Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά την δευτερολογία των πολιτικών αρχηγών στην συζήτηση για τα εργασιακά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ότι κάνει αντιπολίτευση με τα μαγκάλια, όπως στο παρελθόν. «Δεν είστε κ. Τσίπρα στο εδώ και τώρα αλλά στο εκεί και τότε. Εχετε μείνει στο 2014» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σφοδρή ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους. «Πόσο πολύ τον έχετε αγαπήσει τον κ. Βαρουφάκη; Εσείς δεν λέγατε ότι κατέστρεψε τη χώρα με 150 δισ; Σας είναι εξαιρετικά σημαντικός», είπε μεταξύ άλλων» σημείωσε ενώ παράλληλα ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακαλέσει την κατηγορία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξε τη μη μείωση των συντάξεων με το Μακεδονικό, λέγοντας ότι «είστε ο μεγαλύτερος απατεώνας».

Μητσοτάκης: Γιατί φεύγετε κ.Τσίπρα όταν μιλάει ο κ.Βαρουφάκης

Ο πρωθυπουργός επέκρινε μάλιστα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ασυνέπεια και όψιμο ενδιαφέρον για τον κατώτατο μισθό.

Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα το Φεβρουάριο του 2015 σύμφωνα με τις οποίες ο κατώτατος μισθός θα αυξανόταν ώστε σταδιακά ως το 2016 να φτάσει τα 751 ευρώ.

«Καλό είναι να συγκρίνουμε τι έχουμε πει προεκλογικά με αυτά που είπαμε μετεκλογικά. Ενοχλείστε που αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Σας είναι ξένο. Κάντε υπομονή άλλα 3,5 χρόνια και θα το συνηθίσετε» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε την ομιλία Βαρουφάκη που προηγήθηκε της δευτερολογίας του και τόνισε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν της λογικής «να δώσουμε τα πλεονάσματα για να πάρουμε τα εργασιακά»

«Γιατί δεν είστε στην αίθουσα κ. Τσίπρα όταν μιλάει ο Βαρουφάκης; Έτσι εξηγείται γιατί δεν θέλατε την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πλεονασμάτων.

Θα πρέπει να σας έχουμε στην αίθουσα και τους δύο μαζί για να μάθουμε τι έγινε εκείνο το αμαρτωλό εξάμηνο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που θα συζητηθεί το κείμενο του απολογισμού της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός με ειρωνική διάθεση πρότεινε να γίνει κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ «εξέταση κατ’ αντιπαράσταση του κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη για να μάθουμε τι έγινε στο πρώτο εξάμηνο».

Επιστροφή στο 2014

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας πως «βρίσκεται στο 2014» και «επιστρέφει στην αντιπολίτευση που έκανε με τα μαγκάλια».

«Οι πολίτες σας έχουν χρεώσει τις συνέπειες της πολιτικής σας και σας έστειλαν στην αντιπολίτευση» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «βρίσκεστε σε αναζήτηση ταυτότητας και υιοθετείτε ένα λόγο τόσο ξεπερασμένο από τα γεγονότα. Αναρωτιέμαι αν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς κρίση. Αν μπορείτε να υπάρχετε σε μια Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα. Έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε με τη δική σας κρίση που προσπαθείτε να εξάγετε. Με το ζόρι κερδίζετε κάποια χειροκροτήματα. Μπορεί να κάνετε καλό στην κυβέρνησή μας, αλλά δεν κάνετε καλό στη χώρα. Οι πολίτες περιμένουν κάτι παραπάνω από εσάς ως αξιωματική αντιπολίτευση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στα όσα ειπώθηκαν κατά τις πρωτολογίες των πολιτικών αρχηγών επέκρινε τον κ. Τσίπρα για κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων ζημιών στις τράπεζες με την επιβολή των capital controls.

Σε ότι αφορά την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, τόνισε ότι η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί προκειμένου «να μην έχουμε το προηγούμενο όπου βρίσκονται στο ΣτΕ κλαδικές συμβάσεις να κινδυνεύουν να κριθούν άκυρες επειδή δεν τηρήθηκε η διαδικασία».

Σε ότι αφορά τους ελέγχους του ΣΕΠΕ ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι έχουν αυξηθεί το 2019 σε σχέση με το 2018.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε την κατάργησης της αιτιολόγησης της απόλυσης του εργαζόμενου προκειμένου να μην υπάρχει όπως είπε ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ επίσης, ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι επί της δική του διακυβέρνησης δεν απορροφούνταν στο σύνολό τους τα κονδύλια για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην θέση του κατά της ανανέωσης των συμβάσεων για προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας με αφορμή την περίπτωση των 5,5 χιλιάδων επιστημόνων στο ελληνικό δημόσιο.

