Αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση της ειλημμένης του απόφασης για δημιουργία κλειστών δομών με επίταξη χώρων, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία και θα στηρίξει την υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης  για το Μεταναστευτικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπεύδει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο αποφασισμένος  να υιοθετήσει «σκληρή γραμμή» στο μεταναστευτικό και να περάσει στη «αντεπίθεση» με επιχειρήματα αλλά και σχετικές δράσεις που θα επικοινωνήσουν το σχέδιο της κυβέρνησης προς κάθε κατεύθυνση.

Σήμερα άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αποτύπωσε ξεκάθαρα την βούληση της κυβέρνησης ότι είναι αποφασισμένη να κατασκευάσει τις δομές στα νησιά, ακόμη και απέναντι στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες ήταν αναμενόμενες. Σαφώς η κλιμάκωσή τους προβληματίζει την κυβέρνηση, αλλά το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση ετοιμάζει… επικοινωνιακή αντεπίθεση, με σκοπό να ενημερωθούν οι τοπικοί άρχοντες και οι κάτοικοι κυρίως των νησιών για το σχέδιο και την αποτελεσματικότητά του.

Η γενική εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση αρχικά επέδειξε χαμηλά αντανακλαστικά κι αυτό είναι κάτι παραδέχονται στο Μαξίμου. Η κυβέρνηση ωστόσο κατάφερε άμεσα να αναπροσαρμόσει την στρατηγική της και να φέρει προς υλοποίηση το σχέδιο για τις κλειστές δομές στα νησιά, με στόχο αρχικά την ανακούφιση των νησιών που σηκώνουν όλο το βάρος του μεταναστευτικού αλλά και τις χιλιάδες των ανθρώπων που «μαρτυρούν» στα κέντρα φιλοξενίας, τα οποία έχουν μετατραπεί σε κολαστήρια.

Αναγνωρίζοντας ωστόσο και τον κίνδυνο της δυσαρέσκειας και των αντιδράσεων από τους κατοίκους, επιστρατεύει τόσο τον κομματικό μηχανισμό, όσο και την κυβέρνηση προκειμένου να επικοινωνήσουν στον κόσμο το σχέδιό, ώστε να μην επιτρέψει σε κανέναν να επενδύσει στην προσπόριση πολιτικού οφέλους από την κόντρα Κυβέρνησης- τοπικών κοινωνιών και να οδηγεί σε παραπληροφόρηση τους πολίτες.

Με μπαράζ επαφών, συνεδριάσεων, συναντήσεων και πρωτοβουλιών, αλλά και θέτοντας τον κομματικό και κυβερνητικό μηχανισμό επί ποδός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος όχι μόνο να μην υποκύψει στις εντεινόμενες πιέσεις, αλλά και να σκληρύνει την στάση του απέναντι στην υλοποίηση του σχεδίου που έχει για το μεταναστευτικό. Πρόκειται για θέμα εθνικής σημασίας όπως εκτιμάται στο Μέγαρο Μαξίμου και είναι απαραίτητο να υπάρχει συντεταγμένος λόγος, από τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος. Αυτοί είναι που θα επικοινωνήσουν τις θέσεις της κυβέρνησης στους πολίτες και θα αντιμετωπίσουν με επιχειρήματα τις αντιδράσεις που υπάρχουν.

Με αυτό το δεδομένο ξεκινάει τις επαφές τόσο στο κόμμα από αυτή την Κυριακή, ενώ συγκαλεί και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος,  η οποία συνεδριάζει την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου και αναμένεται εκεί ο πρωθυπουργός να στείλει ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα υποχωρήσει στον σχεδιασμό του, καθώς πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα που επιβάλλεται να δρομολογηθεί η λύση του.

Ο πρωθυπουργός στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα αναπτύξει εκ νέου το σχέδιο που δρομολογείται για το μεταναστευτικό και θα  επιχειρηματολογήσει επ’ αυτού, τονίζοντας πρωτίστως την απόφαση της κυβέρνησης να μην υπαναχωρήσει από την υλοποίηση των κλειστών δομών.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αναδεικνύεται το «δυνατό χαρτί» και στο κυβερνητικό πεδίο είναι αποφασισμένος να αλλάξει και το δόγμα της πολιτικής, μην επιτρέποντας το  κύμα του λαϊκισμού που σηκώνει η αξιωματική αντιπολίτευση να φτάσει και να επηρεάσει και τα κυβερνητικά έδρανα. Γι’ αυτό και στη συνεδρίαση της ΚΟ θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην στάση των υπουργών και των βουλευτών τους οποίους επιστρατεύει με ανάλογες πρωτοβουλίες στο θέμα του μεταναστευτικού.