«Η παραβατική συμπεριφορά μεταναστών και προσφύγων δεν συνάδει με την διαδικασία παροχής ασύλου» τόνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Για το προσφυγικό –μεταναστευτικό, ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε πως «το ζήτημα είναι εθνικής σημασίας». Όσον αφορά τα τελευταία επεισόδια, ο υπουργός σημείωσε πως αποδεικνύεται καταρχήν «η πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας η οποία είναι η ασφάλεια των πολιτών και δεύτερον η επιβεβαίωση της επιτακτικής ανάγκης για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου». «Τις υλοποιήσεις των δεσμεύσεών μας που συνοψίζονται στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία των κλειστών ελεγχόμενων κέντρων», πρόσθεσε ο ίδιος και τόνισε ότι «είναι αυτονόητο ότι τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι υπάρχει υποκίνηση των επεισοδίων, ο κ. Πλακιωτάκης διευκρίνισε ότι «αυτά είναι θέματα που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τα ερευνήσουν οι αρμόδιες αρχές», ωστόσο υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της για τη διαχείριση του μεγάλου αυτού ζητήματος και βεβαίως η μεγαλύτερη διαφάνεια στον έλεγχο των ΜΚΟ σίγουρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση». «Άρα οι ΜΚΟ οι οποίες κάνουν καλά τη δουλειά τους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα σε αντίθεση με άλλες ΜΚΟ οι οποίες εμφανίζουν προβληματική συμπεριφορά», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι «η κυβέρνηση θέλει μεγαλύτερη διαφάνεια, καταγραφή και σε επίπεδο φυσικών προσώπων, μελών, υπαλλήλων, συνεργατών και να γνωρίζει τις δραστηριότητες και το έργο των ΜΚΟ». «Με άλλα λόγια να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος ως προς τη δράση και τη λειτουργία τους άρα η πρωτοβουλία του κ. Μηταράκη κινείται σε απολύτως σωστή κατεύθυνση και νομίζω θα πρέπει να τον στηρίξουμε όλοι», ξεκαθάρισε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι υποτίμησε το ζήτημα του μεταναστευτικού η κυβέρνηση, απάντησε ότι «πρέπει να δούμε τι κληρονομήσαμε». Πάνω σε αυτό ο ίδιος εξήγησε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε «γύρω στις 70 χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου, κληρονόμησε ουσιαστικά μη επιστροφές, πολιτικές ανοιχτών συνόρων». «Η κυβέρνηση άλλαξε το νόμο για την παροχή του ασύλου, αυξάνονται μήνα με το μήνα οι επιστροφές, για παράδειγμα μόνο τον Ιανουάριο ήταν 85 όταν σε σύνολο το 2019 είχαμε 390», υπογράμμισε.

Ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν λέω ότι είναι πολλές αλλά είναι ένα πρώτο θετικό βήμα που αναμένεται να αυξηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Προχωράμε επίσης στη φύλαξη των θαλασσιών συνόρων με επιχειρησιακά μέσα. Τον Απρίλιο θα έχουμε την πρώτη παράδοση του νέου ταχύπλοου από τη δωρεά των 10 από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Την περασμένη εβδομάδα υπέγραψα την ενίσχυση του ΛΣ με 15 επιπλέον ταχύπλοα περιπολικά σκάφη. Το πρώτο θα παραδοθεί τον Οκτώβριο. Προσθέτω ολοκληρωμένο σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης, αναμένεται ο διαγωνισμός να βγει σύντομα. Ήταν ένα έργο το οποίο ήταν ξεχασμένο τα προηγούμενα χρόνια. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε το Λιμενικό και με επιπλέον μέσα αλλά και με προσωπικό άρα κινούμαστε σε πολλά επίπεδα. Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα που μας υπερβαίνει όλους για αυτό και χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στη δήλωσή του σε σχέση με τους κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα, απάντησε πως κάποιοι προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν τις δηλώσεις του και εξήγησε ότι αυτό που εκείνος ήταν ότι «το Λιμενικό ακολουθεί απαρέγκλιτα τους κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα και ενεργεί με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή».

