Για την είσοδο του ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το πρωί της Παρασκευής, ημέρα όπου συνέπεσε με τη συμπλήρωση 24 ετών από την κρίση των Ιμίων, αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Άμυνας αποκάλυψε τον διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτές τις κρίσιμες ώρες ενώ τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε η Ελλάδα για το περιστατικό ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό, τον οποίο ενημέρωνε συνεχώς για τις κινήσεις και την πορεία του Ορούτς Ρέις.

-«Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο το σημείο. Το παρακολουθούμε από απόσταση»
-«Εντάξει κύριε υπουργέ, ψυχραιμία»

Ήταν ο πρώτο διάλογος που είχαν Παναγιωτόπουλος – Μητσοτάκης. Μετά από λίγες ώρες ακολούθησε νέα τηλεφωνική επικοινωνία.

-«Κύριε υπουργέ μετακινήθηκε;»
-«Άλλαξε λίγο πορεία αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει».
-«Τι συνιστάτε κύριε υπουργέ;»
-«Ψυχραιμία κύριε πρωθυπουργέ. Ανταγωνισμός ψυχραιμίας, όπως σας το είπα» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε πως οι Τούρκοι με το μπαράζ των προκλητικών ενεργειών που κάνουν επιχειρούν να τεστάρουν τα αντανακλαστικά της Ελλάδας, τόνισε πως η κατάσταση είναι δύσκολη ενώ επανέλαβε ότι η χώρα μας θα κάνει ότι χρειαστεί για να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Συναγερμός στην Αθήνα για το τουρκικό ερευνητικό Ορούτς Ρέις

Από το βράδυ της Πέμπτης στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου σήμανε συναγερμός όταν έγινε αντιληπτό το ερευνητικό σκάφος να κινείται με δυτική πορεία εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και να βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR.

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στο Ορούτς Ρέις η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στέλνοντας έτσι το μήνυμα η Αθήνα ότι δεν θα επιτρέψει καμία περαιτέρω πρόκληση από την πλευρά της Άγκυρας ενώ από την αρχή η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε με ψυχραιμία το περιστατικό.

«Αργά το βράδυ της Πέμπτης, είχα την πληροφορία. Απλά αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την κίνηση του. Το άλλο πρωί, η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς ήταν στην περιοχή. Η ελληνική φρεγάτα ενημέρωνε διαρκώς το κέντρο επιχειρήσεων με απευθείας εικόνα από το σημείο που έπλεε το Ορούτς Ρέις ενώ από αέρος επιτηρούσε F-16, της Πολεμικής Αεροπορίας» δήλωσε ο υπουργός μιλώντας για εκείνες τις κρίσιμες ώρες.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ακόμη για το Ορούτς Ρέις πως το παρακολουθούσαμε από την πρώτη ώρα.

«Και οι ασκήσεις ψυχραιμίας πρέπει να γίνονται γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αποφάσεις που πρέπει να πάρεις πρέπει να είναι πάρα πολύ σωστά ζυγισμένες» επισήμανε.

Προχώρησε ακόμη στην αποκάλυψη ότι η Αθήνα είχε λάβει έκτακτα μέτρα καθώς ανέμενε την εκδήλωση προκλητικής ενέργειας από την Τουρκία.

«Για να είναι ο Νικηφόρος Φωκάς στην περιοχή αυτή, 200 μίλια νοτίως του Καστελόριζου, με μία ταχύτητα 25-30 μίλια, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Σαλαμίνα γιατί δεν θα έφτανε εγκαίρως. Ξεκίνησε από την Κάρπαθο. Γιατί βρέθηκε στην Κάρπαθο; Γιατί είχαμε μεριμνήσει να την πάμε εκεί. Περιμένοντας, όντας έτοιμοι να ανταποκριθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ήμασταν από την πρώτη στιγμή δίπλα, θα είμαστε σε κάθε φορά που θα τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας, θα παίρνουμε άριστα 10. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά κάνουμε αυτό που πρέπει για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».