Αναφορικά με τη συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά, την προανακριτική επιτροπή αλλά και το σενάριο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να ’χαμε να λέγαμε» με το δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της προανακριτικής επιτροπής τη Novartis, κος Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Όσον αφορά στο θέμα της Novartis, ο κ. Ξανθόπουλος φάνηκε να πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις Κοντονή ότι «οι καταγγελίες των μαρτύρων για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου είναι πολύ σημαντικές» και μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Κοντονής εκφέρει την προσωπική του άποψη όταν μιλάει». Αν μη τι άλλο, ο κ. Ξανθόπουλος αρκέστηκε στο να δηλώσει απλά ότι εκείνος ως μέλος της επιτροπής θα περιμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη τη συνέντευξη:

Αναφορικά με τα εργασιακά ανέφερε: Είναι μια πάρα πολύ ουσιαστική συζήτηση, βαθιά ιδεολογική, βαθιά πολιτική και φαίνεται ενάργεια, με καθαρότητα η διαφορετική στόχευση των δυο πολιτικών σχηματισμών. Ο Πρωθυπουργός επικαλείται ουσιαστικά την ιδιωτική πρωτοβουλία και θεωρεί ότι κάθε περιορισμός της επενδυτικής δυνατότητας των εχόντων ουσιαστικά είναι σε βάρος της οικονομίας. Εμείς έχουμε εντελώς διαφορετική προσέγγιση και λέμε ότι η οικονομία αναπτύσσεται συνολικά, οι εργασιακές σχέσεις και οι μισθοί οι ικανοποιητικοί σε σχέση με τις δυνατότητες της οικονομίας δίδουν ώθηση στην οικονομία και ταυτοχρόνως δημιουργούν και δυνατότητα κατανάλωσης στους πολλούς.

Για την προανακριτική επιτροπή ο κ. Ξανθόπουλος είπε: Πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία των μαρτυρικών καταθέσεων δεν μπορεί να έχουμε σαφή εικόνα κι αντιλαμβάνεστε ότι εάν δεν τελειώσει η ακροαματική διαδικασία δεν μπορεί να καταλήξεις σε ασφαλή συμπερασματα. Δεύτερον, από τη θέση μου ως μέλος της επιτροπής κωλύομαι να αναφερθώ σε συγκεκριμένες καταθέσεις είτε αυτές είναι των δικαστών, είτε των προηγούμενων μαρτύρων. Ένα γενικό όμως σχόλιο μπορώ να κάνω, ότι αυτή η επίσπευση των εργασιών της επιτροπής με σχεδόν καθημερινές συνεδριάσεις, πριν καν μελετήσουμε τα πρακτικά των καταθέσεων των προηγούμενων μαρτύρων και προετοιμάσουμε την εξέταση των επόμενων κλπ, μας δημιουργεί σε όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αίσθηση οτι η ΝΔ κυρίως επείγεται να κλείσει το θέμα γρήγορα μάλλον γιατί δεν πρέπει να της βγαίνει ο σχεδιασμός που είχε κάνει.

Την ίδια στιγμή σημείωσε: Ο κος Κοντονής ως πολιτικός προϊστάμενος έχει μια εποπτική εικόνα της ιστορίας αυτής και μπορεί να λεει την προσωπική του άποψη αλλά εγώ ως μέλος της επιτροπής θα περιμένω να ολοκληρωθεί η διαδικασία γιατί πολλές φόρες σε ένα δικαστήριο έρχονται οι μάρτυρες κατηγορίας τα λένε αλλιώς, έρχονται οι μάρτυρες υπεράσπισης ανατρέπουν αυτά που λένε οι μάρτυρες κατηγορίας και το δικαστήριο κρίνει και καταλήγει. Άρα λοιπον το γεγονός ότι κάτι αναφέρεται στη διαδικασία των μαρτυρικών καταθέσεων δεν σημαίνει εξ ορισμού ότι είναι θέσφατο, θα κριθεί στο σύνολο της διαδικασίας αν υπάρξουν δικαστές οι οποίοι θα αναιρέσουν αυτά που έχουν καταθέσει οι προηγούμενοι η επιτροπή θα το λάβει υπόψη της. Αν υπάρχουν δικαστές οι οποίοι θα ενισχύσουν αυτά που είπαν οι προηγούμενοι μάρτυρες κι αυτο θα ληφθεί υπόψη άρα ας μη προτρέχουμε κι ας μην προκαταλαμβάνουμε τις θέσεις.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ δήλωσε: Καταρχάς να πω ότι είναι μια ανάγκη αυτό που λέμε προοδευτικές δυνάμεις να συνομιλούν ανεξάρτητα του αν δεν συμφωνούν. Εδώ υπάρχει μια βαθιά πολιτική αλλαγή, δηλαδή είναι δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική κι ο κάθε συνδυασμός θα καταλάβει στη Βουλή τόσες έδρες όσες είναι η εκλογική του δύναμη. Αυτό δημιουργεί εξ ορισμού αφενός μεν υποχρέωση συναινέσεων και αφετέρου ανάλογα με τα εκλογικά αποτέλεσμα μια δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης. Εδώ δηλαδή μπαίνουν τα διλλήματα για όλους μας, πρωτίστως γι’ εμάς που είμαστε το μεγάλο κόμμα, δευτερευόντως όμως και για το ΚΙΝΑΛ. Τι θα κάνει, θα στηρίξει την πιθανότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ή θα στραφεί προς συντηρητικές κατευθύνσεις; Αυτή την αντίφαση βιώνει πρακτικά η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ γιατί είναι προ οφθαλμών το θέμα.