Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το πρωί της Τετάρτης οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ.

Οι δύο υπουργοί συνομίλησαν για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας ενόψει της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ στις 12-13 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, ενώ προανήγγειλαν συναντήσεις κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), αναζητώντας ημερομηνίες μεταξύ 17 και 21 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι επιτροπές μελών των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, Ελλάδας και Τουρκίας όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σκόπευαν να ξεκινήσουν τις επαφές τους στις αρχές Δεκεμβρίου όμως οι διαδικασίες καθυστέρησαν λόγω της έντασης που προκάλεσαν οι παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ και οι κινήσεις του ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis».

Οι στόχοι της ελληνικής πλευράς είναι να τηρηθεί το ίδιο πλαίσιο ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων, να διατηρηθεί ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να συνεχιστεί η πολιτική αντιμετώπιση γεγονότων στρατιωτικής έντασης.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» στο ίδιο δημοσίευμα, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να διαμηνύσει στον Τούρκο ομόλογό του ότι «δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με ΜΟΕ και δύο βήματα πίσω όταν υπάρχει ένταση» και πως «για το λόγο αυτό, απαιτούνται έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές».