Δυσάρεστες, πρωτόγνωρες, αλλά εξόχως αποκαλυπτικές είναι οι εξελίξεις στην Προανακριτική Επιτροπή  που διερευνά τον ρόλο του πρώην υφυπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της σκευωρίας Novartis.

Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες – μια και στον τρίτο έχει αρθεί το καθεστώς προστασίας του – «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» με κατηγορίες κατά πολιτικών προσώπων - που αρχειοθετήθηκαν τελικά-ωστόσο πρόλαβαν να σπιλώσουν υπολήψεις, σε μια από την πιο κρίσιμη στιγμή της δικαιοσύνης, κρύβονται. Mάλιστα έχουν και την προστασία του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος στήριξε απόλυτα και πήρε «πάνω» του την θεωρία περί του «μεγαλύτερου σκανδάλου που υπήρξε από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Όπως φαίνεται το σχέδιο Ρασπούτιν, αν όντως τελικά εκπονήθηκε, όπως ισχυρίστηκαν τέσσερις εισαγγελείς μέχρι στιγμής,  είχε αρκετά κενά και σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται με το ένα πόδι στο μετασχηματισμό του, έχει μια βαριά σκιά να σηκώσει. Ή θα πάρει αποστάσεις από την υπόθεση και θα καταδικάσει κάθε έκνομη ενέργεια, από όποιον κι αν έγινε, ή θα παραδοθεί σε έναν πολιτικό βρόγχο, με τις ανάλογες συνέπειες σε κάθε επίπεδο πολιτικό, δικαστικό και κοινωνικό.

Την ίδια ώρα τα «χαστούκια» για τους σκευωρούς πέφτουν βροχή στην Προανακριτική Επιτροπή με τις καταθέσεις των μαρτύρων να ξηλώνουν το σχέδιο και να αναδύεται έντονη δυσωδία. Κι όσο το σχέδιο ξηλώνεται, οι  προστάτες των συμφερόντων αυτού του σχεδίου αρχίζουν να αποκαλύπτονται. Ο κουκούλες βγαίνουν και όσοι τις φοράνε ακόμη υπολογίζουν ότι θα αποτελέσουν έστω και για λίγο ακόμη το μοναδικό τους καταφύγιο. Ήδη ο ένας προστατευόμενος μάρτυρας , το έβαλε στα πόδια και προτίμησε να γίνει φυγάς.

Χωρίς καμία επιφύλαξη ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν το «δικαίωμα» του κουκουλοφόρου μάρτυρα να διασύρει με ευκολία επί τρία χρόνια πολιτικά πρόσωπα χωρίς καμία συνέπεια. Υπερασπίζονται και καλύπτουν με κάθε τρόπο τις κουκούλες δύο ανθρώπων που με τις καταθέσεις τους θα βοηθούσαν την πολιτεία, την αλήθεια και την ίδια την Δικαιοσύνη. Τι από όλα αυτά φοβούνται;

Ο «Μάξιμος Σαράφης», ένας από τους βασικούς μάρτυρες που στηρίχθηκε η κατηγορία για δωροδοκία κατά δέκα πολιτικών προσώπων, παρά την απόφαση για βίαιη προσαγωγή του, αρνήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον των βουλευτών που ως μέλη της Επιτροπής τελούσαν με την ιδιότητα του Εισαγγελέα και να επαναλάβει τα όσα ισχυρίστηκε για τα πολιτικά πρόσωπα. Η κουκούλα δεν θα έβγαινε και όσα ισχυρίζεται ο ίδιος για τους φόβους του, δεν ευσταθούν, όμως ίσως έβγαιναν άλλα συμπεράσματα με την φυσική του παρουσία που θα έφερνε πολλούς ενώπιον των ευθυνών τους.