Δεν βρέθηκε, παρά τις έρευνες της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΛΑΣ ο προστατευόμενος μάρτυρας “Μάξιμος Σαράφης” με αποτέλεσμα να αποχωρήσει η επιτροπή των βουλευτών από την ΓΑΔΑ, οποίοι θα εξέταζαν τον μάρτυρα.

 Ωστόσο, το ένταλμα βίαιης προσαγωγής για κατάθεση παραμένει σε ισχύ. Μάλιστα το γεγονός ότι ο “Μάξιμος Σαράφης” αποφάσισε να μην προσέλθει προκειμένου να μην αποκαλυφθούν στην επιτροπή τα πραγματικά του χαρακτηριστικά, οδηγεί τα μέλη της προανακριτικής στο συμπέρασμα ότι επιχειρεί να αποκρύψει την αλήθεια για τον τρόπο που στήθηκε η σκευωρία Novartis.

Σημειώνεται ότι  σύμφωνα με πληροφορίες το ΚΚΕ φέρεται να ζητά την άρση του καθεστώτος προστασίας μετά και την άρνηση συνεργασίας του μάρτυρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη βίαιη προσαγωγή του Μάξιμου Σαράφη είχαν ζητήσει ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ το αίτημα φέρονται να μην έχουν υπογράψει οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Ούτως ή άλλως, το ΚΚΕ θεωρεί προσχηματική τη διαδικασία και έχει ζητήσει να καταθέσουν οι μάρτυρες με τη φυσική τους παρουσία και το πραγματικό τους όνομα.

Τα μέλη της Προανακριτικής θα επιστρέψουν και αύριο Τετάρτη στην ΓΑΔΑ στις 16:00, οπότε είναι προγραμματισμένη η κατάθεση της δεύτερης προστατευόμενης μάρτυρος, με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση. 

 

Πλεύρης: Μας ενημέρωσε ότι θα εξεταστεί μόνο με τεχνικά μέσα

Οπως δήλωσε αμέσως μετά ο Κ. Πλεύρης: «Σήμερα είχε οριστεί εξέταση με το ίδιο καθεστώς από εισαγγελικές αρχές. Αρα, ο τρόπος, ορίζεται από την διάταξη προστασίας των μαρτύρων». Ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε: «Ο μάρτυρας δεν προσήλθε και μας ενημέρωσε ότι θα εξεταστεί μόνο όπως θέλει. Περιμέναμε να έρθει, δεν ξέρουμε ποιος είναι και πώς θα ερχόταν. Αρνήθηκε, επιμένοντας να εξεταστεί μόνο με τεχνικά μέσα.

Ομως με τεχνικά μέσα δεν εξετάστηκε από τον εισαγγελέα Σοφουλάκη. Διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή η οποία δεν κατέστη δυνατή. Η επιτροπή διέκοψε για άλλη μέρα, ώστε να εκτελεστεί το ένταλμα».