Συνεχίζονται οι επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με στελέχη υπουργείων στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα τίθενται στόχοι ανά υπουργείο και εξάμηνο για την κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό θα ελέγχονται τα αποτελέσματα, οι καθυστερήσεις και οι παραλείψεις και θα αξιολογούνται οι υπουργοί για τη συμβολή τους στην παραγωγή του κυβερνητικού έργου.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και το πληροφοριακό σύστημα «ΜΑΖΙ» για τη διευκόλυνση του ελέγχου από την προεδρία της κυβέρνησης του κυβερνητικού έργου όπως προωθείται από τα υπουργεία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το ηλεκτρονικό «μάτι» ή αλλιώς το «μεγάλο αδελφό» του μεγάρου Μαξίμου την ευθύνη του οποίου έχουν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος.

Σημειώνεται ότι κατά την συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου τον Ιούλιο του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει προς τους υπουργούς ότι θα ελέγχονται και θα αξιολογούνται όλοι.

Μάλιστα,  είχε μοιράσει σε όλους τους υπουργούς τα περιβόητα μπλε ντοσιέ, που περιείχαν τους στόχους, το πρόγραμμα δράσης  ως τον Δεκέμβριο και ένα 6μηνιαίο σχέδιο πρωτοβουλιών. 

Μητσοτάκης: Κάναμε καλή δουλειά στο υπουργείο Τουρισμού

Η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου ξεκίνησε από το υπουργείου Τουρισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για την καλή δουλειά που έγινε στο δεύτερο εξάμηνο, η πιστοποιείται από τα έσοδα, για την αντιμετώπιση του ζητήματος της‘Thomas Cook’, ενώ συζητηθηκε προγραμματισμός δράσεων για το 2020.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού είχε τονίσει ότι έγινε σημαντική δουλειά στο υπουργείο του και όπως είπε το επιτελικό κράτος θα δώσει επωφελή αποτελέσματα, αφού πρόκειται για την πρώτη μεγάλη παρέμβαση η οποία βοηθά τα υπουργεία που στηρίζονται στον συντονισμό.

Μητσοτάκης: Ολες οι δράσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι εντός χρονοδιαγράμματος

Κατά τη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των κυριότερων δράσεων που έφερε σε πέρας το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης και παρουσίαση των σημαντικότερων πρωτοβουλιών που έχουν ενταχθεί στον προγραμματισμό για το 2020.

Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι το έργο του υπουργείου προχωράει και ότι όλες οι δράσεις του βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ δήλωσε χαρούμενος καθώς όπως είπε αυτό ειναι το έργο του συγκεκριμένου υπουργείου: Να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και να γίνουν οι δημόσιες υπηρεσίες πιο λειτουργικές και πιο φιλικές προς τον πολίτη.

Μητσοτάκης: Κάναμε πολλά, έρχονται κι άλλα στα εργασιακά

Το τρίτο υπουργείο που αξιολόγησε ο πρωθυπουργός ήταν το Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, την περίοδο Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2019 δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας, με πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης απασχόλησης και ταυτόχρονα την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων πλήρους ωραρίου.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «έχει γίνει πολύ συστηματική δουλειά αυτό το εξάμηνο σε πολλά μέτωπα, τα οποία είναι απολύτως κρίσιμα για την καθημερινότητα των πολιτών. Νομίζω ότι είμαστε μπροστά και σε νέες εμβληματικές πρωτοβουλίες, με σημαντικότερη την κατάθεση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου εντός των επόμενων εβδομάδων.

Συνάντηση με τη Νίκη Κεραμέως για τις προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας

Ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας  έγινε στην προσπάθεια αντιμετώπισης των ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού που παρατηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Συζητήθηκε επίσης το σχέδιο επέκτασης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και η ιδιαίτερη προσπάθεια που έγινε για να διευκολυνθεί η εφαρμογή της.

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε η προσπάθεια αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο τα πανεπιστήμια να γίνουν πιο εξωστρεφή, να αποκτήσουν μία νέα νοοτροπία και ταυτότητα, να γίνουν πιο αυτόνομα και να βελτιώσουν τη σύνδεση των προγραμμάτων τους με την αγορά εργασίας.

Αξιολόγηση της ηγεσίας του υπ. Υγείας

Σειρά σημαντικών θεμάτων από το χώρο της Υγείας τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του νευραλγικού υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της αξιολόγησης και του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου

Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν τα πεπραγμένα των προηγούμενων μηνών, όπως η μείωση των τιμών των φαρμάκων, η επιτάχυνση των προσλήψεων, η οργανωτική αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ, η δυναμική αντιμετώπιση της γρίπης, το επικείμενο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και την πρόληψη, η εφαρμογή της νέας αντικαπνιστικής νομοθεσίας, και η χορήγηση των νοσοκομειακών ογκολογικών φαρμάκων υψηλού κόστους των ασφαλισμένων, απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές.

Η αξιολόγηση Άδωνι από τον Μητσοτάκη 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αξιολόγησε θετικά τις επιδόσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και έθεσε ψηλά στην ατζέντα για το επόμενο διάστημα την εκκίνηση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Κατά τη σύσκεψη, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, τονίστηκε πως στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές, ενώ τέθηκε ως στόχος η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας κάθε μεγέθους και η υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος, εξωστρέφειας και καινοτομίας.