Δύο φορές επικοινώνησε με το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ. ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος ζήτησε εγγυήσεις για τη διαφύλαξη της ανωνυμίας τους προκειμένου να προσέλθει για κατάθεση.

Το πρώτο τηλεφώνημα στο Τμήμα Προστασίας, το οποίο είχε αποκαλύψει χθες το MEGA έγινε στις 12:12 της Πέμπτης.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» επανήλθε ώρες αργότερα με νεότερο τηλεφώνημα στο Τμήμα Προστασίας στις 18:50.

Και στις δύο επικοινωνίες του δήλωσε ότι ο λόγος που δεν προσήλθε ενώπιον της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξεταστεί, δεν ήταν από απείθεια αλλά το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου για τη διαφύλαξη της ανωνυμίας του.

Για όλα αυτά ενημερώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική επιτροπή της Βουλής με έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας. Από το έγγραφο προκύπτει ότι το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων διαβεβαίωσε τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη» ότι ως αρμόδιο για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν διαταχθεί για τον ίδιο, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από την αρμόδια προς τούτο Εισαγγελία Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις της, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Στη διάθεση της Προανακριτικής

Κατόπιν αυτών, ο «Μάξιμος Σαράφης» δήλωσε στο Τμήμα Προστασίας ότι βρίσκεται στη διάθεση της ειδικής επιτροπής και θα μεταβεί στον τόπο που θα υποδειχθεί από το Τμήμα Προστασίας, προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων εφόσον αυτός του γνωστοποιηθεί εγκαίρως.

Εν αναμονή της απόφασης από τον Άρειο Πάγο

Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία των μελών της Προανακριτικής ζήτησε χθες, από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα , να εξετάσει αν συντρέχουν οι λόγοι άρσης της προστασίας μαρτύρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό κατέληξαν τα μέλη της επιτροπής από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ παράλληλα εφόσον δεν τίθεται θέμα άρσης του καθεστώτος αυτού, εμμένουν στην απόφασή τους να εξετάσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες όπως τους εξέτασε τον περασμένο Δεκέμβριο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκης, δηλαδή με φυσική παρουσία και μερική κάλυψη των χαρακτηριστικών τους.

Όσον αφορά την πρόταση του ΚΚΕ να αιτηθεί ευθέως η προανακριτική επιτροπή την άρση της προστασίας των μαρτύρων, δεν στηρίχθηκε τελικώς από τα κόμματα της πλειοψηφίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να εξεταστούν όπως ορίζει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία προβλέπει την κατάθεση με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσής της.