Άνω – κάτω έχει κάνει έναν κλάδο του υπαίθριου εμπορίου η προηγούμενη κυβέρνηση καθώς σε νόμο που ψήφισε το 2018 «χώρεσε» δύο άρθρα εκ διαμέτρου αντίθετα μεαξύ τους, εκχωρώντας σε νέους επαγγελματίες προνόμια τα οποία στερεί από υφιστάμενους.

Πρόκειται για τον ν. 4497/2017 που ψηφίστηκε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του 2017 και αφορά σε θεσμικές παρεμβάσεις για την «άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων».

Ενώ στο ένα άρθρο του καθιστά υποχρεωτική την ύπαρξη καντίνας για τους πωλητές «πρόχειρων γευμάτων» στις εμποροπανήγυρεις και στις οργανωμένες υπαίθριες εκδηλώσεις, στο άλλο επιτρέπει στον οποιοδήποτε να εμπορεύεται τα ίδια προϊόντα χωρίς έτερη απαίτηση. Αποτέλεσμα τούτου είναι ότι οι πρώτοι βαρύνονται με μεγάλα κόστη καθώς υποχρεούνται να παρασκευάζουν τα φαγητά στις καντίνες ενώ οι δεύτεροι μπορούν απλώς να τα διακινούν!

Τα άρθρα

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 15 του εν λόγω νόμου, προσδιορίζονται τα στοιχεία της άδειας για έναν επαγγελματία πωλητή υπαίθρου στην οποία πέραν του φορολογικού – ασφαλιστικού μητρώου, αναγράφεται και οποιαδήποτε ενδεχόμενη μεταβολή στοιχείων που αφορά σε αλλαγή θέσης της καντίνας του στην πανήγυρη. Επίσης ο πωλητής αυτής της κατηγορίας «προσκομίζει στην αρμόδια αρχή τα απαραίτητα δικαιολογητικά…» σε περίπτωση που πουλά νωπά οπωροκηπευτικά και επιπλέον πιστοποιητικά υγείας και για την καταλληλότητα της κουζίνας του ημιφορτηγού «εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων». Στο άρθρο 17 και στην κατηγορία «Υπηρεσίες παροχής πρόχειρων γευμάτων» αναφέρεται: «Για τις υπηρεσίες που παρέχονται από κατόχους καντινών και φορητών εγκαταστάσεων έψησης για την παρασκευη πρόχειρων γευμάτων καθώς και πώλησης ειδών κυλικείου είναι απαραίτητη η βεβαίωση καταλληλότητας του οχήματος, σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις, όπου απαιτείται».

Η αναίρεση

Στον αντίποδα όλων αυτών, με το αρ. 38 του ίδιου νόμου «παραβλέπονται» τα προηγούμενα και ορίζεται ότι: «Στις αγορές (Κυριακάτικες, Χριστουγεννιάτικε, Πασχαλινές και στις οργανωμένες πανηγύρεις) συμμετέχουν πωλητές που διαθέτουν όλα τα νόμιμα φορολογικά παραστατικά και δεν είναι αδειούχοι λαϊκών αγορών, πλανόδιου ή στάσιμου εμπορίου, εφόσον διαθέτουν βεβαίωση δραστηριοποίησης υπαίθριου εμπορίου ετήσιας διάρκειας». Στο δε αρ. 40 διευκρινίζεται: «Οι κάτοχοι επαγγελματικών αδειών στάσιμου εμπορίου…μπορούν να αδειοδοτούνται για την πώληση πρόχειρων γευμάτων, όπως κουλούρια, λουκουμάδες, κάστανα, καλαμπόκια» κτλ». Άρα ο καθείς δύναται να παρασκευάσει τα τρόφιμα οπουδήποτε αλλού και να τα διαθέσει από τον πάγκο του.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους επαγγελματίες του κλάδου που κάνουν λόγο για φωτογραφικές διατάξεις και ζητούν την άμεση κατάργηση τους. Το θέμα θεωρείται ζωτικής σημασίας καθώς «οι δραστηριοποιούμενοι στο υπαίθριο, στάσιμο ή πλανόδιο εμπόριο, δεν έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σταθερό κατάστημα με αποτέλεσμα να θίγεται ο βιοποριστικός πόρος του στάσιμου πλανόδιου εμπορίου» .

Ο νόμος του 2014

Ο προηγούμενος νόμος (ν 4264/2014) που είχε ψηφιστεί το 2014, επί των ημερών της ΝΔ, προστάτευε και ταυτόχρονα έθετε αυστηρά όρια της προκείμενης δραστηριότητας. Στο αρ. 26 η περιγραφή ήταν σαφής: «Στην έννοια του υπαίθριου στάσιμου εμπορίου περιλαμβάνεται και η παροχή πρόχειρων γευμάτων στους διερχόμενους που παρασκευάζονται επί τόπου είτε εντός αυτοκινούμενων ή ρυμουλκούμενων οχημάτων (καντίνες) που σταθμεύουν σε συγκεκριμένη θέση και για χρόνο ίσο προς τη ληφθείσα άδεια είτε σε φορητές εγκαταστάσεις έψησης».

Η εγκύκλιος

Το 2015 (88760/2-9-2015) είχε εκδοθεί και ερμηνευτική εγύκλιος από το υπ. Οικονομίας βάσει της οποίας: «η καθιέρωση της υποχρέωσης να παραμένει στάσιμος ο πωλητής μόνο κατά την διάρκεια της συναλλαγής, αφορά όλο το χρονικό διάστημα, από την παραγγελία, την παρασκευή και τη χορήγηση στον καταναλωτή του προϊόντος που ζητήθηκε». Επιπλέον: «οι πωλητές οφείλουν να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας και με έμφαση τη τήρηση των Υγειονομικών κανόνων, της έκδοσης αποδείξεων και της κατοχής νόμιμης άδειας».

Τι μεσολάβησε λοιπόν ώστε να προκύψει η παγκόσμια νομοθετική πατέντα του 2017;

Πόσες άδειες εκδόθηκαν με τον νέο νόμο και πόσοι επαγγελματίες με το παλαιό καθεστώς «πάρκαραν» τις καντίνες τους και εκμεταλλευόμενοι τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, πωλούν πλέον τα προϊόντα τους με τον εύκολο και ανέξοδο τρόπο;