Το δόγμα,  της πολιτικής είναι πως «εκλογές και ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλονται» και παρά τη διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πρόσφατη τοποθέτησή του ότι «δεν θα δείτε άµεσα ανασχηµατισµό», ωστόσο τα σενάρια για αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα φουντώνουν τις τελευταίες ημέρες.

Μπορεί να αποτελεί προνόμιο του πρωθυπουργού το πότε και το εάν γίνει ανασχηματισμός και τι είδους, ωστόσο η… αυλαία στην  αξιολόγηση των υπουργών φτάνει το τέλος της και πολλοί εκτιμούν ότι θα αποτελέσει και την αιτία είτε ενός μίνι ανασχηματισμού σε επίπεδο υφυπουργών, είτε ενός ευρύτερου.

Με βάση το γεγονός ότι οι επόμενοι μήνες θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιµοι για την ευόδωση των στόχων του πρωθυπουργού, αλλά και το ότι ο πρώτος ουσιαστικός απολογισμός του κυβερνητικού έργου θα γίνει την άνοιξη τα σενάρια εκτός από τις προθέσεις του πρωθυπουργού για αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα, αναφέρουν και σχετικές ημερομηνίες.

Πιθανότητες συγκεντρώνουν προς το παρόν τα σενάρια που αναφέρουν ότι  ο κ. Μητσοτάκης το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει επιχειρήσει ένα πρώτο «λίφτινγκ» σε επίπεδο κυβερνητικού σχήματος ή μιλούν για μια αιφνιδιαστική κίνηση ανασχηματισμού πριν το Πάσχα ή πριν το καλοκαίρι.

Πολλοί ωστόσο συνδέουν και την όποια πρόθεση για ανασχηματισμό και με την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, μεταθέτοντας τις όποιες εξελίξεις σε κυβερνητικό επίπεδο μετά τις 13 Μαρτίου.

Ο Πρωθυπουργός ήδη από την αξιολόγηση των υπουργών, αλλά και την πορεία του κυβερνητικού έργου  έχει πλήρη επίγνωση της εικόνας του κυβερνητικού έργου και που καταγράφονται αρρυθμίες ή σημαντικές πρόοδοι. Παρ’ ότι δεν υπάρχει στο προσκήνιο συζήτηση για ανασχηματισμό, στο παρασκήνιο συζητούνται όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και η ανάγκη των αλλαγών, όχι απαραίτητα σε επίπεδο ανασχηματισμού, αλλά σε επίπεδο διορθωτικών κινήσεων.

Δεν είναι γνωστό το εύρος του ανασχηματισμού πάντως σε περίπτωση που αποφασιστεί θα επιχειρήσει να δώσει «γενναίες δόσεις» ανανέωσης σε πρόσωπα, τα οποία το Μαξίμου επιδιώκει να προωθήσει στη νέα περίοδο που εισέρχεται η πολιτική ζωή της χώρας.

Ψηλά στη λίστα του ανασχηματισμού οι «γαλάζιες» βουλευτίνες

Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση για τον ανασχηματισμό εξακολουθεί να παραμένει ένα σενάριο, τουλάχιστον ως προς τον χρόνο που θα γίνει, γιατί είναι δεδομένη για πολλούς η πρόθεση του πρωθυπουργού για «μίνι λίφτινγκ» στην κυβέρνηση, ωστόσο υπάρχουν και οι ανάλογες αντιδράσεις. 

Μπορεί ακόμη να μην… ιδρώνει το αφτί κανενός, με τα σενάρια ότι έρχονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, όμως το γεγονός ότι στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να αυξηθούν οι γυναικείες παρουσίες στο κυβερνητικό σχήμα έχει προκαλέσει ήδη τις σχετικές συζητήσεις, αλλά και ανησυχίες…

Πολλές είναι οι γαλάζιες κυρίες που διεκδικούν ένα χαρτοφυλάκιο και ήδη προγραμματίζουν το επόμενο διάστημα να βγουν μπροστά με πρωτοβουλίες σε προσωπικό επίπεδο, είτε μέσω του Κοινοβουλευτικού τους έργου.