμε τις ροές, να επιστρέψουμε όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Μια κρίση που πρέπει να λυθεί σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».