Καζάνι που βράζει θυµίζει το εσωτερικό της Κουµουνδούρου, καθώς έχουν χαθεί οι παραδοσιακές συντροφικές συντεταγµένες και όλοι είναι εναντίον όλων. Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να ισορροπήσει µεταξύ τάσεων και παραγόντων του κόµµατος, γνωρίζοντας ότι έχει µπροστά του και έως το συνέδριο του Μαΐου µεγάλα «αγκάθια». Μεταξύ αυτών, το πρόσωπο που θα επιλέξει για τη θέση του γραµµατέα του κόµµατος, δεδοµένου ότι ο ίδιος ο κ. Σκουρλέτης έχει ζητήσει από το περασµένο καλοκαίρι να αποχωρήσει από το συγκεκριµένο κοµµατικό αξίωµα.

Μολονότι για τους παροικούντες τη ΣΥΡΙΖΑϊκή Ιερουσαλήµ η θέση του γραµµατέα δεν έχει ιδιαίτερη σηµασία, στην παρούσα φάση αποκτά ξεχωριστή σηµασία, καθώς στο πρόσωπο του επόµενου -ή της επόµενης- γραµµατέα σηµατοδοτείται η πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτως ή άλλως, το θέµα της διεύρυνσης είναι το πλέον κοµβικό και πίσω από αυτό γίνονται οι πραγµατικές εσωκοµµατικές συγκρούσεις. Εδώ και καιρό ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφύγει κάθε συζήτηση για το πρόσωπο του γραµµατέα, παρότι πριν από αρκετούς µήνες είχαν φουντώσει οι πληροφορίες ότι επιθυµούσε τη θέση αυτή να καταλάβει ένα στέλεχος από τη νεότερη γενιά. Πολλοί θεωρούσαν τότε ότι η περίπτωση που συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες ήταν αυτή του πρώην υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου. Ο τελευταίος, ωστόσο, δεν εµφανίζει έντονη δραστηριότητα στα κοµµατικά δρώµενα και φαίνεται πως έχει στρέψει το µεγαλύτερο ενδιαφέρον του στον δήµο της Αθήνας, όπου είναι, άλλωστε, ο επικεφαλής της µείζονος αντιπολίτευσης.

Το θέμα της διεύρυνσης είναι το πλέον κομβικό και πίσω από αυτό γίνονται οι πραγματικές συγκρούσεις στην Κουμουνδούρου


Ο κατάλογος των προσώπων που θα µπορούσαν να διαδεχτούν τον Πάνο Σκουρλέτη έχει ανοίξει, καθώς, όπως προαναφέραµε, ο κ. Τσίπρας κρατά κλειστά τα χαρτιά του, οπότε δεν έχουν ανασταλεί οι φιλοδοξίες σε µια σειρά στελεχών. Με βάση όλες τις πληροφορίες, διαφαίνεται ότι η πλευρά που τάσσεται αναφανδόν υπέρ της διεύρυνσης προκρίνει την υποψηφιότητα του Χρήστου Σπίρτζη. Ο πρώην υπουργός Υποδοµών είναι ο πλέον στενός συνοµιλητής υψηλόβαθµων παραγόντων του κόµµατος, όπως ο Νίκος Παππάς, η Ολγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαµπουράρης. Αποτελεί το πρόσωπο εκείνο που εδώ και αρκετό καιρό έχει οργανώσει ένα δίκτυο στελεχών από όλη την Ελλάδα και τα οποία προέρχονται, ως επί το πλείστον, από το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σπίρτζης, άλλωστε, αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο ή τη γέφυρα για να περάσουν µια σειρά πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, και µάλιστα πολλοί εξ αυτών να τοποθετηθούν στον κρατικό µηχανισµό, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Στην περίπτωση που προχωρήσει η «λύση Σπίρτζη», είναι βέβαιο ότι στο πλευρό του θα βρεθούν και στελέχη όπως ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Νίκος Μαδεµλής, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Μάριος Κάτσης, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Γιάννης Σαρακιώτης κ.ά. Το αντίπαλο δέος, το όνοµα του οποίου ακούγεται ολοένα και περισσότερο για τη θέση του γραµµατέα, είναι ο σηµερινός εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος, Αλέξης Χαρίτσης. Την υποψηφιότητά του φαίνεται ότι βλέπουν µε συµπάθεια οι «53+» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς και η καινούργια τάση «Αριστερό ∆ίκτυο», που έχουν συγκροτήσει ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, ο ∆ηµήτρης Βίτσας, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Κώστας Πουλάκης, ο Γιάννης Μπουρνούς, η Πέτη Πέρκα, η Εφη Καλαµαρά κ.ά.

Ο κ. Χαρίτσης έχει µετριοπαθή λόγο, ταυτοχρόνως, όµως, επικαλείται σταθερά την «αριστερή ψυχή» του ΣΥΡΙΖΑ, προκειµένου να καταδείξει µε έµµεσο τρόπο ότι δεν είναι και πολύ θετικός στα άκριτα ανοίγµατα του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά. Επιπλέον, το διάστηµα που ήταν υπουργός Εσωτερικών έχτισε ένα σηµαντικό δίκτυο επαφών µε στελέχη και αυτοδιοικητικούς παράγοντες του κόµµατος σε όλη την Ελλάδα.

Η ΠΑΛΙΑ ΦΡΟΥΡΑ

Σηµαντικό ρόλο, βεβαίως, στην επιλογή που θα γίνει θα έχει και η λεγόµενη «τρόικα», Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης, που παραδοσιακά επηρεάζει µεγάλα τµήµατα της βάσης του κόµµατος. Οι τρεις τους βρίσκονται αρκετά κοντά µε την οµάδα Τσακαλώτου και το «Αριστερό ∆ίκτυο», γεγονός που σηµαίνει ότι η συµφωνία που θα κάνουν θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην τελική επιλογή του γραµµατέα. Πρέπει, επίσης, να σηµειωθεί ότι στο παρασκήνιο ακούγονται και άλλα ονόµατα, όπως αυτό της Ρένας ∆ούρου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 8/2