«Προτιμάτε 11 χιλιάδες εργαζόμενους με ένα χρόνο εμπειρία ή 5,5 χιλιάδες με δύο χρόνια; Προτιμώ το πρώτο αφού πρόκειται για προγράμματα κατάρτισης. Σταματήστε να κοροϊδεύετε τους εργαζόμενους» είπε ο κ. Μητσοτάκης προς τον πρώην πρωθυπουργό.

Πυρά Τσίπρα σε Μητσοτάκη

Σε έντονο ύφος απάντησε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Έχετε ξεχάσει το είδος της αντιπολίτευσης που κάνατε επί 3,5 χρόνια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην δευτερολογία του στον πρωθυπουργό.

«Είσαστε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά όταν ο κ. Βρούτσης διέλυσε όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Φέρατε τη χώρα σε μία πρωτοφανή ύφεση και το ΑΕΠ έχασε 25%. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει. Δεν έχετε τσίπα και ντροπή να διαψεύσετε ότι αντάλλαξα το Μακεδονικό με τις συντάξεις. Τότε ήταν μία προδοτική συμφωνία που τώρα όμως τηρείται και τιμάται. Εσείς είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απάτεώνας. Μας μιλάτε για πλεονάσματα όταν είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και 4%. Αναρωτιέμαι ποιο άλλο κόμμα είχε την παρρησία και το θάρρος να πει ότι κάναμε κάτι λάθος, και τη χρεωκοπία την κάνατε σωστά, και τη μείωση του ΑΕΠ τα κάνατε σωστά, και τα θαλασσοδάνεια τα κάνατε σωστά, όλα τα κάνατε σωστά, συγχαρητήρια».

Με σκωπτικό σχόλιο απάντησε και στις αναφορές του πρωθυπουργού για τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Πόσο έχει αγαπήσει ο πρωθυπουργός τον Γιάνη Βαρουφάκη, φαίνεται ότι σας είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Γεννηματά: Ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να δώσουν λύση στους εργαζόμενους

«Τα στοιχεία για την ανεργία είναι εφιαλτικά και κανείς από αυτό το έδρανο δεν μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στην Βουλή, στη συζήτηση που είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη για εργασιακά θέματα.

Η κ. Γεννηματά απαντώντας στον πρωθυπουργό και επικαλούμενη «τα νούμερα», που είναι, όπως είπε «αποκαλυπτικά», έκανε λόγο για «το νέο μεγάλο πρόβλημα» που είναι οι «εργαζόμενοι φτωχοί», ενώ σημείωσε πως «με τις φορολογικές ελαφρύνσεις διευκολύνετε τους επιχειρηματίες και επιβαρύνετε τους εργαζόμενους».

«Αν όσα ακούσαμε την προηγούμενη ώρα είχαν πράγματι γίνει, δεν θα είχαμε τίποτα να συζητήσουμε σήμερα εδώ. Όλα θα ήταν λυμένα», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «υπονομεύει» τις «κλαδικές συλλογικές συμβάσεις» και ενθαρρύνει «τον αθέμιτο ανταγωνισμό».

«Εγκαταλείπετε τους άνεργους στην τύχη τους» σημείωσε ακόμη, λέγοντας πως θα περιμένει να δει πώς θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες που ακούστηκαν σήμερα.

«Δεν περιμένουμε να δώσετε λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων γιατί η παράταξή σας είναι πάντα απέναντι τους. Μόνο εμείς η δημοκρατική παράταξη είμαστε το αποκούμπι τους», τόνισε η κ. Γεννηματά και περιέγραψε τις δέκα (10) πληγές – όπως είπε – που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική σ΄ όλες τις πλευρές της εργασιακής δραστηριότητας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απάντησε στον κ. Μητσοτάκη, που είπε ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε η ΝΔ το 2013 τον κατώτατο μισθό αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα που προτείνει αύξηση 7,5+7,5% τα επόμενα δύο χρόνια. «Ήταν μνημονιακή υποχρέωση και το ξέρετε. Το άφησε και ο κ. Τσίπρας», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά και απευθυνόμενη στα δύο κόμματα υπογράμμισε: «Σταματήστε το ανατολίτικο παζάρι για τον κατώτατο μισθό. Μπορεί να αυξηθεί με απόφαση των κοινωνικών εταίρων με ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Εκείνοι γνωρίζουν πολύ καλά».

Βαρουφάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Να ζητήσει συγγνώμη από τις κυβερνήσεις Σαμαρά και Παπανδρέου

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις θέσεις τους γύρω από τα εργασιακά ζητήματα, αλλά και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 κατέθεσε στο Προεδρείο της Βουλής έναν φάκελο που περιέχει «παράνομες» ηχογραφήσεις των Eurogroup  και μάλιστα άφησε στη διακριτική ευχέρεια του του Προέδρου της Βουλής, Κ. Τασούλας να τις δώσει στη δημοσιότητα.

