Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται το νομοσχέδιο για τις μισθολογικές ωριμάνσεις των δικαστών ενώ προχωρά και το ζήτημα της μεταστέγασης των διοικητικών δικαστηρίων Πειραιά. Αυτά εξήγγειλε ο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΕ).


Ειδικότερα, σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί το προσεχές διάστημα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταβολή των μισθολογικών ωριμάνσεων των δικαστών από το επόμενο έτος.Το «νομοσχέδιο σκούπα» μετά την δημόσια διαβούλευση θα κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση και μέχρι το τέλος του μήνα, θα είναι νόμος του κράτους.


Την ίδια στιγμή, τόνισε πως βρίσκεται κοντά σε λύση το ζήτημα της μεταστέγασης των Διοικητικών Δικαστηρίων του Πειραιά. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος που αφορά στις κτηριακές υποδομές του Πειραιά.Και δεν σας κρύβω πως αισιοδοξώ ότι στο επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε συγκεκριμένη, αποτελεσματική, μακροχρόνια βιώσιμη λύση» ανέφερε ο κ. Τσιάρας.


Σχετικά με το ζήτημα της “ηλεκτρονικής” Δικαιοσύνης τόνισε ότι «σε μια σύγχρονη Πολιτεία, οι δικαστές δεν πρέπει να είναι οι γραφειοκράτες του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά θα πρέπει να αφιερώνονται απερίσπαστοι στο δύσκολο και απαιτητικό δικαιοδοτικό τους έργο».


Σε κάθε περίπτωση ο κ.Τσιάρας ξεκαθάρισε πως είναι δεδομένη η «αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ριζικές τομές και βαθιές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης» και κάλεσε τους δικαστές σε συνεργασία.

Επίσης, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού της, είναι «αποφασισμένη να προασπίσει τη νηνεμία στους κόλπους της Δικαιοσύνης και να μην επιτρέψει την εργαλειοποίησή της, και την ένταξή της στην αρένα της πολιτικής σκοπιμότητας».


Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΔΕ Αγγελική Λαινιώτη, η οποία τον προσεχή Ιούνιο αποχωρεί μετά από 37 χρόνια δικαστικής διαδρομής, κάλεσε τους συναδέλφους της να εργάζονται με σεμνότητα και χωρίς έπαρση, επισημαίνοντας «ένας δικαστής πρέπει να μην απομακρύνεται από το μέτρο, με την έννοια της μετριοπάθειας και της αποφυγής των ακροτήτων. Ένας δικαστής πρέπει να σέβεται τους συναδέλφους του, τους διαδίκους και τους νομικούς παραστάτες αυτών, να συμπεριφέρεται με ευγένεια και σεμνότητα, χωρίς καμιά έπαρση και να εργάζεται ακούραστα για την αποτελεσματική επίλυση της διαφοράς, προσηλωμένος στη δικαστική δεοντολογία που περιλαμβάνει τις αρχές της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας, της ακεραιότητας, της ευπρέπειας καιτης ισότητας.Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο ίδιος κρίνεται όχι μόνο από τις αποφάσεις του αλλά και από τη συμπεριφορά του».


Ο προεδρεύων, ως αρχαιότερος, του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος Αθανάσιος Ράντος, σε σύντομο χαιρετισμό του επισήμανε ότι όλοι οι δικαστές πρέπει να είναι υπηρέτες του πολίτη, τονίζοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα στην Δικαιοσύνη είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις. Και προσέθεσε, ότι ο πολίτης ζητεί σύντομα και έγκυρα την απόφασή του.Ακόμη, ο κ. Ράντος επισήμανε ότι η ποιότητα των αποφάσεων των Ελληνικών δικαστηρίων είναι πάνω από τον μέσο όρο των αποφάσεων των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Από την πλευρά του ο γενικός επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτριος Κωστάκης, ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια την 31η Δεκεμβρίου 2019 ανερχόνταν στις 173.000, ενώ την ίδια μερομήνια του 2018 ο αριθμός ήταν 440.000.


Στην γενική συνέλευση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Κωνσταντίνος Τόλης, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κωνσταντίνος Χαλκιάς, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ο πρόεδρος της Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας · Ευθύμιος Αντωνόπουλος, αντιπρόεδροι του ΣτΕ, κ.λπ.