5023782__1_
Πολιτική

Βουλή: Ο Πιερρακάκης στρίμωξε στα «σχοινιά» τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ΕΛΤΑ

«Θα γίνει ό,τι χρειαστεί ώστε τα ΕΛΤΑ να διασωθούν», ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη για τα ΕΛΤΑ.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Μάριου Κάτση και Βασίλη Κεγκέρογλου στη Βουλή των Ελλήνων, περιέγραψε τη δυσμενή κατάσταση που επικρατεί στον Οργανισμό. 

«Το 2014 τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας ξεπερνούσαν τα 38.000.000 ευρώ – συσσωρευμένα κέρδη – σε αντίθεση με το 2019 όπου πλέον είχαμε συσσωρευμένες ζημίες με εκτίμηση ότι θα φτάσουν τα 115.000.000 ευρώ. Άρα ο Οργανισμός έχασε αξία 150.000.000 ευρώ. Ο όμιλος κάθε μήνα έχει έλλειμμα λίγο κάτω από τα 6.000.000 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει στη συνέχεια:

 «Λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει επί διακυβέρνησής του έναν οδικό χάρτη για τη διάσωση των ΕΛΤΑ. Εμείς όχι χάρτη δεν βρήκαμε - δεν βρήκαμε ούτε χαρτί. Και αν υπάρχει κάτι τέτοιο σας παρακαλώ να μας το δώσετε για να το ξέρουμε».

Ακολούθως ο κ. Πιερρακάκης ξεκαθάρισε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη απόφαση της Κυβέρνησης η διάσωση και η συνέχιση της λειτουργίας των ΕΛΤΑ με ένα βιώσιμο σχέδιο το οποίο σύντομα θα ανακοινωθεί.

«Πράγματι, το σχέδιο διάσωσης θέλει χρόνο για να καταρτιστεί. Θεωρήστε όμως δεδομένο ότι θα καταρτιστεί. Είναι στα χέρια μας και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μ’ αυτό. Τα ΕΛΤΑ είναι ένας οργανισμός με 192 χρόνια ζωής, είναι εξίσου αρχαίος με το ελληνικό κράτος και γι αυτό το λόγο θα τα διασώσουμε», τόνισε. 

Αναφορικά με το κλείσιμο καταστημάτων, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι «είναι αποφάσεις της διοίκησης που γίνονται σε μια πολύ δυσχερή κατάσταση μέχρι να καταρτιστεί το σχέδιο διάσωσης του Οργανισμού», ενώ σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού, σημείωσε ότι «έχουμε προκηρύξει 520 νέες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ και όποιες ανάγκες προκύψουν θα λάβουν χώρα μέσα στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για την διάσωση των ΕΛΤΑ».

Απευθυνόμενος μάλιστα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πιερρακάκης του έδειξε μια λίστα 70 καταστημάτων που έκλεισαν επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απαντώντας στις κατηγορίες του Μάριου Κάτση ότι το υπουργείο κρύβεται πίσω από τη Διοίκηση, του θύμισε τι απαντούσε ο προκάτοχός του Νίκος Παππάς σε ανάλογες ερωτήσεις βουλευτών της τότε αντιπολίτευσης. 

«Ο προκάτοχός μου ξέρετε τι απαντούσε όταν λάμβανε ερωτήσεις για τα ΕΛΤΑ; Σας διαβάζω: “τα ερωτήματα που αφορούν σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, διοίκησης, διαχείρισης και οργάνωσης των ΕΛΤΑ δεν εμπίπτουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής”».

«Η ερώτησή μου είναι η εξής: ποιος έχει δίκιο εσείς ή ο προκάτοχός μου;», συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας «γιατί εσείς αυτή τη στιγμή κάνετε αυτή την ερώτηση και ουσιαστικά αναιρείτε το πνεύμα των απαντήσεων που έδινε ο προκάτοχός μου.

Ακολουθούν σημεία από τις τοποθετήσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη:

• «Λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει επί διακυβέρνησής του έναν οδικό χάρτη για τη διάσωση των ΕΛΤΑ. Εμείς όχι χάρτη δεν βρήκαμε – δεν βρήκαμε ούτε χαρτί. Και αν υπάρχει κάτι τέτοιο σας παρακαλώ να μας το δώσετε για να το ξέρουμε».

• «Στα συστήματα των ΕΛΤΑ έχουμε ακόμη Windows XP».

• Πράγματι, ανεστάλη η λειτουργία ορισμένων καταστημάτων, ως αποφάσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ μέχρι να εξεταστεί το πλήρες σχέδιο. Έχω όμως στα χέρια μου μια λίστα 70 καταστημάτων που έκλεισαν επί των ημερών σας. Το σχόλιό σας για αυτό;».

• «Όσον αφορά τις συμβάσεις, υπάρχουν ζητήματα νομιμότητας, καθώς δεν πρέπει να υπάρχουν “δανεικοί εργαζόμενοι”, δηλαδή προσλήψεις μέσω παρένθετων εταιριών για τη μητρική εταιρεία. Γι αυτό τον λόγο έχει προκριθεί η λύση του ΑΣΕΠ».

• «Είπατε κύριε Κάτση ότι κρυβόμαστε πίσω από τη Διοίκηση. Ο προκάτοχός μου ξέρετε τι απαντούσε όταν λάμβανε ερωτήσεις για τα ΕΛΤΑ; Σας διαβάζω: “τα ερωτήματα που αφορούν σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, διοίκησης, διαχείρισης και οργάνωσης των ΕΛΤΑ δεν εμπίπτουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής”.

Η ερώτησή μου είναι η εξής: ποιος έχει δίκιο εσείς ή ο προκάτοχός μου; Γιατί εσείς αυτή τη στιγμή κάνετε αυτή την ερώτηση και ουσιαστικά αναιρείτε το πνεύμα των απαντήσεων που έδινε ο προκάτοχός μου. Νομίζω ότι είναι σαφές ότι δεν κλείνει το Υπουργείο καταστήματα ή δεν ανοίγει ο Υπουργός καταστήματα. Εκτός εάν συνέβαινε έτσι επί των ημερών σας… Αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτό δεν ισχύει.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο σας ρωτάω δεν είναι επειδή εμείς κρυβόμαστε. Το σχέδιο καταρτίζεται από τον μέτοχο και από το Υπουργείο Οικονομικών και συμμετέχουμε κι εμείς. Σας ρωτάω για να ξέρουμε πού να στείλουμε τον λογαριασμό».

• «Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι θα γίνει ό,τι χρειαστεί ώστε ο οργανισμός να διασωθεί παρά το γεγονός ότι μιλάμε για έναν Οργανισμό που αυτή τη στιγμή χάνει έως και 6 εκατ. ευρώ το μήνα».