«Πιστεύουμε στη διαφάνεια! Θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε για το συνέβαινε το '15 στο Eurogroup, επειδή ήταν καθόλα νόμιμη η ηχογράφηση στο Eurogroup, που δεν κατέθεταν ποτέ τεχνοκρατικά άρτια πρόταση, αν θέλετε να ακούσετε τι γινόταν αφήνω στη διακριτική σας ευχέρεια τον τρόπο που θα το κοινοποιήσετε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Πώς αντέδρασε ο Πρόεδρος της Βουλής

O πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας με ανακοίνωση που έκανε στη Βουλή λίγο πριν την τριτολογία του πρωθυπουργού, σημείωσε ότι δεν νοείται η Βουλή να πάρει το ρόλο του «βαστάζου» του Γιάνη Βαρουφάκη και των ευθυνών που φέρει για την καταγραφή των συνομιλιών αυτών. Έτσι, τόνισε ότι ζήτησε ο κλητήρας να επιστρέψει στον κ. Βαρουφάκη το φάκελο με τις συνομιλίες ως απαράδεκτο.

Κουτσούμπας: Ερχονται νέα αντεργατικά μέτρα

Παρέμβαση στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ξεκινώντας την ομιλία του επισήμανε ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί «ανάπτυξης και ευημερίας» καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, όπως εντατικοποίηση εργασίας, γιγάντωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, αύξηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, εκτίναξη της εργολαβικής και ενοικιαζόμενης εργασίας, παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας που έχει οδηγήσει στη δραματική αύξηση των εργατικών θανατηφόρων ατυχημάτων.

Μέσα σε λίγους μήνες, πρόσθεσε, η κυβέρνηση δρομολόγησε ή ψήφισε νέα αντεργατικά μέτρα για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για το δικαίωμα στην απεργία και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ειδικά για το Ασφαλιστικό, επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν φέρνει νέο νόμο για την Κοινωνική Ασφάλιση, εφαρμόζει κατά γράμμα τον νόμο Κατρούγκαλου, προσπαθώντας να ξεπεράσει τα νομικά κενά που δημιούργησε, διατηρεί αναλλοίωτο το περιεχόμενό του που ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Βελόπουλος: Το βόλεμα δεν είναι παραγωγή πλούτου

«Το βόλεμα κάποιων δικών μας δεν είναι παραγωγή πλούτου. Άλλο η παροχή υπηρεσίας κι άλλο το να παράγω προϊόντα», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τα εργασιακά, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για νέα προγράμματα και νέες θέσεις εργασίας.

Παραγωγή πλούτου με ισχυρή φορολόγηση δεν γίνεται, ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, προσθέτοντας ότι «το 2009 η χώρα μας είχε ΑΕΠ 120 δισ. περισσότερα από τη Ρουμανία και σήμερα η Ρουμανία έχει ΑΕΠ 20 δισ. περισσότερα από την Ελλάδα. Τη χώρα την οδήγησαν εδώ οι επιλογές σας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι το ιδιωτικό χρέος, όχι το δημόσιο, και δεν το λέτε».

Ο Βελόπουλος πρόσθεσε ότι το κράτος μπορεί να είναι επιχειρηματίας, αρκεί να έχει κατάλληλη ηγεσία, όχι κομματικούς διευθυντές.

«Για την ανεργία επικαλείστε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που μας οδήγησε στην χρεωκοπία. Το κράτος που δημιουργήσατε πτώχευσε, όχι η Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πτωχεύσει ποτέ γιατί έχει ανεξάντλητους πόρους που ποτέ δεν ψάξατε», είπε.

«Ο κ. Τσίπρας μου θυμίζει τον Ιανό με τα δύο πρόσωπα. Όταν είναι Αντιπολίτευση τα λέει ωραία, όταν κυβερνάει όμως, κάνει ό,τι και η ΝΔ» είπε ο κ. Βελόπουλος και συνέχισε: «Αφού είστε ίδιοι. Εφαρμόσατε μνημόνια και όλα αυτά που η κακή ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν και ήρθατε μετά και ξαναψηφίσατε μνημόνια, εφαρμόσατε νόμους, κάνατε προεδρικά διατάγματα, οπότε αυτό το “ιανιλίκι” κόφτε το. Δεν περνά πια στον κόσμο. Κάνατε τα ίδια. Ακόμη και αν κάνατε λιγότερο κακά, όπως ισχυρίζεστε, κάνατε κακό. Τι θα πει εμείς κάναμε λιγότερο κακά τα πράγματα; Είστε σαν τον Ιανό».