«Έχω πει πολλές φορές ότι τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν υπερβάλει εαυτό τα τελευταία χρόνια στη διαχείριση, με αξιοπρέπεια, του προσφυγικού–μεταναστευτικού προβλήματος. ...Εγώ πάντοτε στήριζα και στηρίζω ότι το Λιμενικό Σώμα διαχρονικά τηρεί τους κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα και βεβαίως συνεχίζει να το κάνει. Υπήρχαν κάποιες καταγγελίες στο παρελθόν οι οποίες ποτέ ούτε επιβεβαιώθηκαν, τέθηκαν στο αρχείο από την Ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη και σε αυτές αναφέρθηκα και τίποτα παραπάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Την ίδια στιγμή αναφερόμενη στη στάση της γειτονικής χώρας, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν τηρεί τους βασικούς όρους της συμφωνίας δηλαδή δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα όσο θα έπρεπε της ελληνικής ακτοφυλακής», ενώ παράλληλα «συνεχίζει να χρησιμοποιεί το προσφυγικό μεταναστευτικό για την επίτευξη των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών της επιδιώξεων, προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις». «Βεβαίως οι ροές και λόγω των καλών καιρικών συνθηκών βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες αλλά από την άλλη πλευρά υποχρέωσή μας είναι να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας και αυτό κάνουμε», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον πλωτό φράχτη, ο κ. Πλακιωτάκης απάντησε πως «πρόκειται για μια πιλοτική εφαρμογή οπότε να δούμε πως θα λειτουργήσει». «Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ούτε πρόβλημα στη ναυσιπλοΐα ούτε κίνδυνο για τους αλιείς, ούτε βέβαια κίνδυνο για τους ανθρώπους που ενδεχομένως θα προσπαθήσουν να το περάσουν», ξεκαθάρισε ο ίδιος και τόνισε ότι «αυτό που θέλουμε εμείς είναι αυτό το μέτρο να λειτουργήσει αποτρεπτικά». «Ας δούμε πρώτα τη δοκιμαστική λειτουργία του και στη συνέχεια θα δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε το συγκεκριμένο μέτρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα εξήγησε πως «αυτό το μέτρο λειτουργεί συμπληρωματικά με όλα αυτά που είπαμε και περιλαμβάνουν την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος και με σκάφη αλλά και την προώθηση του ολοκληρωμένου συστήματος θαλάσσιας επιτήρησης το οποίο αναμένεται να βγει στον αέρα το επόμενο χρονικό διάστημα, και βέβαια την ενίσχυση του Λιμενικού με προσωπικό». «Είναι ένα πλέγμα μέτρων για την ενίσχυση των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας», υπογράμμισε συμπληρωματικά.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, επανέλαβε ότι «είναι ένα θέμα εθνικής σημασίας» και ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που «υπερβαίνει τις δυνατότητες της χώρας μας, και χρειάζεται μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βοήθεια». «Λαμβάνουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα εξοπλιστικό του Λιμενικού Σώματος πάνω από 200 εκ. και είμαστε αποφασισμένοι να μη χάσουμε ούτε μια μέρα ούτε ένα ευρώ από το μεγάλο αυτό πρόγραμμα. Άρα λαμβάνουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο», σημείωσε.

Επιπρόσθετα ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι είναι «υποχρέωσή μας να φυλάξουμε με οποιοδήποτε τρόπο και με οποιοδήποτε μέσο τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας» και συμπλήρωσε ότι «είναι αυτονόητο αυτό που κάνουμε την παρούσα χρονική περίοδο, το κάνουμε όμως με συγκροτημένο σχέδιο, με γρήγορες κινήσεις στην απορρόφηση κονδυλίων από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και από το ΕΣΠΑ αλλά και από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και βέβαια δεν εφησυχάζουμε». «Όλο αυτό όμως ξεπερνά τις δυνατότητες της πατρίδας μας, οφείλουν όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ», διευκρίνησε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια, απάντησε ότι: «Την περασμένη εβδομάδα σε συνεργασία με τον κ.Σταϊκούρα δώσαμε την πολιτική κατεύθυνση στο ΤΑΙΠΕΔ να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έναρξη των διεθνών διαγωνισμών για τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας μας. Έχει ήδη ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των μελετών βιωσιμότητας και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλου σε τεχνικό, νομικό και οικονομικό επίπεδο έτσι ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να μπορούμε να βγούμε σε διεθνείς διαγωνισμούς αξιοποίησης των 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της πατρίδας μας. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για όλα τα λιμάνια από παγκόσμιους λιμενικούς πάροχους, από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κρουαζιέρας».

Ερωτηθείς ποια είναι η διαδικασία που ακολουθεί η χώρα μας όταν έρχονται βάρκες με μετανάστες και πρόσφυγες, ο υπουργός Ναυτιλίας εξήγησε ότι «από την ώρα που εντοπίζουμε ότι ετοιμάζονται να επιβιβαστούν μετανάστες μέσα σε βάρκα με κατεύθυνση το ελληνικό έδαφος αμέσως ενημερώνουμε την τουρκική ακτοφυλακή».

Ακόμη ανέφερε ότι «η τουρκική ακτοφυλακή στο παρελθόν ανταποκρινόταν σε μεγαλύτερο βαθμό, το τελευταίο χρονικό διάστημα λιγότερο και υπήρξαν και περίοδοι που η ανταπόκριση ήταν μηδενική». «Άρα από την ώρα που εμείς ενημερώνουμε την τουρκική ακτοφυλακή η τουρκική ακτοφυλακή είναι υποχρεωμένη να περισυλλέξει τη βάρκα και να την οδηγήσει στα τουρκικά παράλια», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στο βαθμό που θα έπρεπε, παλιά ανταποκρινόταν περισσότερο, για αυτό είπα ότι δεν τηρούνται οι βασικοί όροι της Συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας», διευκρίνισε ο υπουργός.