Νόμιμη ενέργεια χαρακτηρίζουν εισαγγελικές πήγες του Αρείου Πάγου, την έκδοση εντάλματος βιαίας προσαγωγής από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον προστατευόμενο μάρτυρα Μάξιμο Σαράφη, που δεν προσήλθε χθες Τρίτη ενώπιον της.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν όμως, ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν υπέχουν ποινικές ευθύνες, ενώ άφηναν ανοικτό τι θα γίνει με τυχόν αίτημα για αποχαρακτηρισμό των προστατευόμενων μαρτύρων, αν τέτοιο αίτημα υποβληθεί από την Προανακριτική Επιτροπή.

Νωρίτερα, με νέα τερτίπια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  Όλγα Γεροβασίλη και  Σπύρος Λάππας με επιστολή –αναφορά που κατέθεσαν στον Αρειο Πάγο , η οποία υπογράφεται από όλους τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, ζήτησαν από τον εισαγγελέα Βασίλη Πλιώτα να παρέμβει για τη μη εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά του προστατευομένου μάρτυρα με την κωδική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης",

Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι αυτή θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί από εισαγγελική αρχή. Το ίδιο ισχύει και για την μάρτυρα με την κωδική ονομασία "Αικατερίνη Κελέση" σε περίπτωση που όπως όλα δείχνουν ακολουθήσει την ίδια τακτική.

Στο μεταξύ, με χαμηλές προσδοκίες μεταβαίνει στη ΓΑΔΑ αντιπροσωπεία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να λάβει καταθέσεις από την «Αικατερίνη Κελέση» και τον «Μάξιμο Σαράφη», ο οποίος αναζητείται μετά το ένταλμα βίαιης προσαγωγής που εκδόθηκε σε βάρος του, αλλά δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστεί και έκτοτε αναζητείται. Ο προστατευόμενος μάρτυρας, με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», με επιστολή της έχει δηλώσει ότι δεν έχει να εισφέρει στην έρευνα της Επιτροπής.