Σε νέα φάση εισέρχονται οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής, έπειτα από μια μακρά περίοδο έντονων συγκρούσεων, σκληρών αντιπαραθέσεων, αλλά και προσωπικής ψυχρότητας μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά. Η διαδικασία, βεβαίως, δεν είναι απλή, ούτε μπορεί κανείς να προβλέψει με ευκολία την κατάληξή της. Σε κάθε περίπτωση, τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται μια προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο κομμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει, τουλάχιστον σήμερα, κάποιο σαφές πολιτικό σχέδιο. Αυτό που λένε στελέχη και των δύο κομμάτων είναι ότι «δεν είναι δυνατόν να μη συζητάμε και να μην υπάρχουν έστω οι τυπικοί δίαυλοι επικοινωνίας».

Σε πρώτη φάση, η σχετική συζήτηση ήρθε στην επιφάνεια λόγω του εκλογικού νόμου, αφού τουλάχιστον οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική. Κάτι που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που υπερακοντίζει τον συγκεκριμένο εκλογικό νόμο, θα πρέπει να παρουσιάσει τους δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους. Αυτό, επί της ουσίας, επισήμανε με πρόσφατο άρθρο του ο Νίκος Μπίστης - που πλέον ανήκει στον στενό κύκλο των συνομιλητών του κ. Τσίπρα - το οποίο απηύθυνε προς τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Τον κάλεσε, δηλαδή, να κατονομάσει τα κόμματα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκυβερνήσει όταν και αν τεθεί τέτοιο ζήτημα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η δήλωση (cnn.gr) του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, ότι «μετά το συνέδριό μας, εκ των πραγμάτων θα ανοίξει δημόσια ένας τέτοιος διάλογος. Έχω τη γνώμη πως πρέπει να απευθυνθούμε προς όλα τα προοδευτικά και αριστερά κόμματα, δηλαδή προς το ΚΙΝ.ΑΛ., το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Όλοι θα είναι αποδέκτες της προγραμματικής μας πρότασης. Από εκεί και πέρα, ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται έτοιμος το προσεχές διάστημα, πιθανότατα μετά το 3ο Τακτικό Συνέδριο του Μαΐου, να απευθυνθεί προσωπικά στη Φώφη Γεννηματά και να την καλέσει να καθίσουν στο τραπέζι του δια λόγου με συγκεκριμένη προγραμματική ατζέντα. Στη βάση αυτή, έκανε δεκτές τις εισηγήσεις στελεχών του κόμματός του να σταματήσει την πρακτική του «πλιάτσικου» ή των μετεγγραφών στελεχών από το ΠΑΣΟΚ, καθώς του επισημάνθηκε ότι η τακτική αυτή είναι casus belli για την κυρία Γεννηματά και επιβαρύνει ακόμα περαιτέρω τις τεταμένες σχέσεις. Επιπροσθέτως, πληροφορίες από υψηλόβαθμες πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως μια κίνηση καλής θελήσεως προς το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει την πρόταση νόμου που έχουν καταθέσει οι βουλευτές του τελευταίου για την επαναφορά της 13ης σύνταξης.

ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι πως το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι θιασώτες του διαλόγου μεταξύ των δύο κομμάτων. Μόνο τυχαίο δεν ήταν το ραντεβού της περασμένης Δευτέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας μεταξύ του Αλέκου Φλαμπουράρη και του Κώστα Γείτονα, δύο εκ των πλέον έμπιστων προσώπων του κ. Τσίπρα και της κυρίας Γεννηματά, αντίστοιχα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ραντεβού συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο κομμάτων, να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας και, ενδεχομένως, αν καταστεί εφικτό, να γίνουν κοινές δράσεις ή να ληφθούν κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες. Στη λογική αυτή, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, για απευθείας διάλογο με το Κίνημα Αλλαγής, είναι η Ολγα Γεροβασίλη και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος συνομιλεί τακτικά με τον Θόδωρο Μαργαρίτη από το ΚΙΝ.ΑΛ. Επιπλέον, διαφαίνεται ότι και οι «53+», αλλά και ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης, προκρίνουν τη λογική του απευθείας διαλόγου με το Κίνημα Αλλαγής και όχι των μετεγγραφών. Αντιθέτως, διαφωνούν με κάθε συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής ο Παύλος Πολάκης και ο Γιάννης Ραγκούσης. Από πλευράς της Χαριλάου Τρικούπη, πρέπει να σημειωθεί ότι παραδοσιακά είναι υπέρ του διαλόγου με την Αριστερά, κυρίως ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ προνομιακές σχέσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν ο Κώστας Λαλιώτης, ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Χάρης Καστανίδης.

Με βάση και τα προαναφερθέντα, ζητήματα που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις ή το Ασφαλιστικό μπορεί να φέρουν πιο κοντά τα δύο κόμματα και να αποτελέσουν τον προάγγελο των (όποιων) πολιτικών εξελίξεων. Προσώρας, πάντως, από τη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν να δουν τις κινήσεις που θα κάνει σε διάφορα επίπεδα ο κ. Τσίπρας για να καθορίσουν την τελική τους στάση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 1/2