Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αρχηγών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να υπάρξει μια συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, ο πρωθυπουργός  είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, την γερμανίδα καγκελάριο Αν. Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Π. Σάντσεθ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζ. Κόντε, πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα γραφεία της Ισπανικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας, 


Ολονύχτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες 

Μέχρι τα ξημερώματα κράτησαν οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Γάλλοι και Γερμανοί δεν τα βρήκαν χτες το βράδυ.

Η Άνγκελα Μέρκελ αποχώρησε λίγο μετά τις 10 το βράδυ, κάτι που ερμηνεύθηκε ότι το Βερολίνο δεν θεωρεί το θέμα τόσο σημαντικό και μιλάει από θέση ισχύος.

Το βασικό πρόβλημα που έχει προκύψει είναι ότι έχουμε 60 δις λιγότερα αυτήν την επταετία, λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, με το ζήτημα που εγείρεται να είναι ποιος θα καλύψει αυτό το χρηματοδοτικό κενό.

Βάσει της πρότασης που υπάρχει στο τραπέζι, η Ελλάδα, στην αγροτική πολιτική, αναμένεται να έχει λιγότερες επιδοτήσεις έως και πέντε δις ευρώ, ενώ διεκδικεί περισσότερα χρήματα και από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι είναι μειωμένα τα κοινοτικά κονδύλια και για το προσφυγικό, αλλά και για τη διαφύλαξη των συνόρων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα

Κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα».

Ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε πως οι υφιστάμενες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέχουν πολύ από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και, κυρίως, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις αυτές υπερβαίνει τα 200 δισεκ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να υπάρξει η μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των δύο τόσο σημαντικών για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οργάνων. «Δεν πρέπει να εμφανιστούμε ως νέοι αλχημιστές», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιλέγοντας ένα παράδειγμα που έχει μεγάλη σημασία για τους Ευρωπαίους πολίτες, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπως αναφέρεται, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι περικοπές στον τομέα αυτό δεν είναι οι σωστές και είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από τις προσδοκίες των πολιτών, επισημαίνεται ακόμα.