Τον Μάρτιο αναμένεται να φτάσει στη Σαουδική Αραβία η ελληνική πυροβολαρχία Patriot, για την προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας της χώρας. Το ζήτημα αναφέρθηκε χθες στο Ριάντ, στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα Διάδοχο και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Βασιλείου Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κίνηση αυτή από πλευράς της χώρας μας.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενισχύει τους δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία, δείχνει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της εξωτερικής μας πολιτικής που αφορά στην ενίσχυση των σχέσεων και με τον αραβικό κόσμο και παρέχει ισχυρά κίνητρα τόσο στη Σαουδική Αραβία, όσο και σε άλλες χώρες για τη στήριξη των θέσεών μας σε θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία. Το συνολικό κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία, καθώς και η μετακίνηση και διαμονή του προσωπικού, το οποίο θα έχει μάλιστα την ευκαιρία να εκπαιδευτεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος χθες στο ζήτημα των Patriot, εξήγησε ότι η χώρα μας εντείνει τις προσπάθειες ενίσχυσης των συμμαχιών της ώστε να αναπτύξει δυναμική ανταπόκρισης στις προκλήσεις της γείτονος. «Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα -και λόγω της οικονομικής κρίσης- αποχώρησε την τελευταία δεκαετία από τις αραβικές χώρες και τις χώρες του Κόλπου, με τις οποίες πάντα είχε πολύ καλές σχέσεις. Τώρα, προσπαθούμε να αναθερμάνουμε αυτές τις σχέσεις, όχι μόνο στο οικονομικό, αλλά και στο γεωπολιτικό επίπεδο. Όντως, η πυροβολαρχία Patriot που πάει εκεί, θα συνοδεύεται από περίπου 130 άτομα, γιατί πρέπει να έχει το προσωπικό που θα υπηρετεί όχι μόνο την πυροβολαρχία, αλλά και το Κέντρο Συντονισμού των πληροφοριών. Το κόστος θα καλυφθεί πλήρως από τη Σαουδική Αραβία. Σημειώνεται ότι έχουμε ήδη θέσει σε λειτουργία, από τις 20 Ιανουαρίου, μια ανενεργή πυροβολαρχία Patriot. Η διάθεση της πυροβολαρχίας υπηρετεί κάποιος στόχους. Πρώτον, δεν είναι επιθετικό όπλο, είναι καθαρά αμυντικό, άρα δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με άλλες χώρες της περιοχής. Δεύτερον, συμβάλλει στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή και της ενεργειακής ασφάλειας που είχε πληγεί το προηγούμενο διάστημα και επηρεάζει πολύ και την ελληνική οικονομία. Τρίτον, ενισχύει τους δεσμούς μας με τη Σαουδική Αραβία, γιατί στον αμυντικό τομέα της συνεργασίας υπάρχει πολύ μακρά παράδοση κυρίως με την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και με την ΕΑΒ. Επομένως, υπηρετεί πολλαπλούς στόχους αυτή η αποστολή και νομίζουμε ότι είναι προς το συμφέρον και της χώρας και των υπόλοιπων χωρών της περιοχής», είπε ο κ. Πέτσας.